Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Hvorfor er mit hus så koldt?

Anmod om rådgivning nu
Foto: Shutterstock / Lopolo

Hvordan holder du dit hus varmt i vintermånederne?

Finder du også et tæppe frem eller tager en tyk trøje på, selvom varmen er tændt? Det føles måske som om dit hjem ikke bliver varmt, selv når termostaten er sat til 21 grader. Der kan meget vel være en grund til, at dit hjem føles koldt, men det kan være vanskeligt at finde ud af, hvad grunden er.  

I denne artikel skitserer vi nogle af de mest almindelige årsager til at dit hjem er køligt og hjælper dig med, hvad du kan gøre ved det.

4 årsager til at dit hjem er koldt

Blokerede / ineffektive radiatorer

Det lyder måske simpelt, men det er vigtigt, at du sikrer, at der ikke er møbler som blokerer for dine radiatorer. Dette kan reducere deres effektivitet kraftigt og forhindre varmen i at komme ud i rummet. Selv gardiner, der delvist dækker en radiator, kan påvirke hvor varmt rummet bliver.

Det er også vigtigt at udlufte radiatorerne i dit varmesystem regelmæssigt. En radiator, der indeholder en masse indelukket luft, tager længere tid at varme op og kan ikke producere så meget varme. Hvis du har udluftet den, og den stadig føles kold nogle steder, især i bunden, kan hele systemet have brug for en skylning, for at fjerne snavs. Læs her hvordan du selv kan udlufte dine radiatorer.

For stort varmetab

Hvis dine radiatorer alle fungerer korrekt og giver en god mængde varme, kan det være, at varmen slipper ud af dit hjem for hurtigt. Dette vil efterlade værelserne kølige, selv når opvarmningen er tændt.

Træk fra døre, vinduer og skorsten kan sænke temperaturen i dit hjem, især hvis du har vinduer med enkeltglas. Hvis du kan finde ud af hvor utætheden kommer fra, vil det være en god idé at forsøge at udbedre det eller overveje at skifte til mere energieffektive dobbeltvinduer.

Dårlig isolering

Varme siver ikke kun ud gennem dit hjems vinduer og døre, men også gennem væggene og taget. Det er grunden til, at isolering er så vigtig og kan forbedre temperaturen i dit hjem markant.

Dit tag er den vigtigste kilde til varmetab i dit hjem, så du skal kontrollere, at dit loft indeholder tilstrækkelig isolering. Hvis det ikke gør det, kan du se en enorm forbedring ved at erstatte eller øge den isolering, der allerede er der.

Ukorrekt termostat

I nogle tilfælde kan det være din termostat, der skaber problemer. Termostaten bruges af varmekilden (dit gasfyr eller varmepumpe) til at bestemme, hvornår et rum har nået sin forudindstillede temperatur. Din varmekilde varmer muligvis ikke dit hjem, fordi din termostat mener, at temperaturen er nået.

Kontroller først, at din termostat er indstillet til en behagelig stuetemperatur, mellem 18 og 21 ° C. Hvis du mener, at din termostat er defekt, skal du muligvis investere i en ny.

For at forhindre varmetab kan du dække et A2-papir i tinfolie og placere det direkte bag din radiator. Det vil hjælpe med at reflektere noget af varmen tilbage i rummet. Foto: Shutterstock / Alena Ozerova

Sådan holder du dit hjem varmt om vinteren

Når du først har fundet ud af, hvorfor dit hjem er koldt, er der nogle ting, du kan gøre for at få mest muligt ud af varmen og bibeholde et godt indeklima om vinteren.

Det skal du sørge for, inden du starter proceduren:

Brug dine gardiner til at holde på varmen

Dine gardiner er der ikke bare for at holde lyset ude - de kan også hjælpe med at holde på varmen i et rum. Hvis det er en solrig vinterdag, skal du holde dine gardiner åbne så længe som muligt for at bruge sollyset til at varme rummet op. Når solen ikke længere når det rum, skal du lukke gardinerne for at holde varmen inden.

Hvis der er et rum i dit hus, der ikke får sollys, er det bedst at holde gardinerne lukket.

Undgå at holde døre åbne

Ved at holde din hoved- eller bagdør åben i lange perioder lader du meget af varmen slippe ud af dit hjem. Du skal derfor huske at lukke døren, selvom du skal ud af den igen om lidt. Hvis du f.eks. henter indkøb ind fra bilen, skal du lukke døren, indtil du er klar til at gå ud udenfor.

Hvis du f.eks. bruger meget tid i stuen om aftenen, skal du også holde den indvendige dør til stuen lukket. Hvis du gør det, holdes varmen inde i stedet for at lade den cirkulere gennem resten af ​​huset.

Direkte varme fra dine radiatorer

Mens noget af varmen fra dine radiatorer bevæger sig ind i dit hjem, vil noget også bevæge sig ind i væggen og ud på den anden side. For at forhindre dette varmetab kan du dække et A2-papir i tinfolie og placere det direkte bag din radiator. Det vil hjælpe med at reflektere noget af varmen tilbage i rummet.

Sådan forbereder du dit hjem til efterår og vinter

For at sikre at dit hjem er ordentligt forberedt til vinteren, er det nødvendigt, at du får dit gasfyr eller varmepumpe efterset. Det sikrer, at den kører mere effektivt og installatøren kontrollerer også, at alt fungerer som det skal. Du bør også kontrollere, at dine radiatorer bliver varme, lige meget både øverst og nederst, og at din varme når det korrekte tryk.