Foederalt miljøagentur i Dessau
For den kommunale bygning i Dessau var fokus på høj energieffektivitet. Arkitekterne og konstruktørerne valgte et af Tysklands største solvarmeanlæg med 115 Vitosol 200-T rørkollektorer.
Kommunal bygning med sofistikeret arkitektur og høj energieffektivitet
Det tyske miljøagentur, der har haft hjemsted i Dessau siden 2005, beskæftiger mere end 750 medarbejdere, som arbejder her for at beskytte vand, jord og luft ved at indsamle og offentliggøre miljødata, yde videnskabelig støtte til forbundsministeriet for miljø, hjælpe med at udarbejde miljølove og deltage i håndhævelsen af dem.
Den moderne administrationsbygning sætter standarder i flere henseender: arkitektonisk sofistikeret design, bygget med tanke på energieffektivitet og forsynet med vedvarende energi, er denne bygning en model for andre at følge. Den usædvanlige grundplan i den fireetagers bygning, der er designet af det internationalt anerkendte arkitektfirma "Sauerbruch Hutton Architekten" fra Berlin, danner en langstrakt sløjfe. Den indre gårdsplads, der opstår, har et glastag og anvendes til passiv solenergiudnyttelse. Den højt isolerede udvendige bygning overgår kravene i varmeisoleringsforordningen (som var gældende på tidspunktet for bygningens udformning) med 50 % og kravene i den daværende tyske energispareforordning (EnEV) med mere end 30 %.
Konstruktørerne fik til opgave at sikre, at mindst 15 % af det samlede energibehov dækkes af vedvarende energi. Ingeniørfirmaet Zibell, Willner & Partner i Berlin udviklede derfor et særligt energikoncept: opvarmning ved hjælp af fjernvarme fra et kraftvarmeværk med affaldsgas fra Stadtwerke Dessau. Et mekanisk ventilationsanlæg med varmegenvinding stod for ventilationen af bygningens indre. I dette system opvarmes tilluften om vinteren og afkøles om sommeren af en geotermisk solfanger med en samlet længde på 4.800 meter. Elektriciteten leveres af et 228 kvadratmeter stort solcelleanlæg. Alle rum med særlige kølebelastninger, især det følsomme serverrum, køles af et adsorptionskøleanlæg, der bruger varme til at generere køleenergi. Planlægningen og gennemførelsen af dette innovative energiforsyningssystem blev overvåget af den føderale energikommissær, Dr. Uwe Römmling fra Institut for Bevaring og Modernisering af Bygninger.
Viessmann solvarmeanlæg til effektiv køling og opvarmning
Adsorptionskøleanlægget anvender vand som kølemiddel og silicagel som fast bindemiddel. I et lukket kredsløb fordamper vandet ved et tryk på 10 mbar fra temperaturer på helt ned til 5 °C. Under processen udvindes varme fra kølevandet, der strømmer ind i rummenes køleflader. Dampen kommer ind i adsorberkammeret, hvor den adsorberes af silicagelen. For at drive køleaggregatet tilføres der nu varme, som driver dampen i silicagelen ud igen. Dampen kondenserer derefter i et separat kammer. Kondensatet sprøjtes derefter tilbage i fordamperen, hvor det igen fordamper under undertryk.
Adsorptionskøleanlægget får den nødvendige drivkraft fra et af de største solvarmeanlæg i Tyskland. Opdelt i tre store solfangerfelter giver 115 Vitosol 200-T rørskollektorer fra Viessmann ca. 140 MWh energi om året. De sol-titaniumbelagte absorbenter absorberer en særlig stor mængde solenergi og sikrer dermed et højt energiudbytte. Det samlede solfangerareal er på 345 kvadratmeter. I alt 3450 individuelle rør blev installeret på det flade tag af medarbejdere fra Friedrich Heizungsbau GmbH fra Hohenseefeld.
Den opnåede solenergi lagres i tre buffertankeskabe til opvarmningsvand med en kapacitet på 7500 liter hver. Solvarmeanlægget og buffertcylindrene tjener et dobbelt formål: om foråret/efteråret og om vinteren kan den solenergi, der ikke er nødvendig til køling, tilføres varmeanlægget.