En solfanger genererer varme, når sollyset falder på absorberen - selv på tidspunkter, hvor der ikke er behov for varme. Dette kan f.eks. være tilfældet om sommeren, når beboerne er på ferie. Hvis varmeoverførslen via varmtvandsbeholderen eller bufferbeholderen til opvarmning af brugsvand ikke længere er mulig, fordi begge dele allerede er fuldt opvarmet, slukker cirkulationspumpen, og solvarmeanlægget går i stå.
Hvis der falder yderligere solindfald på solfangeren, vil temperaturen stige, indtil varmeoverføringsmediet fordamper, hvilket medfører store termiske belastninger på systemkomponenter som f.eks. tætninger, pumper, ventiler og selve varmeoverføringsmediet. I systemer med ThermProtect temperaturafhængig nedlukning forhindres dampdannelsen.
Flad solfanger med skiftende absorberlag
For første gang er der udviklet og patenteret en fladekollektor, som forhindrer yderligere energioptagelse, når en bestemt temperatur er nået. Absorberlaget i Vitosol 200-FM er baseret på princippet om "skiftende lag". Den krystallinske struktur og dermed solfangerens effekt ændres afhængigt af solfangertemperaturen, hvorved stagnationstemperaturen reduceres. Ved absorbertemperaturer på 75 °C og derover ændrer belægningens krystallinske struktur sig, hvilket øger varmestrålingens hastighed mange gange. Dette reducerer solfangerudbyttet i takt med at solfangertemperaturen stiger, stagnationstemperaturen falder betydeligt og forhindrer dampdannelse.
Når temperaturen i solfangeren falder, vender den krystallinske struktur tilbage til sin oprindelige tilstand. Mere end 95 % af den indkommende solenergi kan nu absorberes og omdannes til varme; kun en lille del (mindre end 5 %) stråler tilbage. Det betyder, at udbyttet af den nye solfanger er højere end for konventionelle fladesolfangere, da solfangeren aldrig går ind i stagneringsfasen og til enhver tid kan levere varme igen. Der er ingen grænse for, hvor mange gange ændringen af den krystallinske struktur kan aktiveres, hvilket betyder, at denne funktion altid er tilgængelig.