Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Skimmelsvamp bekæmpelse

Anmod om rådgivning nu
Foto: © ivan_kislitsin / Shutterstock

Skimmelsvamp bekæmpelse

Skimmel. Det er en af ​​de ting, husejere frygter. Det er Ikke kun grimt at se på, men kan også være skadeligt for dit helbred, hvis der ikke gøres noget ved det. Skimmel i hjemmet kan påvirke dit helbred og producere allergener og irritationer. Heldigvis er forebyggelse af skimmelsvamp ikke nogen form for mørk magi. Teknikken til at undgå skimmelsvamp i hjemmet er: fugtregulering.

Hvordan opstår skimmelsvamp

Skimmelsvamp opstår altid pga. fugt i bygningen. Fugtighed, sved og damp fra badeværelset eller køkkenet øger fugtigheden. Det tager kun 24-48 timer for skimmelsporer at udvikle sig, så hvis fugtigheden stiger over 60-65%, kan du muligvis begynde at se tegnene inden for 24 timer. Skimmelsvamp kan vokse hvor som helst: på tøj, tæpper eller på dine vægge; for at forhindre skimmel skal luftfugtigheden holdes under dette niveau.

Kondensering

En stor kilde til skimmelsvamp er kondens. Om vinteren kan du se kondens på kolde områder i rummet, for eksempel på vinduerne eller i hjørnerne.

Om sommeren er det omvendt, hvis det er varmere udenfor end inde i hjemmet, begynder du også at se tegn på kondens. Der er en simpel skimmel forebyggende løsning; For at undgå skimmelsvamp skal alle rum opvarmes tilstrækkeligt.

Strukturelle mangler, der forårsager skimmel

Nogle gange er strukturelle mangler i bygningskonstruktionen af dit hjem årsagen til skimmelvækst. Desværre bliver problemerne kun mærkbare, når skimlen allerede har sat sig.

Regelmæssig inspektion af dit hjem for vedligeholdelse problemer, såsom løse tagsten eller ødelagte tagrender, kan hjælpe dig med at undgå skimmel i dit hjem. Ved sådanne inspektioner kan du også blive gjort opmærksom på andre problemer, der let kan løses, såsom fugtopsamling på rør i badeværelser.

Forebyggelse af skimmelsvamp: Kend årsagen, og handl tidligt

Hvis du ønsker at stoppe skimmelsvamp, før den spreder sig, skal du først finde ud af, hvordan den opstår. Som det fremgår ovenfor, er tre faktorer afgørende: fugt, temperatur og næringsstoffer.

Det er ikke engang nødvendigt, at der dannes kondensvand. Så lidt som 80 procent luftfugtighed på en overflade eller 65 procent i et rum er nok til, at skimmelsporer kan kolonisere sig. Den fugtige luft kondenserer på kolde steder i rummene (såkaldte kuldebroer). Men det sker også hurtigt i områder som f.eks. vindueskarme eller balkoner. Særligt vanskelige er alle de steder i husene, hvor der næsten ingen luftcirkulation er, f.eks. bag skabe, gardiner eller endda under gulvbelægninger.

Ud over luftfugtighed føler skimmelsvamp sig især hjemme ved temperaturer mellem 15 og 30 grader. Overfladen er ikke en særlig vigtig faktor. Beton, cement, træ, gipsplader og tapet kan lige så godt være grobund for skimmelsvamp som maling eller plastik.

Skimmelsvamp kan ikke vokse uden fugt, derfor skal du sørge for, at vand, der er kommet fra lækager eller spild, håndteres hurtigt. Selv tørring af vægge og fliser efter et bad kan hjælpe dig med at undgå skimmelvækst. Foto: Shutterstock / Ollyy

Enkle tips til at undgå skimmelsvamp

Det er vigtigt at huske på, at normal luft altid indeholder nogle få skimmelsporer. Det udgør dog først en risiko, når koncentrationen stiger over et vist niveau. Ikke desto mindre bør man forhindre, at sporerne sætter sig på en indendørs overflade og spredes. Dette kan kun opnås ved hjælp af ordentlig ventilation og opvarmning.

Udluftning af dit hjem kræver styring af cirkulationen, så det er bedst at åbne alle vinduer og døre på samme tid, når det er køligt udenfor, fx. morgen og aften. Eksperter foreslår også at lade dine vinduer være åbne, når det er varmere inde end udenfor, men ikke at gøre dette, når opvarmningen er tændt.

Forebyggelse af skimmelsvamp med opvarmning

Folk vil ofte gerne spare på opvarmningsomkostningerne, men en af ​​de bedste teknikker til forebyggelse af skimmelsvamp er at holde din varme tændt.

Hvis du seriøst vil undgå skimmelsvamp i dit hjem, skal du undgå, at værelser køles helt ned. Eksperter anbefaler, at den ideelle temperatur i stuer er 20 ° C, 23 ° C til badeværelset og børneværelserne, og 16 ° C til soveværelset og køkkenet. Det anbefales, at du aldrig lader temperaturen i dit hjem falde til under 14 ° C.

Tørring af våde områder

Skimmelsvamp kan ikke vokse uden fugt, derfor skal du sørge for, at vand, der er kommet fra f.eks. lækager, kraftig regn eller spild, håndteres hurtigt. Selv tørring af vægge og fliser efter et bad kan hjælpe dig med at undgå skimmelvækst.

Undgå at tørre tøj på radiatorer

Det er ikke altid nemt for folk, der bor i lejligheder eller i de våde vintermåneder at få tørret tøj. Men tørring af tøj på en radiator kan give problemer. Den hurtige øgning af ​​fugt i luften vil meget sandsynligt skabe fugtige områder i dit hjem.

Det er bedst at tørre dit tøj lige efter vask ved at hænge det til tørre på fx. et tørrestativ eller en tørresnor. Et alternativ kan være at bruge en tørretumbler, men de kan ofte producere kondens og øge fugtigheden.

Overvej at bruge skimmelbestandige produkter

En af de bedste måder at forhindre skimmel på er at bruge skimmelbestandige produkter ved renovering af hjemmet. Du kan for eksempel købe skimmelbestandig gipsplader og isolering, ligesom du kan købe skimmelhæmmende maling.

Undgå skimmelsvamp med mekaniske ventilationssystemer

I ældre bygninger foregik luftskiftet naturligt via utætheder, f.eks. i trævinduer. Dette ændrer sig imidlertid i stigende grad. Det skyldes, at man ved alle renoveringsforanstaltninger sikrer, at så lidt varmeenergi som muligt går tabt gennem utætte vinduer, vinduesrammer eller døre. Det betyder dog ikke, at man skal opgive at renovere, men at ventilationen skal tilpasses de nye forhold. Stødventilation bør foretages hyppigere i løbet af dagen for at transportere fugten til det fri. Nybyggerier bliver også stadig mere lufttætte. Ventilation er særlig vigtig her. Men i mange tilfælde kan dette ikke gøres manuelt, fordi beboerne om dagen er på arbejde, på universitetet eller i skole. Her er kontrolleret mekanisk ventilation en passende løsning.

Hvordan forhindrer ventilationsanlæg skimmelvækst?

Kontrolleret mekanisk ventilation sørger for et konstant sundt indeklima og tilstrækkelig frisk luft uden at miste varme. Med integreret varmegenvinding er det endda muligt at genvinde varmen fra afkastluften og bruge den til opvarmning. Mekanisk luftskifte sikrer også, at fugt transporteres fra boligen til det fri. En anden form for beskyttelse er filtrene i ventilationssystemerne, som forhindrer, at snavs og partikler trænger ind i boligen med udeluften.

På denne måde beskytter både decentrale ventilationssystemer og centrale mekaniske ventilationssystemer mod skimmelvækst, ikke kun ved at begrænse symptomerne eller virkningerne af et sådant angreb, men også ved at forebygge årsagerne.

Kontrolleret mekanisk ventilation sørger for et konstant sundt indeklima og tilstrækkelig frisk luft uden at miste varme. Foto: Shutterstock / Fizkes

5 tips til at undgå skimmel

  1. Skimmelsvamp foretrækker høj luftfugtighed - hold derfor din bolig under 60-65% luftfugtighed.
  2. Hold øje med vandlækager i din ejendom og rengør dem straks.
  3. At holde dit hjem på en stabil temperatur er afgørende for at forhindre skimmel i at vokse.
  4. Hvis du ser våde områder, skal du straks tørre dem op. Sporer kan udvikle sig inden for 24 timer.
  5. Undgå at tørre tøj indendørs, hvis du kan.