Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Energikrise: årsag, løsninger og muligheder

Anmod om rådgivning nu
En rørledning, der strækker sig til horisonten.
(Foto: ©ssuaphotos/Shutterstock.com)

Når energiefterspørgslen ikke længere kan dækkes med de tilgængelige midler og reserver, opstår der en energikrise. En sådan krise har vidtrækkende konsekvenser for det sociale og økonomiske liv. Historien kender talrige eksempler helt op til den seneste tid. I denne vejledning forklarer vi årsagerne og konsekvenserne og viser, hvilke teknologier der er egnede til at overvinde energikrisen.

Hvad er en energikrise?

Industri, private husholdninger, handel og transport har alle brug for energi. Indtil for nylig blev størstedelen af efterspørgslen dækket af fossile brændstoffer, dvs. ved at brænde kul, gas og olie. I modsætning til biomasse og vedvarende energi kaldes disse kilder for fossile brændstoffer. Når de eksisterende energireserver ikke længere er til rådighed i tilstrækkelige mængder til at dække efterspørgslen, taler man om en energikrise.  

Brændstofmangel som årsag - eksempler fra fortiden

Historien er fyldt med eksempler på energikriser, lige fra træmangel i det 18. århundredes England til oliekriserne i begyndelsen og slutningen af 1970'erne. Vi må heller ikke glemme det krisescenarie, som klimaændringerne med deres økologiske og økonomiske konsekvenser har i vente for os. Bag alle energikriser ligger den kendsgerning, at en bevist energikilde ikke længere kan udnyttes i samme omfang som tidligere. Historisk set har olie været mest berørt. Men der er også kriser, der påvirker forsyningen af naturgas eller elektricitet.  

Uanset hvilken energikilde det er: Årsagerne til knapheden kan være forskellige. I det historiske England var der ikke mere træ, fordi skovene var blevet fældet for meget til skibsbygning. Oliekriserne i det forrige århundrede opstod, fordi priserne eksploderede på grund af en kunstig mangel på råstoffet. Vores energiforsyningssikkerhed er derfor ikke kun truet, når de naturlige grænser for et råmateriale er nået, men også når den geopolitiske udvikling fører til mangel på energi. Det seneste eksempel er krige, som gør os opmærksomme på afhængigheden af olie- og gasimport i de lande, der er involveret i konflikterne.

Den globale olieproduktion topper - den endelige krise

Uanset de politiske begivenheder i verden, som kan ændre sig pludseligt og alvorligt, venter der os en endelig krise med hensyn til fossile energikilder - det øjeblik, hvor de naturlige oliereserver vil være opbrugt. Dette tidspunkt, der er kendt som det globale højdepunkt i olieproduktionen, kan endnu ikke uden tvivl dateres. En ting står dog klart: De fossile ressourcer vil før eller siden være opbrugt. Dette er en af grundene til, at det er så vigtigt at udbygge alternative energikilder. Men der er andre.

Klimaændringerne fremskynder energikrisen

Fossile brændstoffer er den vigtigste kilde til menneskeskabte klimaændringer. Ved forbrændingen af dem frigives kuldioxid (CO₂), og disse drivhusgasemissioner forårsager global opvarmning. Resultatet er hyppigere storme, stormfloder som følge af stigende vandstand i havene og tørke og de dermed forbundne tab af afgrøder. Forskere anslår de forventede skader til et tocifret milliardbeløb. En tredjedel af de globale CO₂-emissioner skyldes bygningsforsyningen. I private husholdninger bruges op til 80 procent af energiforbruget til opvarmning. Det er her, der ligger et enormt besparelsespotentiale gemt for at afværge energikrisen. Nøglen til dette er vedvarende energi.

Anvendelse af vedvarende energi som en vej ud af krisen

Skiftet til vedvarende energi har potentiale til at standse uønskede klimaændringer og mindske afhængigheden af fossile brændstoffer. Vedvarende energikilder omfatter alle de energikilder, der er praktisk talt uudtømmelige eller fornyer sig selv tilstrækkeligt hurtigt. Disse omfatter f.eks:

  • Geotermisk energi (miljøvarme)
  • Solenergi

For at kunne udnytte vedvarende energi på en rentabel måde findes der en række forskellige teknologier til husholdninger, virksomheder og kommuner. Disse omfatter

Følgende video viser, hvordan vedvarende varmeproduktionsanlæg bidrager til større uafhængighed af fossile brændstoffer, med den nye Viessmann Vitocal-varmepumpe som eksempel:    

Foranstaltninger og tips i forbindelse med energikrisen: Hvad kan jeg selv gøre?

I lyset af de seneste energikriser står private brugere og husejere over for spørgsmålet: Hvad kan jeg selv gøre? Hvordan kan jeg spare energi? Og hvordan kan jeg måske endda blive uafhængig af fossile brændstoffer, hvis priser svinger så meget? Følgende liste viser forskellige foranstaltninger, som du kan bruge til at øge din effektivitet og dine besparelser. Hvis du klikker på det respektive link, kommer du til den tilsvarende vejledning.