Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk
Residential

Jordvarmepumpe giver besparelser fra første dag

I Holte har Allan og hustruen investeret i en jordvarmepumpe med lodret boring. Det var en smart investering som har givet besparelser på de månedlige varmeudgifter fra første dag. Læs mere nedenfor.

På billedet ses Allan i sin stue, hvor der for nyligt er blevet sat ViCare Smart Climate radiatortermostater og klimaføler op.

Allan og hans hustru bor i et ældre hus i to plan, som gennem årene har gennemgået en større renovering med henblik på at optimere og fremtidssikre huset. Huset i Holte har i alt 256 m2, hvoraf ca. 95% opvarmes med gulvvarme.  

Da det gamle gasfyr skulle udskiftes, var der ingen tvivl om, at det skulle skiftes til en mere energieffektiv varmeløsning. Derfor var en varmepumpe et oplagt valg, som samtidig støtter op om energiomstillingen.    

Allan og hans hustru havde forskellige overvejelser i forhold til hvilken type varmepumpe de skulle vælge - en jordvarmepumpe eller en luft til vand-varmepumpe. De hældte mod jordvarmepumpen, men havde nogle betænkninger ved den proces, man skal igennem for at få godkendelse fra kommunen.  

Men fordele som at slippe for en synlig udedel og en højere COP, vægtede i sidste ende højst, så valget faldt på en jordvarmepumpe med lodret boring.  

Med jordvarmepumpen er energieffektiviteten i top

Jordvarmepumpen Vitocal 333-G 12 kW blev installeret for ca. 3 måneder siden og Allan er rigtig godt tilfreds med de besparelser han allerede nu oplever, i sammenligning med hvis han havde varmet med et gasfyr.  

Allan har investeret ca. 300.000 kr. i varmepumpen og installationen af den. Det er mange penge og i de flestes tilfælde ikke lige et beløb man har stående på bankkontoen. Men i dag findes der mange muligheder, der kan hjælpe med finansieringen. En mulighed er at snakke med sin bank, da mange banker tilbyder en særlig type lån målrettet energiomstillinger, som netop det at skifte fra et gasfyr til en varmepumpe.  

For Allan er det ikke skræmmende at skulle foretage en investering af den størrelse, for som han siger:

Det er jo en investering i de næste 20 år og med den besparelse jeg allerede kan se, ift. de månedlige varmeudgifter, så er det en ‘no brainer’.

Allans strømforbrug til varmepumpen for januar viser også tydeligt, at der er penge at spare med denne type opvarmning.  

I tabellen ses jordvarmepumpens strømforbrug ud af hustandens generelle strømforbrug for januar 2024.

Varmepumpen har i alt brugt 807,80 kWh til opvarmning i januar. Omregnet til kroner har husstanden altså kun brugt 1.171 kr. på at opvarme hjemmet i januar.  

Taget i betragtning at januar endda har været en koldere måned end normalt, hvor gennemsnitstemperaturen ifølge DMI har ligget på 1,0°C, “så er det da rigtig rart at varmeregningen ender på et så beskedent beløb”, bekræfter Allan.

For Allan bliver denne beregning særlig interessant, når han sammenligner med, hvad prisen ville have været, hvis de fortsat opvarmede med gas. En hurtig beregning viser at familien har sparet over 3.000 kr. på varmeforbrug i januar ved at have udskiftet deres gasfyr med en jordvarmepumpe.    

En smart investering nu og i fremtiden

Allan er tidligere ejendomsmægler og går samtidig meget op i at investere smart, altså investeringer der kan betale sig. Kombinationen af disse to ting har ført til at Allan har en mission om at optimere sit hus og gøre det mest muligt energieffektivt og uafhængigt.  

Gennem årene har Allan foretaget forskellige investeringer som bidrager til denne mission. Der er solceller på taget, elbiler og ladere i carporten, samt en batteriløsning, som gør at han kan lagre strøm og bruge af lageret, når strømmen er dyr at købe fra elnettet.  

I sidste ende er det alle investeringer, der øger husets værdi og samtidig gør det billigere at bo i. Det er win-win.

På billedet ses Allan i indkørslen foran sit hus. Et skridt til venstre fra hvor Allan står er jordsonden gravet 200 meter ned.

Jordvarmepumpen består at jordsonden, som er gravet 200 meter ned midt i indkørslen. Denne dybde er med til at sikre en stabil jordvarme. Selve boringen og arbejdet med dette tog 2 dage og herefter stod indkørslen ligesom før.

Selve varmepumpen er placeret i et teknikrum i kælderetagen og det er også her hele gulvvarmestyringen er samlet. Da størstedelen af huset har gulvvarme, har det også krævet lidt af en opbygning med to styrebokse og i alt ti telestater.  

ViCare: Den digitale vej mod energibesparelser  

For Allan går der også lidt sport i at holde øje med forbruget og lave beregninger på, hvad han sparer. Til dette formål er ViCare-appen et smart værktøj, der gør forbruget meget overskueligt.  

Allan viser ViCare-appen, som han bruger til at justere varmen i hjemmet.

Der er allerede installeret ViCare Smart Climate gulvvarmestyring, og der er for nyligt blevet installeret radiatortermostater og klimaføler i de rum, som fortsat har radiatorer. Med denne kombination og ViCare-appen, har Allan fuldt overblik og kontrol over varmen i hjemmet og kan på den måde finjustere varmen i de enkelte rum, alt afhængigt af behovet.

Den digitale retning er jo vejen frem og så er det jo fedt at kunne koble varmepumpen, gulvvarmestyring, radiatortermostater og klimaføler sammen i én app. Det gør det dejligt overskueligt.”, fortæller Allan.

På billedet til venstre ses en ViCare Smart Climate radiatortermostat og på billedet til højre en Smart Climate klimaføler. Den diskrete klimaføler er monteret på væggen og måler ca. 6x6x1 cm.

Relaterede referencer

Commercial
Residential
Air
Electricity

Lotte World Tower Seoul, Sydkorea

Lotte World Tower ligger i centrum af byen og rummer lejligheder og kontorer samt butikker og restauranter. Den klimavenlige energiforsyning kommer fra 12 store Viessmann-varmepumper.

Læs mere
Residential
Solar

Marco Polo tårn i Hamborg

I Marco Polo Tower leveres varmt vand til den 55 meter høje bygning via et solvarmeanlæg fra Viessmann med Vitosol 200-T solfangere, der dækker et samlet areal på 180 kvadratmeter.

Læs mere
Commercial
Industry

Logistikcenter for Mammut Sports Group, Memmingen

Det europæiske logistikcenter i Memmingen anvender vedvarende energi til opvarmning og køling. Energicentret består af tre Viessmann jordvarmepumper, som udnytter den naturlige varme fra grundvandet.

Læs mere
District heating
Air
Electricity
Gas

Rosenstein-kvarteret i Stuttgart

Rosenstein-kvarteret i Stuttgart har et imponerende, fremtidsorienteret varme-, køle- og elkoncept med fokus på sektortilknytning. Den anvendte teknologi omfatter en stor varmepumpe, et kraftvarmeværk og et solcelleanlæg.

Læs mere
Commercial
Industry
Air
Gas

Leica-virksomhedens hovedkontor i Wetzlar

Designsproget i Leica-firmaets hovedkontor i Wetzlar er enestående og fængslende. Det minder om linser, objektiver og afstandsmålere. Viessmann supplerer komplekset med et sofistikeret, innovativt energisystem.

Læs mere
Commercial
Residential
Gas
Solar

Palm Island "The Palm Jumeirah" i Dubai

På Palm Jumeirah forsyner Vitosol 200-F solfangere 14 lejlighedsbygninger med varmt vand, mens tre Vitocrossal 300 kedler opvarmer swimmingpoolen og hammam på luksushotellet "Ottoman Palace".

Læs mere