Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Udluftning af radiator – sådan gør du det

Anmod om rådgivning nu

Når det bliver koldere udenfor, er det igen tid til at tænde radiatorerne. I den forbindelse oplever mange, at deres radiatorer larmer lidt. Mange kan også høre bobler inde i systemet. Disse er forårsaget af luft i radiatoren. En klar indikation på, at der er luft i systemet er, hvis radiatoren ikke bliver rigtig varm, dvs. radiatorerne forbliver helt eller delvis kolde. Løsningen på dette kan være udluftning af radiatorerne. Herunder kan du læse om, hvor let det er, og hvordan du selv kan udlufte systemet.

Hvad betyder udluftning af en radiator?

Udluftning af en radiator betyder at du lader luft, som er fanget i varmesystemet, komme ud. Det er et almindeligt problem i uventilerede varmesystemer. Den fangede luft forhindrer vand i at opvarme hele din radiator og skaber kolde områder. 

Hvis du rører ved den øverste del af din radiator, føles den så køligere end den nederste del? Hvis den gør det betyder det, at dit varmesystem ikke fungerer optimalt. Du betaler stadig for varmen, men får ikke gavn af den pga. luften i radiatoren. 

Heldigvis kan du selv let udlufte dine radiatorer og gøre dit hjem varmt og hyggeligt igen. 

Hvis du rører ved den øverste del af din radiator, føles den så køligere end den nederste del? Hvis den gør det så kan det betyde, at dit varmesystem ikke fungerer optimalt. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan

Hvorfor skal der ske en udluftning af radiatorerne?

Opvarmningssystemet er et varmekredsløb, der fordeler varmen ved hjælp af varmt vand. Udgangspunktet for dette er normalt et gasfyr, oliefyr eller varmepumpe. I den opvarmes vand, som føres rundt i din bolig ved hjælp af et system med rør, ledninger eller strømmer gennem radiatorerne. Disse afgiver varme til den omgivende luft.

Det opvarmede vand skal være i stand til at fordele sig, for optimal og jævn varme. Hvis der er luft i systemet, er dette ikke muligt. Det kan betyde, at de enkelte radiatorer ikke kan yde jævn varme. En anden irriterende bivirkning er lyden af boblerne i systemet, der kan ødelægge enhver husejers nattesøvn.

Hvis du udlufter dine radiatorer, kan du spare penge. Er en radiator, ikke tilstrækkeligt forsynet med varmt vand, vil den bruge mere energi, for at nå den ønskede temperatur. Dette vil medfører højere varmeomkostninger. 

Det skal du bruge til udluftning af din radiator

Før du begynder at udlufte dit varmesystem, er der et par ting du skal have klar. Disse kan findes i enhver husstand. Du har brug for følgende:

  • et glas, kop, krus eller en skål
  • en klud eller et viskestykke
  • en radiator ventilationsnøgle

Du kan købe en ventilationsnøgle billigt i dit lokale byggemarked. Nogle afløbsventiler kan også åbnes ved hjælp af en simpel flad skruetrækker. Sørg for at have klud og skål klar, for at fange det opvarmningsvand, der måtte lække.

Udluftning af radiator: trin-for-trin-guide

For at afbløde varmesystemet korrekt er det eneste, der er nødvendigt, de ovennævnte værktøjer og følgende 7 korte trin. Når du har alt værktøjet klar, kan du gå i gang: 

  1. Hvis du er husejer, bør du om muligt slukke for cirkulationspumpen. 
  2. Vent nu ca. 30 til 60 minutter, så alle luftbobler kan samle sig i radiatorerne.
  3. Før du starter selve aftapningen, skal du først tænde for radiatorerne på højeste niveau. 
  4. Placer kluden under radiatoren, så den opfanger det vand, der løber ud fra udluftningsventilen. Alternativt kan du vikle kluden direkte omkring ventilen.
  5. Sæt nu nøglen i og hold beholderen under udluftningsventilen. Åbn langsomt radiatorventilen med nøglen, men åbn den ikke helt. Det tager normalt en halv omgang eller mindre, før du hører det hvæse. Forsigtig: Den udstrømmende luft kan være varm, så hold en sikker afstand.
  6. Når hvæsningen bliver mere stille og endelig holder op, begynder vandet at løbe ud. Radiatoren er nu afblæst, og du kan lukke udluftningsventilen. Dette skal gøres hurtigt, da der ellers vil løbe for meget vand ud.
  7. Hvis du har slukket for cirkulationspumpen, må du ikke glemme at tænde den igen. Kontroller også, om vandtrykket i varmekredsløbet stadig er tilstrækkeligt.

Bemærk: Det kan være nødvendigt at udføre afluftningen mere end én gang.

Afblødning af varmesystemet i en lejet lejlighed

Som lejer har du som regel det problem, at du ikke har adgang til fyrrummet. Du behøver dog ikke at slukke for cirkulationspumpen for at kunne afbløde varmesystemet. Du skal blot fortsætte med at afbløde radiatorerne som beskrevet ovenfor og slutte med den radiator, der er længst væk fra varmegeneratoren. 

Vigtigt: Som lejer har du ret til at afbløde varmeanlægget. Men alle yderligere vedligeholdelsesforanstaltninger på varmesystemet er udlejers eller ejendomsadministrationsselskabets ansvar. Hvis varmen ikke fordeles korrekt, selv efter aftapning, skal du først kontakte udlejeren, som så vil tilkalde en varmemester. 

Kan du selv let udlufte dine radiatorer og gøre dit hjem varmt og hyggeligt. Foto: Shutterstock / Nina Malyna

Kontrol efter udluftning

Selvom udluftningen af dit varmesystem muligvis var en succes, er der stadig nogle aspekter, du skal overveje, herunder vandtrykket. Hvis du udlufter din opvarmning, vil noget vand formentlig gå tabt. Hvis det er en stor mængde, kan vandtrykket i varmesystemet falde. Dette kan aflæses på det såkaldte manometer. Derefter kan det være nødvendigt, at genopfylde opvarmningsvandet. En opfølgende kontrol er også en god idé. Efter udluftningen skal opvarmningen køre i mindst en time. Radiatoren længst væk fra varmekilden skal derefter kontrolleres igen. Hvis der ikke er mere luft i denne, har du med succes udluftet din opvarmning.

Hvornår er det bedst at lave en udluftning af dine radiatorer?

Vi anbefaler, at du udlufter dine radiatorer i starten af opvarmningssæsonen, altså før du egentlig har brug for det. På den måde er du sikker på, at dit varmesystem kører som det skal og er klar til at holde dit hjem varmt hele vinteren.