Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Udluftning af radiator – sådan gør du det

Anmod om rådgivning nu
Vitoset universal radiator, stue i baggrunden med skyggefulde vinduer, sofa, planter og yucca palmer.
Udluft dine radiatorer jævnligt for at sikre at varmen bliver jævnt fordelt og opvarmer dit hjem optimalt.

Når det bliver koldere udenfor, er det igen tid til at tænde radiatorerne. I den forbindelse oplever mange, at deres radiatorer larmer lidt. Mange kan også høre bobler inde i systemet. Disse er forårsaget af luft i radiatoren.

En klar indikation på, at der er luft i systemet er, hvis radiatoren ikke bliver rigtig varm, dvs. radiatorerne forbliver helt eller delvis kolde.

Heldigvis findes der en nem løsning: udluftning af radiatorerne. 

Herunder kan du læse om, hvor let det er, og hvordan du selv kan udlufte radiatorer og få varmen tilbage i hjemmet.

Guide til udluftning af radiator

Før du går i gang med selve udluftningen, skal du finde nogle hjælpemidler frem. Du skal bruge:

  • En skål eller en lille spand
  • En klud
  • En radiatornøgle (nogle ventiler kan også åbnes ved hjælp af en simpel flad skruetrækker)

Trin 1: Sluk for varmeanlægget 

Før du går i gang med at udlufte radiatorerne, er det vigtigt først at slukke for varmeanlægget. Det gør du ved at slukke for centralvarmepumpen, for at pumpen ikke trækker luft ind i systemet, men du lufter ud.  

Trin 2: Afvent

Vent nu ca. 30 til 60 minutter, så alle luftbobler kan samle sig i radiatorerne.

Trin 3: Skru op for radiatorerne

Før du starter selve udluftningen, skal du først skrue radiatorerne op på højeste niveau, så der skabes frit gennemløb i systemet.  

Trin 4: Placer skål og klud 

Placer skålen under radiatorventilen (den findes ofte i modsat side af termostaten), så den kan opsamle det vand, der kan komme ud. Hav også en klud parat til at tørre eventuelt spild op. Alternativt kan du vikle kluden direkte omkring ventilen.

Trin 5: Åben langsomt for ventilen

Sæt nu radiatornøglen i og hold skålen under ventilen. Åben langsomt radiatorventilen med nøglen, men åbn den ikke helt. Det tager normalt en halv omgang eller mindre, før du hører en hvæsen, som betyder at luften slipper ud. 

Forsigtig: Den udstrømmende luft kan være varm, så hold en sikker afstand.

Kommer der ikke luft ud når du har løsnet ventilen, skyldes problemet med varmen ikke luft i radiatoren. Læs mere om hvad der ellers kan være grunden til at du oplever problemer med varmen her

Trin 6: Luk for ventilen 

Når hvæsningen bliver mere stille og endelig holder op, begynder vandet at løbe ud. Radiatoren er nu udluftet og du kan lukke udluftningsventilen. Dette skal gøres hurtigt, da der ellers vil løbe for meget vand ud. Sørg for, at ventilen er tæt lukket for at forhindre lækage.

Trin 7: Tænd for varmen igen

Hvis du har slukket for cirkulationspumpen, skal du huske at tænde den igen. Kontroller også om vandtrykket i varmekredsløbet stadig er tilstrækkeligt. Det kan være nødvendigt at tilføje vand for at genoprette det korrekte tryk. Dette kan normalt gøres ved at åbne påfyldningsventilen på dit varmesystem. Tænd herefter varmesystemet igen og kontroller, om radiatoren nu varmer ordentligt op.

Ved at følge disse trin bør du kunne udlufte dine radiatorer effektivt og sikre, at dit varmesystem fungerer optimalt.

Tips

  • Det kan være nødvendigt at udføre udluftningen mere end én gang.
  • Det er en god idé at udlufte alle radiatorerne i hjemmet, især hvis én af dem havde meget luft.
  • Hvis du oplever, at du ofte skal udlufte dine radiatorer, kan det være tegn på, at der er en lækage i systemet, eller at varmesystemet trænger til en gennemgang
Illustration som viser trin for trin hvordan man udlufter en radiator
På illustrationen ser du de 7 nemme trin du skal igennem for at udlufte din radiator.

Kontrol efter udluftning

Selvom udluftningen af dit varmesystem muligvis var en succes, er der stadig nogle aspekter, du skal være opmærksom på, herunder vandtrykket.

Hvis du udlufter dine radiatorer, vil noget vand formentlig gå tabt. Hvis det er en stor mængde, kan vandtrykket i varmesystemet falde. Dette kan aflæses på det såkaldte manometer. Derefter kan det være nødvendigt, at genopfylde opvarmningsvandet.

En opfølgende kontrol er også en god idé. Efter udluftningen skal opvarmningen køre i mindst en time. Radiatoren længst væk fra varmekilden skal derefter kontrolleres igen. Hvis der ikke er mere luft i denne, har du med succes udluftet din opvarmning.

Hvornår er det bedst at lave en udluftning af dine radiatorer?

Vi anbefaler, at du udlufter dine radiatorer i starten af opvarmningssæsonen, altså før du egentlig har brug for det. På den måde er du sikker på, at dit varmesystem kører som det skal og er klar til at holde dit hjem varmt hele vinteren.

Hvad betyder udluftning af en radiator?

Udluftning af en radiator betyder at du lader luft, som er fanget i varmesystemet, komme ud. Det er et almindeligt problem i uventilerede varmesystemer. Den fangede luft forhindrer vand i at opvarme hele din radiator og skaber kolde områder. 

Hvis du rører ved den øverste del af din radiator, føles den så køligere end den nederste del? Hvis den gør, betyder det, at dit varmesystem ikke fungerer optimalt. Du betaler stadig for varmen, men får ikke gavn af den pga. luften i radiatoren. 

Billedet viser hånd, der mærker, at radiatoren føles kold
Hvis den øverste del af din radiator føles kold betyder det at varmen ikke bliver fordelt optimalt eller at der er et andet problem med varmesystemet. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan

Hvorfor skal der ske en udluftning af radiatorerne?

Opvarmningssystemet er et varmekredsløb, der fordeler varmen ved hjælp af varmt vand. Udgangspunktet for dette er normalt et gasfyr, oliefyr eller varmepumpe. I den opvarmes vand, som føres rundt i din bolig ved hjælp af et system med rør, ledninger eller strømmer gennem radiatorerne. Disse afgiver varme til den omgivende luft.

3 grunde til at du skal udlufte dine radiatorer:

  1. Det opvarmede vand skal være i stand til at fordele sig, for optimal og jævn varme. Hvis der er luft i systemet, er dette ikke muligt. Det kan betyde, at de enkelte radiatorer ikke kan yde jævn varme.
  2. En anden irriterende bivirkning er lyden af boblerne i systemet, der kan ødelægge enhver husejers nattesøvn.
  3. Hvis du udlufter dine radiatorer, kan du spare penge. Er en radiator, ikke tilstrækkeligt forsynet med varmt vand, vil den bruge mere energi, for at nå den ønskede temperatur. Dette vil medfører højere varmeomkostninger.