Hvordan fungerer en luft/vand-varmepumpe?

En luft/vand-varmepumpe er en effektiv og miljøvenlig måde at opvarme dit hjem på uden brug af fossile brændstoffer. Hvis du ønsker at skære ned på dine varmeregninger og samtidig gøre dit for at beskytte klimaet, så læs videre og find ud af hvordan du kan opnå begge dele med en luft/vand-varmepumpe. 

En luft/vand-varmepumpe fungerer ved at transportere varme fra udeluften indenfor.

En luft/vand-varmepumpe kan bestå af en eller to enheder, afhængigt af typen. I begge tilfælde trækker en indbygget ventilator luften ind over en varmeveksler. I varmeveksleren (fordamperen) cirkulerer et kølemiddel, som ændrer tilstand selv ved meget lave temperaturer. Ved kontakt med den omgivende luft opvarmes kølemidlet og gradvist omdannes det til damp. For at øge temperaturen til den ønskede temperatur anvendes en kompressor. Denne komprimerer dampen, og øger dermed både trykket og temperaturen af kølemiddel-dampen. Herefter overfører en anden varmeveksler (kondensatoren) energien fra den opvarmede damp til varmekredsen (gulvvarme, radiator, buffer eller varmtvandsbeholder). Det kølemiddel, der stadig er under tryk, afkøler og kondenserer igen. Før det kan strømme tilbage til kredsløbet, bliver kølemidlet udvidet i en ekspansionsventil. Når den har opnået sin oprindelige tilstand, kan kølecyklussen starte igen.

Varmepumpen kører på el, men producerer ca. tre gange så meget energi i forhold til hvad den bruger. Hvis du vil gøre dit hjem endnu mere miljøvenligt, kan du bruge solceller til at skabe den el, som varmepumpen bruger til drift. Det vil reducere din elregninger og klimaaftryk yderligere. 

En luft/vand-varmepumpe kan generere varme selv når udetemperaturen er nede på  -20 grader, så boliger i Danmark kan bruge dette varmesystem hele året. Varmepumper har typisk en længere levetid end et fyr og har først behov for at blive udskiftet efter ca. 20 år, hvis service overholdes som anbefalet.

Installation

En luft/vand-varmepumpe er relativt let at installere, så længe der er et passende sted at placere udedelen. Der installeres en udedel, og kabler og varmeledninger sættes gennem væggen for at forbinde den med varmesystemet indenfor.

Hvor meget koster en luft/vand-varmepumpe?

Prisen på en luft/vand-varmepumpe afhænger af flere faktorer, bl.a. størrelsen på dit hus. Når du indhenter tilbud fra installatører er det vigtigt at tjekke, at installatøren er VE-godkendt. Fra den 1. april 2021 blev det et krav for at installere varmepumper, hvis du søger om tilskud fra Bygningspuljen.

En luft/vand-varmepumpe koster typisk mellem 90.000-110.000 kr., men så snart den er installeret vil du kunne se et dyk i dine varmeregninger og behovet for at udskifte den ligger langt ude i fremtiden.

En anden omkostning, som du måske skal regne med er efterisolering af dit hus. Luft/vand-varmepumper er langt mere effektive, hvis dit hjem kan holde på den varme som pumpen producerer.

For at gøre det så konkret som muligt, har vi lavet en udregning på hvad det vil koste samme husstand at have en varmepumpe og et oliefyr. Den årlige besparelse i denne beregning er 13.600 kr. Du kan se udregningen her: Finansiering af varmepumpe. På denne side kan du også læse om forskellige måder, du kan finansiere din varmepumpe på, bl.a. med Bygningspuljens tilskudsordning eller Håndværkerfradrag.

Er luft/vand-varmepumper effektive?

Luft/vand-varmepumper kan være rigtig effektive, hvis dit hus passer til denne type teknologi.

Isolering af hjemmet kan gøre en kæmpe forskel i forhold til, hvor effektiv din varmepumpe er. Et velisoleret hus kræver ca. 1 kW varme for hver 25m2, hvorimod et dårligt isoleret hus kun kan opvarme 10m2 per kW varme. Det betyder at et hus, som er dårligt isoleret, kræver op til 2½ gang mere energi, for at opvarme huset.

For at få mest ud af din luft/vand-varmepumpe, skal dit hjem være godt isoleret, have store radiatorer og/eller gulvvarme, og vinduerne  bør være minimum 2-lags. På den måde sikrer du, at mest muligt varme forbliver i hjemmet.

Varmepumper er mere alsidige end fx. oliefyr, da de kan køre på både vindenergi og solenergi, for at spare endnu flere penge. De kan opvarme varmt vand, til brug med det samme eller senere, og kræver meget lidt vedligeholdelse for at yde deres bedste. De er et fremragende valg for personer, som ønsker at reducere deres hjems klimaaftryk eller som ønsker at modernisere deres hjem.  

Hvilken størrelse luft/vand-varmepumpe skal jeg bruge?

Varmepumper kommer oftest i størrelser fra 6kW til 15kW. Den størrelse du har brug for afhænger af forskellige faktorer, bl.a.:

  • Udendørs designtemperatur
  • Ønsket rumtemperatur
  • Fremløbstemperatur

Udendørs designtemperatur er et gennemsnit af temperaturen udenfor, den afhænger derfor af hvor du bor. Det baseres ofte på den koldeste temperatur på året, i dit område. Nu er forskellen ikke så stor i Danmark, hvorimod hvis du sammenlignede med et hus i Sverige ville den gennemsnitlige udendørs temperatur være lavere.

Den ønskede rumtemperatur er den temperatur som du, som husejer, ønsker. 21 grader er et populært valg i hjem, men hvis du vil have et køligere hjem kan du bruge en mindre pumpe.

Fremløbstemperaturen afhænger af størrelsen på dine radiatorer og niveauet af isolering i dit hjem. Hvis dine radiatorer er for små, så bliver fremløbstemperaturen nødt til at være højere.

Din installatør kan fortælle dig hvilken størrelse luft/vand-varmepumpe du har brug for.  Det kan blive meget dyrt, hvis varmepumpen er for lille, men også hvis den er for stor. Derfor er det vigtigt at få kvalificeret faglig rådgivning i valget af varmepumpe.

Hvor meget støjer en luft/vand-varmepumpe?

Afhængigt af anlægget og kvaliteten af installationen, vil lydniveauet fra din luft/vand-varmepumpe ligge på ca. 35 til 55 dB. En computer er omkring 40 dB og en opvaskemaskine er omkring 50 dB, så varmepumper er ret støjsvage. Den støj som du kan høre fra din varmepumpe kan enten være fra ventilatoren eller kompressoren. Nogle varmepumper har Advanced Acoustic Design, som hjælper med at minimere støjen. 

I Danmark har vi regler for hvor meget varmepumper må støje. Fx. må støj mod skel i tætbebyggede områder, såsom parcelhuse og rækkehuse, være 45 dB i dagtimerne og 35 dB i aften- og nattetimerne.

Der er mange ting, du skal overveje, når du vælger en luft/vand-varmepumpe. Der skal overvejes, inklusiv hvem der skal installere den, om den vil være mere priseffektiv end dit nuværende varmeanlæg, hvor meget den støjer og om der er behov for at lave andre hus forbedringer, for at få mest ud af din varmepumpe.

Forhåbentlig har du fundet svar på de fleste spørgsmål her og endda fået lidt ekstra viden oveni.

For at afspille videoen, tryk på play. Bemærk, at data overføres til YouTube ved at åbne videoen. For yderligere oplysninger henviser vi til vores privatlivspolitik.

Introbillede