Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Finansiering af varmepumpe

Anmod om rådgivning nu
Foto: Shutterstock / Lovelyday12

Hvad koster en luft til vand varmepumpe? Hvor meget tilskud kan jeg få? Når du skal skifte til en varmepumpe er økonomien noget der fylder meget. Det forstår vi godt, da det er en større investering. Men med denne rette finansiering og økonomisk forståelse kan det faktisk give rigtig god mening, og blive en fornuftig investering, som du kan nyde godt af mange år frem. 

På denne side giver vi dig det økonomiske overblik, som du har brug for ift. hvilke finansierings-muligheder, du kan gøre brug af, samt et indblik i den årlige besparelse, du kan opnå ved at skifte til en varmepumpe. 

Køb af varmepumpe - hvilke finansielle muligheder har jeg?

Der findes faktisk rigtig mange finansielle muligheder, når du ønsker at udskifte din nuværende varmekilde til en varmepumpe. Varmepumper er en stor del af den grønne omstilling og derfor er der gennem den sidste tid dukket flere muligheder op, som kan gøre den økonomiske investering lidt lettere for dig.

Dem vi vil fremhæve her er:

  • Bygningspuljen
  • Finansiering gennem din bank

Bygningspuljen - hvor meget kan jeg få i tilskud?

Størrelsen på tilskuddet afhænger af størrelsen på din bolig, som er registreret i BBR, og hvilken varmepumpe du skifter til. 

Vi tager udgangspunkt i et gennemsnitligt hus. Et gennemsnitligt hus er 140 m2, fra 1985, der bor to voksne og to børn, og der er radiatorer i hele huset. Ved skift til en A++ luft til vand varmepumpe vil du kunne få et tilskud på 14.000 kr. ifølge bekendtgørelsen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Der tages udgangspunkt i en markedspris på 94.000 kr., dvs. du kan spare lidt over 20% af prisen ved at gøre brug af tilskudspuljen. 

Bygningspuljen afholder én tilskudsrunde mere i 2021. Det er meldt ud at den afholdes i september, men den præcise dato afventer vi stadig. Puljens størrelse bliver på 280-290 mio. kr. og satserne bliver sænket med 7,5 procentpoint, hvilket gør det muligt for flere at få tilskud. Tilskuddet vil dog være mindre end ved tidligere runder. Justeringen er pt. i høring og afventer den endelige bekræftelse.

Har du fået energitilskud?

Så kan du få hjælp til at finansiere de resterende omkostninger gennem din bank. Det vil fx. kunne se således ud (følgende tager udgangspunkt i Energistyrelsens markedspriser og tilskudssatser):

Investering af varmepumpe

(baseret på benkendtgørelse fra marts 2021)

Varmepumpe Vitocal  94.000,-  
Standardinstallation* 25.000,-  
Energitilskud - 21.000,-  
Samlet pris 98.000,-  

*Vi regner med en gennemsnitlig installationspris. Få et tilbud fra din nærmeste VE-godkendte installatør

Lån til varmepumpen - besparelsen betaler ydelsen

Årlig energibesparelse 13.600,-  
Årlig finansieringspris* 12.624,-  

 *Lån f.eks. 98.000 kr. Månedlig ydelse 1.052 kr. over 120 mdr. ÅOP 5,4, årlig var. rente 3,66. Samlede kreditomk. 28.240 kr. samlet beløb til tilbagebetaling 126.240 kr. 14 dages fortrydelsesret. Lånet tilbydes i samarbejde med Resurs Bank.

Du sparer altså knap 1.000 kr. om året - efter betaling af lån. Efter 10 år opnår du den fulde energibesparelse.


Du kan beregne dit låns omkostninger og ydelser, samt ansøge om finansiering på nedenstående link:

Har du ikke fået energitilskud?

Så kan du stadig få en fornuftig finansiering gennem et banklån, nedenfor viser vi hvordan den finansiering vil komme til at se ud. I tilfælde af at du ikke får energitilskud, kan du med fordel gøre brug af håndværkerfradraget, som er blevet yderligere forbedret i år.

Finansiering uden energitilskud: Varmepumpe Vitocal

Varmepumpe Vitocal 94.000,-  
Standardinstallation* 25.000,-  
Samlet pris 119.000,-  

*Vi regner med en gennemsnitlig installationspris. Få et tilbud fra din nærmeste VE-godkendte installatør

Årlig energibesparelse 13.600,-  
Årlig finansieringspris* 11.160,-  
Der findes rigtig mange finansielle muligheder, når du ønsker at udskifte din nuværende varmekilde til en varmepumpe. Foto: Shutterstock / Irena Maslova

Så meget kan du spare om året

For at gøre det så konkret som muligt viser vi, hvor meget det koster om året at varme op med oliefyr, gasfyr og varmepumpe. Det giver dig mulighed for at sammenligne de tre opvarmningstyper direkte og få en idé om den besparelse, du kan få ved at skifte til en varmepumpe.

Vi tager fortsat udgangspunkt i et gennemsnitligt hus. Et gennemsnitligt hus er 140 m2, fra 1985, der bor to voksne og to børn, og der er radiatorer i hele huset. Hvis huset er opvarmet med et ældre oliefyr, vil forbruget være cirka 2.000 liter/år. Vi ved at man fra 1 liter olie får 10 kWh varme. Det svarer til et gennemsnitligt forbrug på 20.000 kWh om året.

Så meget betaler du med et oliefyr

Et ældre oliefyr har en effektivitet på ca. 80% Dvs. at 20% af den energi som oliefyret producerer går tabt. Derfor er  det kun de 16.000 kWh, der går til opvarmning af huset.

1 liter olie koster 10 kr, så 2.000 liter olie koster 20.000 kr. Det er den årlige omkostning for drift af oliefyret, selvom huset kun behøver 16.000 kWh om året.

Så meget sparer du med en varmepumpe

Varmepumpen adskiller sig fra oliefyret og gasfyret ved ikke at have noget tab. Faktisk øger den mængden af kWh.

I vores regnestykke regner vi lidt konservativt med at varmepumpen har en COP på 3. COP er udtryk for varmepumpens effektivitet. En COP på 3 betyder at den med 1 kWh elforbrug skaber 3 kWh varme.

Derfor ser regnestykket lidt anderledes ud, når vi skal udregne hvor mange kWh varmepumpen skal producere for at skabe de 16.000 kWh, som vores gennemsnitlige hus bruger. I dette tilfælde skal varmepumpen bruge 5.333 kWh for at skabe 16.000 kWh. For at regne ud, hvad det svarer til i kroner og øre, regner vi med elpris på 2,10 kr for 1 kWh.

Elprisen består af en masse dele og kan variere fra elleverandør til elleverandør. Derudover skal der også tages højde for den reduktion af elprisen, som regeringen har indført. Den gør at vi kan regne med en elpris på 1,20 kr. 

Med reduktionen vil de årlige omkostninger for en varmepumpe være 6.400 kr. Det svarer til en årlig besparelse på 13.400 kr., når denne husstand skifter fra oliefyr til varmepumpe.

Derfor er en varmepumpe en god investering

Som du har set ovenfor, så er behøver investeringen i en varmepumpe ikke at koste spidsen af en jetjager og med en fornuftig finansiering kommer du faktisk til at have flere penge på kontoen hver måned. Men der er også andre fordele ved at investere i en varmepumpe, som er værd at huske på. Bl.a.:

  • Du forbedrer energimærkningen på dit hus
  • Du forøger ejendomsværdien
  • Du mindsker udledningen af fossile brændstoffer
  • Du slipper for løbende drift og påfyldning af brændstof