Solenergi og varmepumper

Nu, mere end nogensinde før, er folk bekymret for levetiden for vores planet. Herhjemme ser vi et stigende antal danskere, som prøver at gøre deres hjem mere miljøvenlige. Nogle af de måder du kan gøre det på, er ved at forbedre isoleringen af dit hjem for at mindske varmetab, genbruge plast, pap og glas, og smide madaffald i biospanden.

Et andet tiltag som oplever større og større tilslutning er brugen af solenergi. Nogle bliver skræmt af udgiften til at få dem installeret, men hvis du kombinerer solceller med en varmepumpe, så kan du rent faktisk opvarme dit hjem, med hovedsageligt brug af solenergi.

 

Kan en varmepumpe køre på solenergi?

Du kan kombinere et varmepumpe-system med solceller for at sikre, at dine varme- og varmtvandsbehov opfyldes, samtidig med at det er miljøvenligt. Der er stor sandsynlighed for, at solcellerne kan generere den strøm, du har brug for til at køre din varmepumpe, afhængigt af størrelsen på solcellerne. Det vil sige, at du i balance vil generere mere elektricitet, end du bruger i løbet af et år.

Der findes to forskellige typer solenergi: solvarme og solceller.

Solvarme bruger varmen fra solen til at opvarme dit vand. Det kan hjælpe med at reducere den elektriske energi, som kræves af varmepumpen for at opfylde dine varmtvandsbehov.

Solceller omdanner energien fra solen til strøm. Denne strøm kan bruges til at hjælpe med at køre din varmepumpe, og reducerer dermed dit brug af strøm fra elnettet.

Generelt bliver solcellesystemer målt i kilowatt peak (kWp). Denne måleenhed refererer til mængden af energi, som produceres af solcellerne i timen, når solen er på sit stærkeste. Det gennemsnitlige system er på 3-4 kWp og det reflekterer det maksimale output, der kan produceres på en klar og solrig dag. Dette output kan være mindre, hvis det er overskyet eller ved tidlige morgener og aftener, hvor solen er svagest. Et 4 kWp system vil generere omkring 3.400 kWh elektricitet om året og vil fylde ca. 26 m2 på taget.

Men er det nok?

En gennemsnitlig husstand i Danmark bruger ca. 4.000 kWh strøm om året, hvilket betyder, at et 4 kW solvarmesystem kan producere en stor del af elforbruget. Den resterende del skal bruges fra elnettet.

En varmepumpe bruger mere el end et oliefyr eller gasfyr, selv en varmepumpe, som er meget effektiv med en COP på 4, bruger omkring 3.000 kWh om året. Det betyder, at selvom solcellerne burde være i stand til at producere det meste, hvis ikke al den el du har brug for til at varme dit hjem og vand, er det usandsynligt at de kan køre både din varmepumpe og de andre apparater, uden assistance fra elnettet. Baseret på tallene ovenfor, bør solcellerne kunne producere ca. 50% af den strøm, som husstanden bruger, hvor de resterende 50% kommer fra elnettet (eller fra andre vedvarende metoder, fx. en lille vindmølle).

 

Hvor mange solceller har jeg brug for til en varmepumpe?

Når det kommer til solceller, så gælder det, at jo flere du kan have plads til på taget, jo bedre. Med for få solceller, vil de knap nok være i stand til at dække husets forbrug af strøm til almindelig husholdning.  

Som nævnt ovenfor, hvis du vil bruge solceller til at køre din varmepumpe, vil solcelleanlægget skulle være mindst 26 m2, og det vil nok være en fordel med mere.

Solceller kan variere i størrelse afhængigt af fabrikant, men de er større end du måske tror. På et hus ser de relativt små ud, men hver solcelle er ca. 1,6 meter høje gange 1 meter brede. De har en tykkelse på ca. 40 mm. Solcellerne har brug for en stor overflade, for at de kan suge mest mulig sollys ind.

Antallet af solceller du har brug for, afhænger af størrelsen på det system du ønsker. Typisk skal der bruges 4 solceller pr. kWp. Derfor vil et 1 kW system skulle bruge 4 solceller, et 2 kW system 8 solceller, et 3 kW system 12 solceller og et 3 kW system 16 solceller. Den sidste estimeres til at skulle bruge en overflade på ca. 26 m2. Husk at et 4 kW system passer godt til en husstand på 3-4 personer. Med flere personer i husstanden får du muligvis brug for et 5 eller 6 kW system, som kan kræve op til 24 solceller og fylde op til 39 m2.

Disse tal er afhængige af størrelsen på dit tag og din placering, hvilket kan betyde, at du muligvis har bruge for flere eller færre.

Hvis du overvejer at få en varmepumpe installeret og vil bruge solvarme til at køre den, bør du få en kvalificeret installatør ud og kigge på dit hjem. De vil være i stand til at rådgive dig om, hvordan du kan gøre det endnu mere effektivt (fx. ved at forbedre isoleringen, udskifte til flerlags vinduer, osv.), så der skal bruges mindre el til at køre varmepumpen og erstatte den varme som går tabt. De bør også være i stand til at fortælle dig, hvor varmepumpen kan stå og hvor mange solceller du har brug for.

Professionel rådgivning er essentiel for at sikre, at installationen går som den skal.