Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Luft til vand varmepumper - luft som varmekilde

Anmod om rådgivning nu
Billedet viser Vitocal 200-A  luft til vand varmepumper

Luft til vand varmepumper er efterhånden blevet en af de mest almindelige typer af varmepumper i Danmark.  Dette skyldes at effektiviteten på luft til vand varmepumper er stigende og nu hvis ikke allerede, så snart, lige så effektive som jordvarmepumper. Samtidig er installationsomkostningerne ikke nær så store som på et jordvarmeanlæg.

Produktsortiment:

Vitocal 250-A og 252-A luft til vand varmepumperne er særligt velegnede til moderniseringsprojekter, Vitocal 200-A luft til vand varmepumpen til nybyggeri. Sammenlignet med et brine/vand-system er investeringen i en luft til vand varmepumpe lavere, da der ikke er udgifter til installation af en jordvarmeopsamler eller boring af huller til jordsonder. Varmepumperne kan installeres både indendørs og udendørs. Udendørs installation er en særlig pladsbesparende løsning. Kun styreenheden monteres på væggen i huset.

Luft til vand varmepumpe: Design og funktionsmåde  

En split luft til vand varmepumpe består af en indedel og en udedel, hvor udedelen indeholder alle de komponenter, der kan forårsage støj. Disse omfatter blæser, fordamper og kompressor.

Indedelen er kompakt og kan nemt monteres i eksempelvis et teknikskab i huset. Indedelen indeholder   kondensator, cirkulationspumpe og kontrol- og sikkerhedsteknologi, samt evt varmtvandsbeholder afhængig af model. Varmepumpen er også ekstremt stille, hvilket ikke kun skyldes opdelingen, men også for de koordinerede komponenter og et sofistikeret, lydoptimeret design.

Sådan fungerer luft til vand-varmepumper  

Hvordan varmepumpen genererer varmeenergi med luft kan forenkles med et eksempel på et køleskab. Men hvor kølekredsen i køleskabet fører den varme luft ud af køleskabet, fører luft til vand varmepumpen varmen fra den omgivende luft ind i rummet. Helt specifikt trækker en ventilator energien ud af luften og overfører den til en varmeveksler (fordamper) installeret i varmepumpen. Her cirkulerer et kølemiddel som ændrer tilstand selv ved lav temperatur og fordamper.

For at hæve denne damp til et temperaturniveau der kan bruges til opvarmning og vandopvarmning, komprimeres den ved hjælp af en elektrisk drevet kompressor. Varmen overføres til varmeanlægget gennem en fordamper, hvori kølemidlet afkøles og ledes videre gennem en ekspansionsventil der tillader kølemidlet at vende tilbage til sin oprindelige tilstand.  

Læs mere her: Hvordan virker en varmepumpe?

Luft til vand varmepumper er blandt de mest almindeligt anvendte varmepumper. Det skyldes ikke kun deres relativt lave investeringsomkostninger, men også deres forskellige installationsmuligheder.

I en luft til vand varmepumpe i monoblokudførsel  er alle komponenter der er vigtige for varmeudvindingen placeret inde i varmepumpen. Forbindelsesledningerne mellem indendørs og udendørs enhed kun er fyldt med vand, og derved kan sådanne enheder hurtigt og nemt tages i brug.  Installatøren behøver ikke at have et kølecertifikat for at installere enheden. Og da de  alle Viessmanns    enheder arbejder meget stille, er det muligt at installere et nærliggende boligområde.

Billedet viser en Vitocal 250-A monoblock luft til vand varmepumpe
Billedet viser en Vitocal 250-A monoblock luft til vand varmepumpe

Da ældre bygninger er meget forskellige alt efter deres alder og historie, er der behov for forskellige typer og mængder af arbejde. For at et nyt varmesystem kan få plads til og fungere fornuftigt i en ældre bygning, kan det være nødvendigt at opdatere lokalerne, røgsystemet, skorstenen og varmeisoleringen. Præcise detaljer kan kun oplyses af en installatør efter en grundig inspektion.

Billedet viser en luft til vand varmepumpe med en udendørs enhed.
Billedet viser en Vitocal 200-S luft til vand varmepumpe med en udendørs enhed.
Billede viser Vitocal 200-S luft til vand varmepumpe
Støj og plads spiller en afgørende rolle for luft til vand varmepumper. En af de mest ideele løsninger for et varmeanlæg med disse krav er en split luft til vand varmepumpe, da denne løsning ikke kun gennemfører dette i praksis, men også udnytter energien optimalt.

Fordele ved en luft til vand varmepumpe

Fordelene ved en luft til vand varmepumpe varierer alt efter perspektiv. For bedre at kunne klassificere disse pumper er det nyttigt at skelne mellem deres grundlæggende og mere specifikke fordele.

De grundlæggende fordele ved en luft til vand varmepumpe er først og fremmest den omkostningsfrie og, set fra et menneskeligt perspektiv, uendelige varmekilde. Ved at bruge denne energikilde bliver systemejerne lidt mindre afhængige af deres tidligere brændstofleverandører. Dette skyldes, at luften i modsætning til brændselsolie eller naturgas ikke er underlagt økonomiske eller politiske udsving. Desuden vil udgifterne til skorstene og røggasinspektører blive en saga blot. Når boligejerne beslutter sig for at anvende en luftvarmepumpe, kan de regne med høj driftssikkerhed og en stigning i ejendommens værdi.

Andre økonomiske fordele ved en luft til vand varmepumpe er de attraktive tilskud fra staten, opfyldelse af alle EnEV-krav for nye bygninger og renoverede ældre bygninger samt drift med lav vedligeholdelse. Du kan læse mere om økonomisk støtte fra staten i afsnittet om finansiering af en luft til vand varmepumpe.

Følgende liste giver et overblik over fordelene ved en luft til vand varmepumpe:  

  • Gratis varmekilde tilgængelig på alle tidspunkter af dagen
  • Relativt lave investeringsomkostninger
  • Kan udvides takket være kaskadefunktion
  • Ingen officiel godkendelse nødvendig
  • Velegnet til både nybyggeri og moderniseringsprojekter
  • Eftermontering er mulig

Ud over det lille pladsbehov og den stille drift, er nogle modeller af splitvarmepumper også forberedt til reversibel drift. Dette giver dem mulighed for at køle værelserne til det ønskede niveau i de varme sommermåneder ved hjælp af konvektorer eller overfladekølesystemer. Derudover er de modulært udvidelige. Anlæggene forbliver derfor meget fleksible og kan kobles op med yderligere varmepumper til øget opvarmning eller kølebehov. Yderligere fordele ved split varmepumper er:

  • Lavere driftsomkostningerne grundet høj effektivitet i alle driftspunkter
  • Nem og intuitiv Vitotronic-regulering med almindelig tekst og grafisk visning
  • Forberedt til tilslutning af et solcelleanlæg
  • Stor driftssikkerhed via fjernbetjening gennem ViCare App og Smartphone / Tablet
  • Uanset om det er et rent opvarmningssystem eller som et system til opvarmning og afkøling: Split varmepumper fra Viessmann er ideel til  nybyggeri  og  modernisering.
  • Dette design kræver ingen dyre vægudtag eller installation af luftkanaler.

Samling af begge enheder i et lukket kølekredsløb må dog kun foretages af en certificeret kølespecialist. Desuden skal anlægsbrugeren årligt lade kølekredsløbet i større anlæg kontrollere for utætheder af en kølespecialist.

Ved at drive en luft til vand varmepumpe holder ejere af systemet ikke kun varmeudgifterne på et lavt niveau på lang sigt. De reducerer også mærkbart miljøbelastningen i form af CO₂-emissioner. Hvis boligejerne også vælger at købe varmepumpens elektricitet fra naturlige ressourcer, kan systemet fungere helt CO₂-neutralt.

Miljøbeskyttelsen er også vigtig på det klimapolitiske plan. Mange eksperter mener, at energiomstillingen kan gennemføres ved hjælp af varmepumper. Nøgleord: Sektorkobling, dvs. en intelligent sammenlægning af el- og varmemarkederne. Selv i dag skal grønne kraftværker jo stadig lukkes ned fra tid til anden for ikke at bringe netstabiliteten i fare. Varmepumper kan opsamle denne overskydende strøm, lagre den termisk og derefter bruge den til at levere varme hele året rundt.

Fordele i forhold til andre varmepumper

Ud over den omgivende luft leverer jorden og grundvandet også varmeenergi, som varmepumper kan generere varmeenergi fra. Når boligejerne står over for en købsbeslutning, bør de ikke ignorere fordelene ved luft til vand varmepumpe i forhold til andre typer varmepumper. Disse er ganske mange.

Sammenlignet med varmepumper med jordvarmepumper er investeringsomkostningerne for en  luft til vand varmepumpe relativt lave. En af grundene hertil er den måde, hvorpå varmekilden udnyttes. I modsætning til en jordvarmepumpe kræves der hverken opgravning af jorden eller dybe boringer. I stedet er den udendørs enhed i en luftvarmepumpe fleksibel i sin installation. Den kan placeres på en sokkel eller på en vægmontering og udvinder varme fra udeluften. Den har et pladsbehov på omkring en kvadratmeter, afhængigt af modellen.

Planlægningsindsatsen for en  luft til vand varmepumpe er lille, da der kun skal tages hensyn til den passende varmeeffekt og støjbeskyttelse. Der er ikke behov for en officiel tilladelse, i modsætning til en jordvarmepumpe.  

Moderne  luft til vand varmepumper fra Viessmann arbejder meget lydløst og er næsten ikke hørbare under drift. Det har krævet mange års intensivt forsknings- og udviklingsarbejde at opnå dette. Viessmann-varmepumperne er udstyret med Advanced Acoustic Design, hvor alle varmepumpens komponenter er designet til at minimere støjen. Lavfrekvente lyde, der opfattes som særligt generende, er blevet minimeret.

En afgørende fordel ved en Viessmann split  luft til vand varmepumpe er det meget  lave støjniveau. Udedelen er designet således, at de lyde der kan opfattes som forstyrrende lav støj, forskydes til en højere frekvens. Derudover har alle Viessmann  luft til vand varmepumpe en nattilstand, som yderligere reducerer lydeffekten om natten. Anvendelsen i områder med særligt strenge lovkrav til lydemission kan derfor udføres problemfrit.

De mest stillede spørgsmål om luft til vand varmepumpe

Prisen på en luft til vand varmepumpe afhænger af flere faktorer, bl.a. størrelsen på dit hus. Når du indhenter tilbud fra installatører er det vigtigt at tjekke, at installatøren er VE-godkendt. Fra den 1. april 2021 blev det et krav for at installere varmepumper, hvis du søger om tilskud fra Bygningspuljen.

En  luft til vand varmepumpe koster typisk mellem 90.000-110.000 kr., men så snart den er installeret vil du kunne se et dyk i dine varmeregninger og behovet for at udskifte den ligger langt ude i fremtiden.

En anden omkostning, som du måske skal regne med er efterisolering af dit hus. Luft til vand varmepumper er langt mere effektive, hvis dit hjem kan holde på den varme som pumpen producerer.

For at gøre det så konkret som muligt, har vi lavet en udregning på hvad det vil koste samme husstand at have en varmepumpe og et oliefyr. Den årlige besparelse i denne beregning er 13.600 kr. Du kan se udregningen her:  Finansiering af varmepumpe. På denne side kan du også læse om forskellige måder, du kan finansiere din varmepumpe på, bl.a. med Bygningspuljens tilskudsordning eller Håndværkerfradrag.

Luft til vand varmepumper kan være rigtig effektive, hvis dit hus passer til denne type teknologi.

Isolering af hjemmet kan gøre en kæmpe forskel i forhold til, hvor effektiv din varmepumpe er. Et velisoleret hus kræver ca. 1 kW varme for hver 25m2, hvorimod et dårligt isoleret hus kun kan opvarme 10m2 per kW varme. Det betyder at et hus, som er dårligt isoleret, kræver op til 2½ gang mere energi, for at opvarme huset.

For at få mest ud af din luft til vand varmepumpe, skal dit hjem være godt isoleret, have store radiatorer og/eller gulvvarme, og vinduerne   bør være minimum 2-lags. På den måde sikrer du, at mest muligt varme forbliver i hjemmet.

Varmepumper er mere alsidige end fx. oliefyr, da de kan køre på både vindenergi og solenergi, for at spare endnu flere penge. De kan opvarme varmt vand, til brug med det samme eller senere, og kræver meget lidt vedligeholdelse for at yde deres bedste. De er et fremragende valg for personer, som ønsker at reducere deres hjems klimaaftryk eller som ønsker at modernisere deres hjem.    

Varmepumper kommer oftest i størrelser fra 6kW til 15kW. Den størrelse du har brug for afhænger af forskellige faktorer, bl.a.:

  • Udendørs designtemperatur
  • Ønsket rumtemperatur
  • Fremløbstemperatur

Udendørs designtemperatur er et gennemsnit af temperaturen udenfor, den afhænger derfor af hvor du bor. Det baseres ofte på den koldeste temperatur på året, i dit område. Nu er forskellen ikke så stor i Danmark, hvorimod hvis du sammenlignede med et hus i Sverige ville den gennemsnitlige udendørs temperatur være lavere.

Den ønskede rumtemperatur er den temperatur som du, som husejer, ønsker. 21 grader er et populært valg i hjem, men hvis du vil have et køligere hjem kan du bruge en mindre pumpe.

Fremløbstemperaturen afhænger af størrelsen på dine radiatorer og niveauet af isolering i dit hjem. Hvis dine radiatorer er for små, så bliver fremløbstemperaturen nødt til at være højere.

Din installatør kan fortælle dig hvilken størrelse luft til vand varmepumpe du har brug for. Det kan blive meget dyrt, hvis varmepumpen er for lille, men også hvis den er for stor. Derfor er det vigtigt at få kvalificeret faglig rådgivning i valget af varmepumpe.

Afhængigt af anlægget og kvaliteten af installationen, vil lydniveauet fra din luft til vand vand varmepumpe ligge på ca. 35 til 55 dB. En computer er omkring 40 dB og en opvaskemaskine er omkring 50 dB, så varmepumper er ret støjsvage. Den støj som du kan høre fra din varmepumpe kan enten være fra ventilatoren eller kompressoren. Nogle varmepumper har Advanced Acoustic Design, som hjælper med at minimere støjen.  

I Danmark har vi regler for hvor meget varmepumper må støje. Fx. må støj mod skel i tætbebyggede områder, såsom parcelhuse og rækkehuse, være 45 dB i dagtimerne og 35 dB i aften- og nattetimerne.

Der er mange ting, du skal overveje, når du vælger en luft til vand vand varmepumpe. Der skal overvejes, inklusiv hvem der skal installere den, om den vil være mere priseffektiv end dit nuværende varmeanlæg, hvor meget den støjer og om der er behov for at lave andre hus forbedringer, for at få mest ud af din varmepumpe.

Forhåbentlig har du fundet svar på de fleste spørgsmål her og endda fået lidt ekstra viden oveni.

Når varmepumpen er i drift trækker ventilatoren, der er installeret i udedelen, aktivt energien ud af luften og videresender den til fordamperen (varmeveksler). I denne cirkulerer et  kølemiddel, der opvarmes ved lav temperatur. Når kølemidlet ændrer tilstand, ledes det som varm damp videre til den drevne kompressor. Kompressoren komprimerer dampen og hæver temperaturen til det ønskede niveau.

Herefter ledes den varme damp gennem tynde kølemiddelrør frem til kondensatoren, som er installeret i indedelen. Her overfører den varme damp sin varmeenergi til varmesystemet og afkøles efterhånden. Eftersom kølemidlet stadig er under højt tryk skal det først passere en ekspansionsventil, som genopretter kølemidlets indledende tilstand.

Ordningen for en split-varmepumpe

Split-varmepumper er kendetegnet ved, at de er opdelt i en stille indendørs enhed og en udendørs enhed til luftbehandling.

Vitocal luft til vand varmepumpe
[1] Vitocal luft til vand varmepumpe [2] Varmtvandsbeholder [3] Bufferbeholder til opvarmningsvand
Varme fra luften: luft til vand varmepumpe
[1] Vitocal split luft til vand varmepumpe [2] varmtvandsbeholder [3] bufferbeholder til opvarmning af vand [4] udendørs enhed
Vitocal 252-A kombineret med Vitocharge.
Et helt system: Vitocal 252-A kombineret med solceller og oplader til elbiler.

Lokal myndighed og kommerciel brug er også mulig

Ud over det miljømæssige ansvar er en af fordelene ved en luft til vand varmepumpe, at den er hurtig og nem at bruge, især i den lokale og kommercielle sektor. Til den kommunale sektor tilbyder Vitocal 200-A Pro f.eks. en nominel varmeeffekt på op til 128 kW.  

Videoer om varmepumper