Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Min radiator er kold - hvad gør jeg?

Anmod om rådgivning nu
Er din radiator er kold selvom du skruer op på termostaten? Vi hjælper dig med at finde ud af grunden og hvordan du kan løse det. Foto: © Unconventional / Shutterstock.com

Når det bliver koldere udenfor, skruer vi naturligvis op for varmen inden for. Men hvad gør man, hvis radiatorerne ikke bliver varme, selvom der er skruet op? Det hjælper vi dig med i denne artikel.

Fejl i systemet og radiatorer, der forbliver kolde, bliver oftest opdaget i starten af fyringssæsonen, når varmeanlægget har kørt i sommermode i lang tid for at spare energi og varmeudgifter.

Du kan heldigvis gøre rigtig meget selv for at få varmen tilbage i radiatorerne. Første skridt er at finde ud af hvor problemet er.

Hvorfor bliver min radiator ikke varm?

Hvis du skruer helt op for termostaterne, og dine radiatorer ikke bliver varme, kan det skyldes to ting:

  1. Varmeanlægget kører korrekt, men der kommer ikke varmt vand ind i enkelte eller flere radiatorer i varmekredsløbet. Dette viser sig ved, at radiatorerne ikke bliver varme eller kun bliver varme i toppen.
  2. Hvis varmen ikke virker, kan der være en fejl på kedlen og/eller hele varmeanlægget. Her anbefaler vi at du kontakter din installatør.

Hvis problemet virker til at være i radiatorerne, så kan du finde årsager og løsninger til hvordan du fikser en kold radiator herunder.

Er din radiator kold i bunden? Du kan selv prøve at løse problemet inden du kontakter installatøren.

3 grunde til at din radiator er kold:

  1. Ventilnålen i termostaten sidder fast
  2. Der er luft i radiatorerne
  3. Pakdåsen skal udskiftes

Sådan får du selv varmen tilbage i radiatoren

For at få varmen tilbage i radiatorerne kan du selv forsøge dig med følgende løsninger. Lykkedes det ikke og dine radiatorer er fortsat kolde, så er det tid til at ringe til din installatør, så han kan hjælpe med at få varmet dit hjem.

1. Løsn ventilnålen

Hvis din radiator er helt kold selvom du skruer op for termostaten, kan det være en god idé at løsn ventilnålen i termostaten. Efter en sommerperiode hvor termostaten har været skruet helt ned og stået uændret i længere tid, kan ventilen sætte sig fast. Det betyder at det ikke er muligt for det varme vand at strømme ud i radiatoren selvom du skruer op på radiatoren. Vi guider dig til hvordan du løsner ventilnålen:  

  1. For at komme ind til ventilnålen skal termostaten tages af. På mange termostater kan du bruge en unbraco-nøgle til dette.
  2. skru unbraco-skruen løs og træk termostaten ud over.  
  3. Ventilnålen sidder nu frit på selve radiatoren, og skal skubbes lidt frem og tilbage for at sikre at den kan bevæge sig igen.

2. Skift pakdåsen

Hvis der ikke kommer varme i radiatoren efter du har løsnet ventilnålen, så kan det pakdåsen, der er blevet for gammel og trænger til at blive udskiftet. Det gør du ved at:

  1. Brug en svensknøgle eller papegøjetang til at løsne pakdåsen med et hårdt vrid mod uret.
  2. Herefter skrues pakdåsen af.
  3. Erstat den gamle pakdåse med en ny, som kan købes i de fleste byggemarkeder. Skru pakdåsen på igen og slut af med at bruge papegøjetangen for at sikre at den slutter helt tæt.

3. Udluftning af radiator

Hvis din radiator kun bliver varm i nærheden af termostaten, men forbliver ellers kold eller lunken, så lyder det som om, at radiatoren trænger til at blive udluftet, da der er luft i varmekredsløbet.  

I vores guide til udluftning af radiator forklares det, hvordan du gør det, og hvilket udstyr du skal bruge. Det er dog nødvendigt med et tjek bagefter, og hvis du er i tvivl om udførelsen, er det altid en god idé at konsultere en installatør først.

Kontakt din installatør

Har du prøvet ovenstående og der er stadig ikke kommet varme tilbage i radiatorerne, så er det nok på tide at kontakte din lokale installatør. Her lister vi nogle af de årsager, som kan være grunden til at radiatoren fortsat er kold.

Kontroller indstillingen af dit varmesystem:

  • Er det stadig indstillet til sommertilstand?
  • Kører opvarmningen udelukkende på varmtvandsopvarmning?
  • Er systemets tid korrekt indstillet?
  • Er systemet sprunget tilbage til standardindstillingen efter en strømafbrydelse?

Disse indstillinger kan aflæses direkte på displayet på dit Viessmann-varmeanlæg. På de fleste Viessmann-anlæg kan de ændres via en mekanisk styring eller via displayets touchscreen. For ældre varmeanlæg anbefales det kraftigt at tilkalde en installatør for at undgå at forårsage skader med de forkerte indstillinger.

Installatøren skal foretage en hydraulisk afbalancering.
Årsag: Vandet i varmekredsløbet er ikke jævnt fordelt, så trykforholdet mellem de enkelte radiatorer varierer for meget. Det kan f.eks. ske efter udskiftning af flere radiatorer eller efter fornyelse af kedlen.  

Årsag: Varmekredspumpen fungerer ikke korrekt. For at kontrollere dette kan du holde spidsen af en skruetrækker mod pumpehuset og lytte efter vibrationer eller strømningslyde ved skruetrækkerens håndtag. Hvis der ikke kan høres noget, er varmekredspumpen ikke i gang. Underret din installatør om problemet; de vil reparere eller udskifte pumpen.

En fejl i kedlen kan have forskellige årsager. Installatøren af varmeanlægget kan afgøre fejlen ud fra den fejlkode, der vises på displayet på dit Viessmann-varmeanlæg. Derefter sletter han koden, foretager de nødvendige reparationer og tænder i bedste fald blot kedlen igen. Det er bedst at have koden klar, når du kontakter installatøren. Så kan de være bedre forberedt.

Hvis hele varmeanlægget ikke længere kan startes, kan det skyldes, at nødkontakten er blevet trykket forkert ned for pilleanlægget, olieanlægget eller flisanlægget. En lille lampe på nødafbryderen viser, om afbryderen er i positionen "on" eller "off". Tryk på kontakten igen, og genstart kedlen. Hvis du er i tvivl, skal du kontakte din installatør.

Sådan undgår du dyre reparationer

Når det opdages, at varmesystemet ikke bliver varmt, bør man straks undersøge problemet og lokaliserer fejlen, hvis muligt, og herefter kontakte en installatør. Det er altid en god idé at kontrollere varmesystemet og radiatoererne på forhånd, så du er forberedt på eventuelle spørgsmål.

Vær forberedt på at installatørerne har særlig travlt i begyndelsen af opvarmningssæsonen.

Vi anbefaler også, at du får varmesystemet serviceret regelmæssigt. Et årligt serviceeftersyn af dit varmeanlæg identificerer problemer på et tidligt tidspunkt og forhindrer, at de bliver mere alvorlige. Udgifterne til en sådan sikring, er penge der er godt givet ud, da et varmesystem der serviceres årligt, kører mere økonomisk. Vores guide til vedligeholdelse af varmeanlæg  fortæller mere om fordele, intervaller, omkostninger og servicekontrakter.

Viessmann tilbyder også serviceaftaler, både Basic og en udvidede version: Comfort+24.