Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Forny dit varmesystem - hvorfor, hvornår og hvordan?

Anmod om rådgivning nu
Foto: Shutterstock / Dean-Drobot

Frygten for høje omkostninger og den indsats, der kræves til konvertering, afholder brugerne fra at forny deres varmeanlæg. I mange tilfælde er det dog tvingende nødvendigt, enten på grund af systemets alder eller en utilstrækkelig energibalance. De, der tøver, oplever ofte præcis det, de gerne ville undgå - høje varmeudgifter og regninger for reparation og udskiftning af defekte dele eller udskiftning af varmeanlægget af nød. Denne vejledning giver et overblik over, hvordan dette kan undgås. Find ud af, hvornår det er det rigtige tidspunkt at udskifte et varmesystem, hvilken planlægningsindsats der er nødvendig, og hvad det koster.

Fornyelse af et varmesystem sparer på varmeudgifterne

Der er mange måder at spare energi i dit hjem på. Af disse giver fornyelse af dit varmesystem det største potentiale. Et nyt varmeanlæg eller installation af et solvarmeanlæg på dit tag kan give betydelige besparelser. For at få en nøjagtig beregning skal der tages hensyn til bygningens energistatus. Som en generel regel kan der dog opnås besparelser på op til en tredjedel af energiomkostningerne, hvis der også anvendes vedvarende energikilder i forbindelse med fornyelse af et varmesystem. Især i kombination med andre foranstaltninger, der er vist i figuren. Ved selvstændige foranstaltninger som f.eks. isolering af ydervægge eller udskiftning af vinduer og døre kan der kun opnås besparelser på omkring ti procent.

Fornyelse af varmesystemet - start dér, hvor det gør en forskel

Hvornår skal jeg forny mit varmeanlæg?

Du behøver ikke at vente på det perfekte tidspunkt for at forny dit varmeanlæg - forår, sommer og efterår er alle lige velegnede. Den indlysende fordel ved at udskifte et varmesystem uden for fyringssæsonen er, at der er mere tid til forbedringer; foranstaltningerne kan gennemføres, inden de kolde måneder kommer. Men en udskiftning af varmeanlægget er også mulig i vintermånederne og kan som regel foretages inden for en til tre dage. Bortset fra disse faktorer er det mest et spørgsmål om at holde øje med sine egne omkostningsdrivere og på forhånd undersøge, hvor de svage punkter i det gamle varmesystem er.

I følgende tilfælde kan en udskiftning betale sig:

  • Kedler, der er omkring 25 år gamle eller mere
  • Gamle kedler, der endnu ikke er gået i stykker, men som allerede er 20 år gamle (installeret i 2000'erne)
  • Overdimensionerede kedler, der fylder meget i kedelrummet og kører med permanent høje kedelvandstemperaturer
  • Hvis en røggasinspektør finder fejl i røggasværdierne ved et årligt eftersyn (f.eks. røggastab på mere end 11 procent)

Den rigtige procedure for fornyelse af et varmesystem

Før du fornyer et varmesystem, er det vigtigt at informere dig om dine muligheder. Dette starter med samtaler med naboer eller værdifulde vidnesbyrd fra venner og naboer. Selv hvis velmenende mennesker råder dig til at lade være - hvis du er i tvivl, bør du få udskiftet dit varmesystem. For af de mange energieffektive foranstaltninger, der findes, er fornyelse af varmesystemet nemlig en af de mest effektive.

Vi anbefaler vores Viessmann-guider som et godt sted at foretage din egen online research.

Før eller siden bør enhver vej føre til en varmemester, og i dette tilfælde betyder det en installatør af et varmesystem. De ved præcis, hvilke varmeanlæg der findes, og de har stor erfaring, når det gælder fornyelse af varmeanlæg. Brug linket Ekspertkonsultation for at få en henvisning til en udvalgt varmemester i din nærhed, som kan rådgive dig og påtage sig opgaven med at forny dit varmeanlæg. En anden mulighed er at henvende dig til en ekspert i energieffektivitet. Denne form for energirådgiver kan især anbefales, hvis du planlægger omfattende renoveringsforanstaltninger.

Udgifterne til fornyelse af et varmesystem, herunder udskiftning af kedlen, varierer alt efter foranstaltning og det valgte varmesystem. Under alle omstændigheder bør du overveje to aspekter - for det første energibesparelserne fra den nye kedel, som i gennemsnit udgør 10-20 procents, og for det andet de forskellige tilskudsmuligheder, der er til rådighed. Federal Funding for Energy-Efficient Buildings (BEG) tilbyder en række forskellige støttebeløb (i form af lån og tilskud), afhængigt af opvarmningsteknologien. Ansøgninger skal indsendes, inden arbejdet påbegyndes. Derfor er det vigtigt at orientere sig om egnede foranstaltninger på forhånd.

Brug FörderProfi til at finde det rigtige tilskud til din fornyelse af varmeanlægget. FörderProfi tager sig i øvrigt også af hele ansøgningsprocessen for dig.

Foto: © A. and I. Kruk / Shutterstock.com

Ud over et effektivt, moderne Viessmann-varmeanlæg bør du sørge for at have den rette installatør af varmeanlægget med om bord. De installatører, som vi kan sætte dig i kontakt med via vores specialiserede rådgivningsservice, er eksperter på deres område. De har mange års erfaring, når det gælder fornyelse af varmeanlæg. Mange kunder bliver også overrasket over, at det anlægsarbejde, der er forbundet med udskiftningen, er relativt ukompliceret. Erfaringen viser, at fornyelse af varmeanlæg ofte går meget hurtigere end forventet.

Den rigtige teknologi til fornyelse af et varmesystem

Før håndværkerne kan gå i gang, skal du vælge det rigtige varmesystem. For at finde ud af, hvilket system der er egnet til din fornyelse, kan du på forhånd udføre vores gratis energibesparelsestjek. Ud over tilskuddene er de grundlæggende faktorer bygningens energistatus, dens alder og den tilgængelige plads i kedelrummet.

Har du allerede fundet et produkt, der interesserer dig? Så er det værd at tage et kig i ViBooks. Der finder du brugsanvisninger til alle apparater i vores produktsortiment.

Hvad skal du overveje, når du udskifter et varmesystem?

Når den rette installatør af varmeanlægget er fundet, og planlægningen er afsluttet, er det tid til at gå i gang med arbejdet. At forny et varmesystem betyder, at man før eller siden skal have håndværkere i huset, og for mange ejere kan det midlertidigt begrænse den personlige komfort i eget hjem. Men fordelene bør også overvejes, da sådanne foranstaltninger har en indlysende fordel og er med til at spare energi og omkostninger på lang sigt. Desuden afhænger arbejdets varighed altid af det valgte varmesystem.

Uundværlig foranstaltning: hydraulisk afbalancering

Hydraulisk afbalancering skal udføres som en del af udskiftningsarbejdet. Denne foranstaltning er vigtig, så det nye Viessmann-varmesystem kan udnytte sit besparelsespotentiale fuldt ud. Desuden er balancering normalt en forudsætning for statstilskud. Hydraulisk afbalancering af alle radiatorer sikrer, at varmefladerne forsynes jævnt med varme, og at ydelsen svarer til de respektive radiatorer og varmeanlægget. Hydraulisk afbalancering udføres kun af en installatør, som indstiller flowet præcist ved termostatventilen. I mange tilfælde skal ventilerne også udskiftes.

Sammenlign omkostningerne - det kan betale sig at forny et varmesystem

Når alle foranstaltningerne er gennemført, og varmeanlægget og radiatorerne er blevet justeret omhyggeligt, kan du endelig se, hvordan din nye kedel er sammenlignet med den gamle. Om du rent faktisk vil spare så meget brændsel og så meget på dine varmeudgifter, som du havde planlagt inden fornyelsen, er ikke noget, der kan besvares generelt. Den individuelle opvarmningsadfærd og de gennemsnitlige temperaturer i det pågældende år spiller en rolle, og sidstnævnte har vi ikke megen indflydelse på. Den enkelte kan dog reagere på eksterne faktorer med en omkostningsbevidst opvarmningsadfærd. Et fornyet og korrekt tilpasset varmesystem gør dette til en effektiv fremgangsmåde. I sidste ende er det altid værd at tage det modige skridt at forny sit varmesystem.