Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Opvarmning laver støj - årsager og foranstaltninger

Anmod om rådgivning nu
Billedet viser termostater
Foto: © Irena Maslova / Shutterstock

Fejl, f.eks. luft i hydraulikken, kan medføre, at varmesystemet larmer. Uanset om det er gurglende, sprudlende lyde, fløjtende eller brummende, kan de mest almindelige opvarmningslyde ret let skelnes fra hinanden. En varmeinstallatør kan identificere problemet ud fra støjen eller i det mindste indsnævre de mulige årsager. Vores guide forklarer, hvad årsagerne er, og hvad du selv kan gøre.

Hvad du selv kan gøre ved lyde fra varmeanlæg

Tydelige varmelyde kan være tegn på, at enkelte komponenter i varmeanlægget ikke er indstillet korrekt eller ikke fungerer korrekt. I værste fald er der tale om en fejl, som bør udbedres hurtigt. Strømningslyde og vandlyde fra varmeanlægget er dog normale inden for visse parametre. Der løber trods alt varmt vand gennem rørene. Derfor er det vigtigt at vurdere, om der overhovedet er tale om et problem. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at få fat i en varmemontør med ekspertise. Ideelt set bør systemejere først spørge den varmemester, der har installeret varmesystemet.

Hvilken type lyde kommer der fra varmeanlægget?

For at du kan skelne uskadelige driftslyde fra kritiske lyde, har vi i det følgende afsnit listet de mest almindelige opvarmningslyde. De tilhørende årsager er baseret på erfaring. Det kan ikke garanteres, at oplysningerne er korrekte i alle tilfælde. Hvis du er i tvivl, bør du kontakte en installatør, som selv lytter til støjen.

I tilfælde af disse eller lignende vandlyde er der sandsynligvis luft i varmesystemet. Radiatoren bør afblæses. Det kan du nemt selv gøre, også uden en varmeinstallatør. Det eneste, du har brug for, er en beholder til at opsamle vand, en klud eller en klud og en afblæsningsnøgle, som kan købes i et byggemarked eller i en specialforretning. Når du har samlet det hele, skal du blot følge nedenstående trinvise vejledning for at afbløde dine radiatorer.

Trin for trin: Aftapning af varmesystemet korrekt

  1.   Sluk for varmekredspumpen
  2.   Åbn alle termostater
  3.   Læg en klud under eller vikl den om
  4.   Placér aftapningsnøglen på udluftningsventilen (normalt på den side, der er modsat termostaten), og hold beholderen under den
  5.   Drej langsomt og lad luften slippe ud
  6.   Så snart vandet slipper ud, lukkes aftapningsventilen
  7.   Genstart varmekredspumpen
  8.   Kontroller, at vandtrykket er tilstrækkeligt: Kontakt om nødvendigt en varmemester, som efterfylder anlægget i overensstemmelse med VDI 2035, afhængigt af den regionale vandkvalitet

  

Hvis der er mærkbar støj fra varmeanlægget, er cirkulationspumpen sandsynligvis indstillet for højt. Det betyder, at der strømmer meget vand gennem systemet. Den brusende støj i rørene er tilsvarende højere. Den passende indstilling er forskellig alt efter varmeanlæggets behov. Derfor bør en installatør altid kontaktes.

Har du udført renoveringsarbejde? Hvis varmebehovet i dit hus har ændret sig som følge heraf, vil varmemesteren normalt foretage en hydraulisk afbalancering. Under den hydroniske afbalancering kontrollerer varmemesteren hele varmeanlægget for at sikre, at varmefordelingen i huset er korrekt. Dette kan også fjerne irriterende sprudlende støj.

En bankende eller knækkende lyd i radiatorerne eller i væggen virker i første omgang foruroligende på mange mennesker. Faktisk kan årsagen ofte spores tilbage til beslagene til varmtvandsrørene. Varmt vand får rørene til at udvide sig. Hvis de ikke har plads nok til dette i deres vægbeslag, kan det forårsage uhyggelige lyde. I dette tilfælde bør en varmemester udskifte beslagene og/eller efterisolere vandrørene.

Varmeanlægget kan også lave knæklyde, hvis rørene ikke er monteret uden spændinger. Den ofte vanskelige opgave med at identificere det relevante sted bør udføres af en varmemester. Ideelt set vil de også kende den bæredygtige og effektive løsning på problemet med "knæklyde".

Hvis varmesystemet laver bankende lyde, kan det også skyldes en manglende eller forkert indstillet overløbsventil. I ældre systemer kan den være ansvarlig for et for højt tryk i varmesystemet. Tilkald en varmemontør. De vil se nærmere på ventilen, som er placeret over cirkulationspumpen, og om nødvendigt justere den igen.

En brummende støj fra varmeanlægget opstår ofte direkte ved den termostatiske radiatorventil. I dette tilfælde er varmekredspumpen sandsynligvis indstillet for højt og giver brummende lyde, når termostaten er skruet op. Hvis varmesystemet er godt justeret ved hjælp af hydraulisk afbalancering, men stadig brummer, kan det skyldes en gammel varmekredspumpe. En varmemontør vil bestemme den nøjagtige årsag og udskifte eller rense forældede eller forurenede komponenter.

Tekniske fejl forårsager støj - og omkostninger!

Hvis varmestøjen alene er irriterende, kan de underliggende tekniske fejl være årsag til reelle omkostninger. Et defekt eller forkert indstillet varmesystem bruger mere energi end nødvendigt. Det øger ikke kun varmeudgifterne, men spilder også ressourcer. Derfor bør mulige årsager under alle omstændigheder kontrolleres og elimineres.

Når opvarmningen slet ikke larmer

Bløde driftslyde er en del af ethvert varmesystem. Vand bevæger sig trods alt rundt i et varmekredsløb. Selv når en brænder tændes, er det ikke helt lydløst. Hvis f.eks. din gaskedel er helt lydløs, kan det være tegn på, at anlægget ikke kører eller ikke kan startes op. Dette bliver tydeligt senest, når varmen ikke bliver varm. Som regel melder anlægget også en tilsvarende fejl på displayet. Under alle omstændigheder bør du absolut kontakte en varmeinstallatør, så varmeanlægget kan blive kontrolleret og repareret.

  

Tips til lejere, når der opstår varmelyde

For dig som lejer er de fleste foranstaltninger til at stoppe støj fra varmeanlæg sandsynligvis ikke mulige at gennemføre. I de fleste lejeboliger er der ikke garanteret adgang til kedlen. Som lejer er det derfor bedst at kontakte udlejeren, hvis de førnævnte varmestøj opstår. For at afhjælpe årsagerne er sidstnævnte til gengæld afhængige af de observationer, logbøger og dokumentation, som lejerne har leveret. Adgang til lejligheden for installatører bør også være mulig efter aftale med lejeren.