Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Slip af med skimmelsvamp på badeværelset

Anmod om rådgivning nu
Foto: Shutterstock / ImageFlow

Bekæmpelse af skimmelsvamp på badeværelset  

Skimmel på badeværelset er et almindeligt problem, og det skyldes normalt det særligt høje fugtniveau i rummet.

Når vand når en bestemt temperatur, fordamper det og bliver til vanddamp. Når dampen køler ned, kondenserer den tilbage til en væske. Simpelt, ikke? Denne proces opstår, hver gang du tager et bad.

Når vandet fordamper, når du tager et bad, stiger fugtniveauet på dit badeværelse. Hvis rummet ikke er ventileret tilstrækkeligt, har denne varme, fugtige luft ingen steder at gå hen og kan forhindre rummet i at tørre ordentligt.

Hvis du har fliser på dit badeværelse, kan du se, at de har et fint lag vand, der dækker dem. Dette skyldes, at fliser er et naturligt koldt materiale. Når vanddampen rammer flisens kolde overflade, kondenserer dampen tilbage til væske.

Al denne ekstra fugt kan få muggen til at vokse. Denne ubudne gæst kan være ubehagelig at se på, og det kan også være dårligt for dit helbred. Derfor kommer vi med nogle teknikker til at holde dit badeværelse tørt og skimmelfri, samtidig med at vi giver nogle råd om, hvordan du kan slippe af med allerede eksisterende skimmel.

Sådan  undgår du skimmelsvamp på badeværelset

Der er en række ting du kan prøve, som kan hjælpe med at forhindre skimmel i at vokse og som vil holde dit badeværelse friskt og hygiejnisk.

Fjern fugtig luft

Skimmelsvamp elsker badeværelser, fordi de er varme og fugtige. Derfor er den nemmeste måde til at forhindre skimmel i at vokse, at gøre rummet mindre fugtigt. Så hvordan gør du det?

Åbning af et vindue i ca. 10 til 15 minutter kan være meget effektivt til at slippe af med den varme, fugtige luft. Men om vinteren ønsker du måske ikke at lade en masse kold luft komme ind, især når badeværelser ofte er naturligt kolde rum. Derfor kan udsugning være en god investering. I henhold til bygningsreglementet er en udsugningsventilator en nødvendighed, hvis dit badeværelse ikke har et åbent vindue. Ventilatoren fungerer ved at fjerne den fugtige luft helt fra dit badeværelse. Den skal være tændt i mindst 30 til 60 minutter, efter at du har badet.

Hæng våde genstande op for at tørre

Det er godt at fjerne fugtig luft fra et badeværelse, men hvis fugtige genstande bliver liggende, vil mere fugt komme til, når de tørrer.

Efterlader du dit fugtige håndklæde på gulvet? Hvornår vaskede du sidst din bademåtte? Disse våde genstande kan få svampe til at vokse.

Dit håndklæde skal placeres på en varm radiator eller håndklædestang for at sikre, at det tørrer grundigt, før dit næste bad.

Åbning af et vindue i ca. 10 til 15 minutter kan være meget effektivt til at slippe af med den varme, fugtige luft. Foto: Shutterstock / Ollyy

Tør så meget vand som muligt

Når du har fået fugten ud fra badeværelset og ophængt våde eller fugtige genstande, er det tid til at tænke på andre områder, som vandet muligvis har nået.

Mange klager over, at det er deres badeværelsesfliser og fugemasse, der bliver mugne, især i hjørner, som er svære at nå, og omkring vandhaner. Da det kondenserede vand på dine fliser langsomt drypper ned ad væggen, lægger det sig på fugemassen omkring badekarret eller bruseren. For at forhindre, at dette sker, kan du bruge en gummiskraber til at slippe af med det overskydende vand på dine fliser. De er relativt billige at købe, og det antages, at de kan fjerne omkring 75 procent af vandet fra overfladen. For at komme vandet til livs omkring dine vandhaner, kan du bruge en tør klud til at absorbere noget af den ekstra fugt.

Vand kan endda lægge sig omkring shampoo-flasker, der står i bruseren eller på kanten af badekarret, og her kan der vokse skimmelsvamp. Du kan enten tørre flaskerne med et håndklæde eller placere dem i et stativ, der lader vandet løbe væk.

Vask håndklæder regelmæssigt

Dine håndklæder og bademåtter skal vaskes regelmæssigt for at forhindre, at badeværelset lugter muggent. Det kan være uhygiejnisk at lade dine håndklæder være uvaskede for længe, ​​så prøv at vaske dem en gang om ugen.

Luk lyset ind

Skimmelsvamp elsker ikke kun det fugtige og varme, men det elsker også mørket. Derfor kan du muligvis forhindre det i at vokse, ved at gøre dit badeværelse til et lyst miljø. Men det er ikke altid let, da badeværelser har tendens til at have små vinduer. Hvis du har persienner, der dækker vinduet, kan du overveje at fjerne dem og udskifte det med matteret glas, så ingen kan se ind. Du kan også tænke på at opsætte nogle spejle for at reflektere lyset rundt i rummet.

Anskaf nogle planter

Ikke alle planter elsker det fugtige miljø på et badeværelse, men nogle gør og kan faktisk hjælpe med at fjerne fugtigheden i luften og gøre badeværelset til et sundere sted at være. Planter som palmer og bregner kan kontrollere fugtighed ved at absorbere overskydende fugt, rense luften og forhindre skimmel i at vokse.

Du kan også se på planter som en Boston bregne, areca palme, edderkoppeplante eller fredslilje.

Efterlader du dit fugtige håndklæde på gulvet? Dit håndklæde skal placeres på en varm radiator eller håndklædestang for at sikre, at det tørrer grundigt, før dit næste bad. Foto: Shutterstock / Yury Zap

Sådan fjernes skimmelsvamp fra badeværelset

Hvis skimmelsvamp allerede er begyndt at vokse, er der nogle ting, du kan gøre for at slippe af med det.

Brug blegemiddel

Blegemiddel er den bedste løsning til at slippe af med skimmelsvamp, så fortynd en del blegemiddel til tre dele vand, og påfør blandingen på de relevante områder. Dette vil dræbe svampen og fjerne det sorte pletter fra dine fliser og badeværelsesarmaturer. Når du håndterer blegemidlet, skal du bære handsker, da det kan være ret ætsende. Du har muligvis brug for en ansigtsmaske for at undgå indånding af dampe. 

Dyp en klud i den fortyndede blegemiddelopløsning og tør den værste skimmel af. Brug derefter en tandbørste til at komme ind i de vanskelige kroge og hjørner. Afhængigt af hvor slem skimmelsvampen er, skal denne proces muligvis gentages.

Brug bagepulver og opvaskemiddel

Hvis du foretrækker at bruge mere naturlige midler til at fjerne skimmelsvamp, kan du prøve en blanding af opvaskemiddel, bagepulver og varmt vand. Bland blot en teskefuld opvaskemiddel med en kop bagepulver. Tilsæt langsomt varmt vand og bland, indtil opløsningen bliver en tyk masse. For at få det til at dufte godt, kan du tilsætte æterisk olie med lavendel eller citron. Påfør blandingen på skimmelsvampen, og lad den arbejde i ca. ti minutter. Tør massen af, og skimmelsvampen bør være væk.

Udskift fugemassen

Skimmelsvamp kan være meget sværere at fjerne fra fugemasse. Gummien har en tendens til at absorbere svampen, så den sidder fast og næsten er umulig at få væk. Det kan være nødvendigt at fjerne forseglingsmidlet og udskifte det. Dette kan gøre en enorm forskel i udseendet på dit badeværelse.

Når du er af med skimmelsvampen, kan du følge vores trin ovenfor for at forhindre, at den kommer tilbage.