Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Hvordan fungerer en varmepumpe om vinteren?

Anmod om rådgivning nu
Billedet viser et hus og en varmepumpe om vinteren. Billedet viser et hus og en Viessmann Vitocal 250-A varmepumpe om vinteren.

 

En varmepumpe er et glimrende alternativ til et gas- eller oliefyr, men du er måske i tvivl om, hvor effektivt en varmepumpe kan opvarme dit hjem i vintermånederne? Det behøver du ikke være og i denne artikel fortæller vi dig hvorfor.

 

De kolde måneder og varmepumper

Varmepumper fungerer ved at bruge den naturlige varme, som findes i jorden og luften som omgiver dit hjem. Dermed bruger de ikke fossile brændstoffer til at opvarme dit hjem, ligesom andre varmekilder, og mindsker CO2-udledninger, der ellers er skadelige for klimaet. Derfor oplever varmepumper en øget popularitet blandt husejere, som er bevidste om klimaet og ønsker at bruge vedvarende energiressourcer.

Men hvad så i vintermånederne, hvor temperaturen falder til omkring frysepunktet og nogle dage under? Er der så stadig nok varme i jorden eller den omgivende luft til at opvarme dit hjem? Vi besvarer disse og mange flere spørgsmål i denne artikel, så læs videre og få svar på spørgsmålene.

Sådan fungerer en varmepumpe

Varmepumper bruger varmen i luften eller jorden omkring dem, som deres primære energikilde. De bruger en lille mængde el til at trække energien ud af omgivelserne og videre ind i en varmeveksler. I varmeveksleren bliver varmen absorberet af en kølevæske, som fordamper og bliver til gas. Kølevæsken kan absorbere varme selv ved ekstremt lave temperaturer (-20 grader), og derfor kan varmepumpe sagtens bruges i koldt vejr. 

Den fordampede kølevæske bliver herefter komprimeret, hvilket øger temperaturen yderligere. Gassen kan så transportere varmen videre til dit hjems varmesystem. Når dette sker køler kølevæsken gradvist ned indtil det kondenserer og bliver til en væske igen. Dette foregår i en anden varmeveksler, også kaldet kondensatoren. I kondensatoren kan koldere vand fra det centrale varmesystem fortsætte med at absorbere varme, som så pumpes rundt i dit hjem gennem radiatorer eller gulvvarme. Alternativt kan det også bruges til at lave varmt vand via en beholder. 

Til sidst passerer kølemidlet en ekspansionsventil. Trykket aftager og kølemidlet vender tilbage til fordamperen, hvor hele processen starter forfra.

Hvor god er en varmepumpe i koldt vejr?

Nu hvor du ved, hvordan varmepumper fungerer, undrer du dig måske stadig over, hvordan systemet kan tage varme fra jorden eller luften, når temperaturen er under frysepunktet.

I Danmark ligger jordtemperaturen på omkring 3-16 grader afhængigt af årstiden (dette svinger selvfølgelig fra år til år). Det giver et gennemsnit på ca. 9 grader og selvom det ikke lyder særlig varmt, så er der stadig noget varme, som varmepumpen kan bruge til at opvarme dit hjem med. Selv med en luft til vand varmepumpe er der omgivende varme, som den kan bruge. Man skal også huske på at celsius er en menneskeskabt skala og at 0 grader ikke betyder, at der slet ikke er varme i luften. 

Din varmepumpe vil fortsætte med at fungere i koldt vejr, så længe du har købt den rigtige. Alle varmepumper er forskellige og du har brug for det rette udstyr for at sikre dig, at dit hjem kan blive opvarmet gennem de kolde måneder. I Danmark er problemet ikke lige så stort, som det vil være andre steder, fx. i Norge, hvor gennemsnitstemperaturen om vinteren er en del koldere.

Vitocal 250-A & 252-A varmepumpe

Hvorfor kan jeg stole på min Vitocal-varmepumpe?

Hvor effektiv er en varmepumpe i koldt vejr?

Din varmepumpe vil ikke være lige så effektiv i koldt vejr, som den er under mildere forhold. Derfor kan der være behov for brug af mere el for at udvinde varmen fra luften, hvilket kan resultere i lavere effektivitet.

Varmepumpens effektivitet måles i Coefficient of Performance (COP). Denne udregnes ved at sammenligne mængden af input med mængden af output. For eksempel, hvis en luft til vand varmepumpe bruger 1 kW el til at producere 3 kW varme, så er COP 3. Jo højere COP des bedre, da det er et tegn på at din varmepumpe er mere effektiv.

Hvis du bor et meget koldt sted, så har du muligvis mere gavn af en jordvarmepumpe. Det skyldes at jordtemperaturen har det med at være varmere end temperaturen i luften. Derfor kræver en jordvarmepumpe mindre el for at køre og den kan producere en større mængde varme.

Med en udendørstemperatur på 8 grader vil din varmepumpe fx. kunne opnå en COP på 3,8. Men hvis temperaturen falder til -8 grader, vil din varmepumpes effektivitet kunne falde til 2,3 COP. Hvis temperaturen udenfor bliver for lav til at din varmepumpe kan producere al den nødvendige varme, har den en tilskudsvarme i form af en elpatron. Elpatronen kan også bruges midlertidigt, hvis varmepumpen går i stå pga. en uventet fejl.

Din varmepumpe fortsætter med at være effektiv, så længe du vedligeholder den. Du bør sikre dig, at dit system bliver serviceret en gang om året. Det sikrer ikke kun, at alt kører som det skal, men det vil også give dig en sikkerhed i at vide, at din varmepumpe kan holde dit hjem varmt gennem vinteren. Hvis du har en luft til vand varmepumpe bør du fjerne blade og andet snavs fra området omkring varmepumpen, for at forhindre, at luftstrømmen bliver blokeret. Dette kan begrænse pumpens effektivitet. Du bør også regelmæssigt få tjekket filtret og skiftet det, hvis det er nødvendigt, al vedligeholdelse bør udføres af en installatør.