Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere
District heating
Solar

Solvarmeanlæg til fjernvarme i Lemgo

I Lemgo, Tyskland, har fjernvarmeleverandøren Stadtwerke Lemgo GmbH udvidet deres produktionsportefølje med et solvarmeanlæg fra Viessmann, som leverer 3,3 GWh solvarme om året.

9.181 m² solfangerareal
5,2 MW spidseffekt
3,3 GWh solvarmeenergi om året
1.818 vakuumrørsolfangere af typen Vitosol 200-T SPX5
En del af Stadtwerke Lemgo’s iKWK-projekt: Kobling med gaskraftvarme, varmepumpe, solvarme og Power2Heat
Teknologien leveres sammen med en præfabrikeret tekninbygning med alt nødvendigt hydraulisk udstyr, styring og el

Solvarmeanlægget i Stadtwerke Lemgo GmbH

Stadtwerke Lemgo GmbH driver et omfattende fjernvarmenet med en rørledningslængde på ca. 83 km og en fjernvarmeforsyning på ca. 155 GWh/år. Det dækker ca. 50 % af lavtemperaturvarmebehovet i Lemgo’s bymidte. Tidligere blev mere end 90 % af varmen produceret i højeffektive kraftvarmeværker.

Selv om denne varmeproduktion er meget effektiv, er den stadig baseret på fossile brændstoffer. Derfor begyndte de kommunale forsyningsselskaber at reducere drivhusgasemissionerne for varmeproduktionen tilbage i 2019.

Opvarmning med vedvarende energi og vejen derhen

Det første skridt var en stor højtemperaturvarmepumpe, der bruger renset spildevand som varmekilde og erstatter mere end 10 % af fjernvarmeforsyningen med vedvarende varme.  

Det andet skridt er opførelsen af et såkaldt iKWK-system, hvor et kraftvarmeværk og biogasmotorer installeres og drives på en koordineret og sammenkoblet måde.  

I december 2019 fik Stadtwerke Lemgo tildelt finansiering til et sådant iKWK-system, der består af et 5 MWel kraftvarmeværk, 1 MW flodvandsvarmepumpe og et 5 MW(peak) storskala solvarmeanlæg, i et udbud fra Federal Network Agency, og dette iKWK-system startede opførelsen i juni 2020.

De vedvarende varmekilder, der anses for at være berettigede til finansiering i henhold til iKWK-udbudsreglerne, er stærkt begrænsede. For Stadtwerke Lemgo var det derfor kun flodvandsvarmepumper og solvarmeenergi, der var tilgængelige.  

Da målet ikke kun er at opnå den mindste mængde varme, der kræves for at modtage tilskuddet, men også at fremme reducering af drivhusgasemissionerne, blev begge vedvarende energiproducenter designet til at være så store som muligt.

De bedste forhold for solvarmeanlægget 

Der var allerede valgt en mulig placering til solvarmeanlægget. Alle mulige arealer på denne placering blev derefter lejet eller købt, så der i sidste ende var et areal på 17.000 kvadratmeter til rådighed. 

Det var vigtigt, at solvarmeanlægget var så stort som muligt, fordi det kan generere varme stort set uden yderligere hjælpeenergi (i modsætning til varmepumpen) og stort set uden emissioner. Beslutningen faldt derfor på et system med vakuumrørsolfangere, som opnår det højest mulige udbytte ved de angivne fremløbstemperaturer.

Solvarmeanlægget betaler sig selv hjem

Omkostningerne til varmeproduktionen bestemmes hovedsageligt af afskrivningsomkostninger, vedligeholdelsesomkostninger og kapitalomkostninger. Dette opvejes af omkostningerne til sparet brændstof og sparede CO2-omkostninger. Inflationsraten reducerer også varmeproduktionsomkostningerne på lang sigt. 

Denne økonomiske overvejelse, som betyder, at solvarmeanlægget vil betale sig selv hjem inden for anlæggets levetid, selv uden tilskud, var også en vigtig årsag til, at man valgte et stort solvarmeanlæg. 

Systemet har kun meget lave variable omkostninger (vedligeholdelse/afskrivning) i hele sin levetid, og systemet fjerner CO2-prisrisikoen. Den nuværende enorme stigning i gasprisen og CO2-kvoteprisen mere end bekræfter disse overvejelser.

Se timelapse af hvordan solvarmeanlægget bliver til

Relaterede referencer

Residential
Solar

Vitovolt 300: en stensikker investering

Det er en stensikker investering og med de fortsat stigende elpriser, så vil min investering have forrentet sig forholdsvis hurtigt. Det er blot én af de fordele som Claus fra bydelen Gug i udkanten af Aalborg fremhævede da vi snakkede med ham.

Læs mere
Residential
Solar

Marco Polo tårn i Hamborg

I Marco Polo Tower leveres varmt vand til den 55 meter høje bygning via et solvarmeanlæg fra Viessmann med Vitosol 200-T solfangere, der dækker et samlet areal på 180 kvadratmeter.

Læs mere
Commercial
Solar

Circle K Herlev Hovedgade

Udover at være én af Circle K’s nyeste butikker med kun lidt over 6 måneder på bagen, så er butikken også det nyeste og første skud på stammen af Circle K-butikker til at udnytte jordens naturlige ressourcer. For på taget af butikken er monteret hele 72 solcellepaneler fra Viessmann A/S.

Læs mere
District heating
Air
Electricity
Gas

Rosenstein-kvarteret i Stuttgart

Rosenstein-kvarteret i Stuttgart har et imponerende, fremtidsorienteret varme-, køle- og elkoncept med fokus på sektortilknytning. Den anvendte teknologi omfatter en stor varmepumpe, et kraftvarmeværk og et solcelleanlæg.

Læs mere
District heating
Solar

Foederalt miljøagentur i Dessau

For den kommunale bygning i Dessau var fokus på høj energieffektivitet. Arkitekterne og konstruktørerne valgte et af Tysklands største solvarmeanlæg med 115 Vitosol 200-T rørkollektorer.

Læs mere
Commercial
Residential
Gas
Solar

Palm Island "The Palm Jumeirah" i Dubai

På Palm Jumeirah forsyner Vitosol 200-F solfangere 14 lejlighedsbygninger med varmt vand, mens tre Vitocrossal 300 kedler opvarmer swimmingpoolen og hammam på luksushotellet "Ottoman Palace".

Læs mere