Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Naturlig og aktiv køling - med varmepumper

Anmod om rådgivning nu
Viessmann NC-Box til naturlig køling

En varmepumpe er ikke kun en energieffektiv varmeløsning, de er også meget alsidige i brug. Ud over sin primære opgave: forsyne din bolig med varme, er en varmepumpe også i stand til at kontrollere temperaturen i de varme måneder. Der er grundlæggende to metoder til køling: passiv og aktiv køling.

Passiv køling med varmepumper

Ved hjælp af passiv køling,  kaldes også „natural cooling“, kan rumtemperaturen reduceres med omkring tre grader. Dette kræver ikke meget i strømforbruget.

Passiv afkøling er mulig med både geotermiske samlere og geotermiske sonder. Geotermiske sonder leverer et højere output. Hvis du vil kontrollere temperaturen på værelserne med din varmepumpe, er alt, hvad de har brug for, en såkaldt NC-boks. Det er en komplet færdigmonteret enhed, der kombinerer alle de nødvendige komponenter. Installation af denne boks er hurtig og nem.

Behagelig køleeffekt uden generende støj

Passiv køling gør det muligt at sænke rumtemperaturen med ca. tre grader Celsius. Den ekstra indsats, der kræves til installation, er lille, og der er ingen generende støj under drift.  

Systemejere, der ønsker at bruge deres varmepumper til tempereret opvarmning, har brug for en såkaldt NC-Box. Det er en fuldt færdigsamlet enhed, der kombinerer alle de nødvendige komponenter. Installation af en installatør er hurtig og enkel.

Aktiv køling med varmepumper

Ved aktiv køling vendes varmepumpens funktion simpelthen. For at gøre dette drejes kølekredsløbet internt, eller de primære og sekundære forbindelser skiftes eksternt. Som med et køleskab genererer varmepumpen derefter aktivt kulde. Med denne metode forbliver kompressoren i drift, og varmepumpen kan give en større kølekapacitet sammenlignet med passiv køling.

Varmen, der udvindes fra værelserne, kan enten føres tilbage til varmekilden eller bruges til opvarmning af drikkevand. På denne måde kombineres varme- og kølefunktionerne til en varmepumpe ekstremt effektivt.

Værelser med den rette temperatur takket være naturlig køling.

Udvundet varme kan bruges på forskellige måder

Aktiv køling kan opnås med både en jordvarmepumpe og en luftvarmepumpe. Ventilatorkonvektorer eller gulv- og/eller vægvarmesystemer er velegnede som køleflader. Den varme, der udvindes fra rummene, kan enten returneres til varmekilden eller anvendes til opvarmning af varmt brugsvand. På denne måde kombineres varme- og kølefunktionerne i en varmepumpe yderst effektivt.