Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Finansiering af varmepumpe - se alle tilskud og muligheder samlet her

Anmod om rådgivning nu
Foto viser en mand, der tæller penge for at finansiere sin varmepumpe.
Foto: Shutterstock / Lovelyday12

Hvad koster en luft til vand varmepumpe? Hvor meget tilskud kan jeg få? Og er der andre måder at finansiere min varmepumpe på?

Når du skal skifte til en varmepumpe, er økonomien noget der fylder meget. Det forstår vi godt, da det er en større investering. Men med den rette finansiering og økonomisk forståelse kan det faktisk give rigtig god mening, og blive en fornuftig investering, som du kan nyde godt af mange år frem.  

På denne side giver vi dig det økonomiske overblik, som du har brug for ift. hvilke finansieringsmuligheder og tilskud, du kan gøre brug af, samt et indblik i den årlige besparelse, du kan opnå ved at skifte til en varmepumpe.  

Køb af varmepumpe - hvilke finansielle muligheder har jeg?

Der findes faktisk rigtig mange finansielle muligheder og økonomisk tilskud, når du ønsker at udskifte din nuværende varmekilde til en varmepumpe. Varmepumper er en stor del af energiomstillingen og derfor er der gennem de sidste par år dukket flere muligheder op, som kan gøre den økonomiske investering lidt lettere for dig.

Dem vi vil fremhæve her er:

  • Varmepumpepuljen (lukker den 30. november 2024)
  • Afkoblingsordningen
  • Fyr dit fyr - lån gennem din bank
  • Energirenoveringspuljen  (lukker den 30. november 2024)

Du kan læse mere om de enkelte tilskud og muligheder nedenfor.

Varmepumpepuljen er en offentlig tilskudsordning, der tilbyder økonomisk støtte til installation af varmepumper i private boliger. Formålet er at fremme opvarmningsløsninger, som støtter op om energiomstillingen, og reducere energiforbruget i danske husholdninger.  

Støtten kan hjælpe med at dække en del af udgifterne til køb og installation af varmepumper, hvilket gør det økonomisk attraktivt at vælge en opvarmningsløsning med vedvarende energikilde.

Størrelsen på tilskuddet afhænger af størrelsen på din bolig, som er registreret i BBR, og hvilken varmepumpe du skifter til.  

Læs mere om Varmepumpepuljen.

Afkoblingsordningen er en ordning til private boligejere, hvor man kan søge om at få dækket de gebyrer, der ellers kræves, for at få afkoblet gasfyret. Formålet er at give boligejerne mulighed for at vælge alternative varmekilder som fx varmepumper.  

Ordningen dækker omkostningerne ved afkoblingen og henvender sig primært til de områder, hvor fjernvarme ikke er aktuelt.

For at være berettiget til at gøre brug af afkoblingsordningen skal følgende kriterier være opfyldt:

  1. Husstandens årlige gasforbrug skal være mellem 100 og 6.000 m³.
  2. Ingen CVR-numre på adressen må have modtaget mere end 1,5 millioner DKK i de minimis-støtte over de sidste tre år.

Ansøgninger behandles efter først-til-mølle-princippet, så længe puljen har midler.

For flere detaljer, se Afkoblingsordningen.

“Fyr dit fyr” er en ordning, som regeringen og bankernes interesseorganisation Finans Danmark, står bag for at fremme energiomstillingen og give private husejere endnu et økonomisk incitament til at skifte olie- eller gasfyret ud med en mere vedvarende energikilde fx en varmepumpe.

Størstedelen af landets banker støtter op om initiativet, og det er derfor hos din egen bank, at du skal henvende sig ang. et “Fyr dit fyr”-lån, hvor du hverken skal betale etableringsgebyr eller tinglysningsafgift i forbindelse med oprettelsen.  

Få flere detaljer om fordele og betingelser hos din egen bank.

Energirenoveringspuljen er en offentlig tilskudsordning, der støtter energirenovering af bygninger i Danmark. Formålet er at fremme energieffektivisering og reducere energiforbruget gennem økonomisk støtte til konkrete renoveringsprojekter.  

Puljen henvender sig til private husejere, og støtten kan dække en del af omkostningerne ved energiforbedrende tiltag. Ansøgningsprocessen kræver dokumentation for de planlagte forbedringer samt deres forventede energibesparelser.

Her er betingelserne for at ansøge om Energirenoveringspuljen:

  1. Boligen skal være en helårsbolig med energimærke E, F eller G.
  2. Projektet må ikke være påbegyndt før tilsagn er givet.
  3. Arbejdet skal udføres af en virksomhed med gyldigt CVR-nummer.
  4. Der gives ikke tilskud til projekter, der allerede har modtaget støtte.
  5. Tilskud dækker isolering, vinduesudskiftning, ventilationsanlæg og vandbåret varme.
  6. Tilskud fordeles efter først-til-mølle-princippet.
  7. Projektet skal være færdigt inden for to år fra tilsagn.

Læs mere på SparEnergi.dk.

Derfor er en varmepumpe en god investering

Du forbedrer energimærkningen på dit hus
Du forøger ejendomsværdien
Du mindsker udledningen af fossile brændstoffer
Du slipper for løbende påfyldning af brændstof
Dine driftsomkostninger vil falde
Du bliver mere selvforsynende, hvis du også har solceller

Investering i en varmepumpe med tilskud

Vi tager udgangspunkt i et gennemsnitligt hus. Et gennemsnitligt hus er 140 m2, fra 1985, hvor der bor to voksne og to børn, og der er radiatorer i hele huset. Ved skift til en A+++ luft til vand-varmepumpe kan du få et tilskud på op til 17.000 kr.

(baseret på benkendtgørelse fra marts 2024)

Varmepumpe Vitocal  94.000,-  
Standardinstallation*25.000,-  
Tilskud fra Varmepumpepuljen- 17.000,-  
Samlet pris102.000,-  

*Vi regner med en gennemsnitlig installationspris. Få et tilbud fra din nærmeste VE-godkendte installatør

Der tages udgangspunkt i en markedspris på 94.000 kr., dvs. du sparer 18% af prisen ved at gøre brug af Varmepumpepuljen.

Har du ikke fået tilskud fra Varmepumpepuljen?

Hvis du ikke har fået tilskud, så kan du stadig få en fornuftig finansiering gennem et banklån eller få økonomisk støtte gennem nogle af de andre tilskudsordninger, se listen ovenfor.

På billedet ses Viessmann varmepumpe 250-A som du kan få tilskud til
Viessmann luft til vand-varmepumpe, Vitocal 250-A, med energimærke A+++.

Så meget kan du spare om året

For at gøre det så konkret som muligt viser vi, hvor meget det koster om året at varme op med oliefyr og varmepumpe. Det giver dig mulighed for at sammenligne de to opvarmningstyper og få en idé om den besparelse, du kan få ved at skifte til en varmepumpe.

Vi tager fortsat udgangspunkt i et gennemsnitligt hus. Et gennemsnitligt hus er 140 m2, fra 1985, der bor to voksne og to børn, og der er radiatorer i hele huset. 

Så meget betaler du med et oliefyr

Hvis huset er opvarmet med et ældre oliefyr, vil forbruget være cirka 2.000 liter/år. Vi ved at man fra 1 liter olie får 10 kWh varme. Det svarer til et gennemsnitligt forbrug på 20.000 kWh om året.

Et ældre oliefyr har en effektivitet på ca. 80% Dvs. at 20% af den energi som oliefyret producerer går tabt. Derfor er   det kun de 16.000 kWh, der går til opvarmning af huset.

1 liter olie koster 10 kr, så 2.000 liter olie koster 20.000 kr. Det er den årlige omkostning for drift af oliefyret, selvom huset kun behøver 16.000 kWh om året.

Så meget sparer du med en varmepumpe

Varmepumpen adskiller sig fra et oliefyr og gasfyr ved ikke at have noget tab. Faktisk øger den mængden af kWh.

I vores regnestykke regner vi lidt konservativt med at varmepumpen har en COP på 3. COP er udtryk for varmepumpens effektivitet. En COP på 3 betyder at den med 1 kWh elforbrug skaber 3 kWh varme.

Derfor ser regnestykket lidt anderledes ud, når vi skal udregne, hvor mange kWh varmepumpen skal producere for at skabe de 16.000 kWh, som vores gennemsnitlige hus bruger.  

I dette tilfælde skal varmepumpen bruge 5.333 kWh for at skabe 16.000 kWh.  For at regne ud, hvad det svarer til i kroner og øre, regner vi med elpris på 2,10 kr for 1 kWh.

Elprisen består af en masse dele og kan variere fra leverandør til leverandør.  Derudover skal der også tages højde for den reduktion af elprisen, som regeringen har indført. Den gør at vi kan regne med en elpris på 1,20 kr.  

Med reduktionen vil de årlige omkostninger for en varmepumpe være  6.400 kr. Det svarer til en  årlig besparelse på 13.400 kr., når denne husstand skifter fra oliefyr til varmepumpe.