Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Optimering af opvarmning: Spar omkostninger med enkle tips

Anmod om rådgivning nu
Foto: © Shutterstock / Ivan Kruk

Opvarmningsudgifterne fylder en stadig større del af de månedlige udgifter. Alligevel kan de ofte reduceres med enkle foranstaltninger. F.eks. med varmeoptimering, hvor varmeinstallatører gør eksisterende systemer mere effektive. I følgende vejledning forklares det, hvordan det fungerer, og hvordan du kan få støtte til optimering af opvarmningen.

Udskift forældede termostater og indstil dem korrekt

Hvis du sænker rumtemperaturen med en grad celsius, kan du spare op til seks procent på dine varmeudgifter. Dette gælder især for eksisterende bygninger, hvis dørene mellem de forskellige opvarmede rum forbliver lukkede. Tidskontrol, f.eks. natsænkning, er også nyttig. Med disse falder rumtemperaturen, når alle sover, for at spare energi. I god tid før du vågner, bringer varmen alle rum tilbage til den ønskede temperatur og sikrer dermed et højt komfortniveau. Det gør også ViCare-varme-termostater fra Viessmann, som kan betjenes fra sofaen eller på farten med en smartphone og nemt kan programmeres.

Isoler rør og fittings for at optimere opvarmningen

Hvis der løber blotte rør gennem uopvarmede rum, fungerer de som radiatorer i disse rum. De afgiver varme unødigt og medfører derfor et højere energiforbrug. Det kan afhjælpes ved at isolere varmerør og fittings. Denne varmeoptimeringsforanstaltning kan du hurtigt og billigt gennemføre selv eller bestille hos din varmeinstallatør.

Hydraulisk afbalancering for effektiv varmefordeling

Opnår nogle rum i dit hus ikke den ønskede temperatur, mens andre bogstaveligt talt overophedes, eller er der meget støj på radiatorerne? Det er alle tegn på manglende hydraulisk afbalancering. Varmtvandet strømmer ikke optimalt gennem systemet, og opvarmningen bruger mere energi end nødvendigt. Når varmeinstallatører udfører en hydraulisk afvejning, justerer de systemet korrekt. De sikrer, at hver varmeflade får den nødvendige mængde opvarmningsvand, hvilket reducerer forbruget. Det giver i øvrigt ikke kun mening, hvis der er de ovenfor beskrevne tegn. Denne varmeoptimering kan også betale sig, hvis du isolerer dit hus eller udskifter varmegeneratoren.

Udskift varmepumpen og reducer elforbruget

Gamle varmepumper kører på høj effekt i mange timer om året. De forbruger mere end nødvendigt og kan nemt udskiftes med højeffektive pumper. De fungerer efter behov. Deres motorer er særligt effektive og forbruger i gennemsnit 90 procent mindre elektricitet. Til optimering af opvarmningen, som især er værdifuld i forbindelse med hydraulisk afbalancering, har din varmemester normalt kun brug for en til to timer.

Korrekt indstilling af varmeegenskaberne og optimering af opvarmningen

For hver grad celsius, som udetemperaturen falder, mister en bygning mere varme via bygningens overflade og ventilation. Varmeanlæg kompenserer for dette tab ved at hæve temperaturen på opvarmningsvandet. Opvarmningskarakteristikken eller opvarmningskurven viser, hvilken vandtemperatur der er nødvendig for at bringe tilstrækkelig varme ind i et hus ved forskellige udetemperaturer. En forkert indstilling fører til kolde rum eller overforbrug, men du sparer meget energi, hvis du har indstillet varmekurven korrekt.