Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Smart Home - det intelligente hjem

Anmod om en konsultation
Photo: © visivastudio | Shutterstock.com

Når det drejer sig om digitalisering, er der et begreb, der dukker op igen og igen: Smart Home. Det er et begreb uden en klar definition. Med Smart Home mener de fleste mennesker et intelligent hus, hvor objekter kommunikerer med hinanden og kan styres ved hjælp af webaktiverede mobile enheder som smartphones, tablets og stemmeassistenter. Der er dog meget mere end det. Et Smart Home gør det også muligt at måle ting som energistrømme optimalt og observere dem over tid. Dette kan være med til at identificere potentielle besparelser for dig. Men hvordan fungerer et Smart Home egentlig, og hvordan kan varmeanlæg integreres i det?

Hvad er Smart Home?  

Smart Home er baseret på princippet: input, behandling, output. Hvordan det ser ud i praksis, forklares bedst ved at bruge Viessmann ViCare-appen som eksempel.

Input: appen startes med en smartphone eller tablet. Brugergrænsefladen åbnes og viser en lang række funktioner, herunder den ønskede temperaturindstilling. Ved at trykke på den relevante brugergrænseflade kan app-brugeren give en kommando.

Behandling: Hvert Smart Home har et Smart Home-kontrolcenter. I tilfældet med ViCare-appen kaldes det også en internetgrænseflade. Den kommando, der udstedes via WiFi (den ønskede temperatur skal nås), modtages og behandles af dette kontrolcenter. Ud over WiFi bruger Smart Home-enheder også andre transmissionsstandarder, f.eks. Bluetooth, Z-Wave og KNX, hvor sidstnævnte er en kablet løsning.

Output: Efter behandlingen udføres kommandoen ved hjælp af en output-enhed. I vores eksempel er dette varmeanlægget, som vil transportere varmt vand til radiatorerne, indtil den angivne ønskede temperatur er nået. Afhængigt af output-enheden vil app-brugeren blive informeret om fremskridtet og resultatet af kommandoen.

Fordele ved et Smart Home

Ud over ovenstående eksempel er der andre anvendelsesområder for Smart Home-enheder i praksis, f.eks. pærer, musiksystemer og indgangsdøre. Andre eksempler er robotstøvsugere, intelligente vaskemaskiner, overvågningskameraer og endda kaffemaskiner. Ved brugen forfølger boligejerne flere mål, men blandt de vigtigste er energibesparelser, øget komfort og sikkerhed.

Spar på energien med et Smart Home

Der er mange måder at spare energi på. En af dem er brugen af smart, effektiv opvarmningsteknologi. Besparelsespotentialet her er betydeligt, da en stor del af en husstands energiforbrug går til varmeproduktion.

Smarte varmesystemer fra Viessmann er ikke kun kendetegnet ved høje effektivitetsniveauer og lang levetid. De er også designet til brug i et Smart Home. For WiFi er allerede integreret i alle nuværende varmeløsninger. Du behøver kun at installere ViCare-appen til styring af varmesystemet. Hvis dit varmesystem endnu ikke har en integreret internetgrænseflade, kan du blot tilføje en senere med Vitoconnect. Det gør det endda muligt at forbinde ældre varmeanlæg til internettet med få trin og omdanne dem til et digitalt varmesystem.

Fjernbetjening via app

Med en smartphone eller tablet kan systemejere betjene deres varmesystem intuitivt og justere varmeeffekten efter deres behov. Talrige tilstande som f.eks. assistentfunktionen med forskellige koblingstider for hver dag eller on-the-go mode hjælper med at reducere energiomkostningerne på lang sigt. Der kan også spares energi med et intelligent belysningssystem. Det sikrer f.eks., at lyset kun er tændt, når der er nogen hjemme. Når der ikke er nogen til stede, slukkes lyset automatisk.

Øget bekvemmelighed takket være fjernbetjening

Ud over omkostningsbesparelser øger Smart Home også brugervenligheden. Det betyder, at der kræves færre håndbevægelser til betjening. Beboerne behøver f.eks. ikke længere at dreje på termostaten for at indstille den ønskede temperatur. For at forlænge opvarmningen i længere tid end planlagt er en enkelt kommando på smartphonen alt, hvad der er nødvendigt.

For dem, der tilbringer tid ude på farten, men lægger vægt på varmekomfort ved hjemkomsten, er fjernbetjening via smartphone, uafhængigt af sted og tid, en ideel løsning. Alternativt kan opvarmningsteknologien også kombineres med andre Smart Home-systemer, der understøtter geofencing. Med dette bruger systemet GPS-data fra den tilsluttede smartphone til at genkende, hvor beboerne befinder sig i øjeblikket. Når de nærmer sig deres Smart Home, opvarmes rummene automatisk til den ønskede temperatur.

Det rigtige program til enhver lejlighed

Smart Home-systemer til belysning og underholdning er også med til at øge komforten. Disse systemer gør det f.eks. muligt at styre lyset efter behov med blot én kommando. Et dæmpet lys til en filmaften eller et lysere lys til læsning, alt sammen udført med stemmekommandoer. Et musikanlæg eller fjernsyn kan også indstilles til at afspille det rigtige nummer eller program til enhver lejlighed. Kommandoerne skal indstilles én gang på forhånd for at sikre, at alt kører gnidningsløst.

(Foto: © goodluz | Shutterstock.com)

Sikkerhed gennem intelligente Smart Home løsninger

Ud over at spare omkostninger og øge komforten øger Smart Home-systemer som f.eks. et smart, digitalt varmesystem primært driftssikkerheden. I forbindelse med varmesystemet holder omhyggeligt gennemtænkte applikationsprogrammer som ViCare beboerne altid opdateret og informerer dem hurtigt, når der skal handles. Hvis der f.eks. skal foretages vedligeholdelse, bliver baggrunden i appen gul, hvis der skal foretages vedligeholdelse. Hvis den bliver rød, vises automatisk installatørens kontaktoplysninger. På den måde holdes risikoen for fejl i opvarmningssæsonen på et minimum.

Andre Smart Home-systemer giver også ekstra sikkerhed. Døre og vinduer kan f.eks. udstyres med sensorer. Hvis der sker en usædvanlig rykvis bevægelse, udløses der en alarm. Samtidig modtager ejerne en besked på deres smartphones, så de hurtigt kan reagere. Overvågningskameraer kan også kobles intelligent sammen i et netværk. Brugerne kan aktivere dem på afstand og kontrollere, at alt er i orden. Smarte belysningssystemer til indgangsområdet beskytter mod snublerisici og afskrækker samtidig potentielle indbrudstyve.

Du kan finde detaljerede oplysninger om Viessmanns applikationsprogrammer på siden Varme og app.