Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Rørkollektorer - funktion, fordele og produktsortiment

Anmod om rådgivning nu

Enhver, der investerer i et nyt opvarmningssystem i dag, bør fra starten indtænke et solvarmeanlæg i det. Ved at installere solfangeranlæg  viser du din vilje til at beskytte miljøet ved at sænke CO₂-emissionerne på en bæredygtig måde. Du kan også spare op til 60 procent af det årlige energiforbrug til opvarmning af varmt brugsvand. Med Viessmann har du en stærk partner ved din side. Vi kan se tilbage på 40 års erfaring inden for udvikling og fremstilling af solvarme. Du kan stole på den højeste kvalitet. Med denne teknologi kan du fremtidssikre dit system og stole på et optimalt samspil mellem alle systemkomponenter.

Opbygning og funktion af Vitosol-rørkollektorer

I modsætning til Viessmann-fladkollektorer er absorbatoren i rørskollektorer på solvarmeanlæg placeret direkte på selve rørene. I førstnævnte er de rør, som solmediet strømmer igennem, placeret mellem to flade absorberlag. Et andet særligt kendetegn er vakuumet. I rørkollektorerne er der et andet rør, som er omgivet af et vakuum. Dette sikrer en særlig effektiv varmeisolering. Det er med til at sikre, at der næsten ikke sker noget varmetab mellem absorbatoren og det indre glasrør. Absorberen befinder sig inde i vakuumkollektoren. Det beskytter den mod snavs og mod vejrpåvirkninger. Dette muliggør til gengæld en permanent høj energiudnyttelse.

Et andet centralt element i Vitosol vakuumrørskollektorer fra Viessmann er varmeveksleren. Denne overfører varmen fra absorberne til det tilsluttede varmekredsløb.  

Rørkollektor til montering overalt

Rørkollektorer og deres funktion: varmerørsprincippet  

Kernen i Viessmanns teknologi til rørkollektorer er "heat pipe-princippet". Det vigtigste træk ved dette princip er, at solmediet ikke strømmer direkte gennem rørene. Varmerørene er tørt forbundet med varmeveksleren. Men hvad sker der egentlig i varmerøret, og hvordan fungerer den patenterede ThermProtect-funktion?  

Solens stråler rammer absorberen. Solvarmen fordamper mediet i varmerøret. Når dette derefter strømmer ind i de køligere områder af solfangeren, dvs. længere væk fra den direkte solstråling, bliver dampen igen flydende. Denne proces frigiver energi - varme, som overføres til solvarmeanlægget via Duotec-dobbeltrørsvarmeveksleren (Vitosol 300-TM). I flydende tilstand strømmer mediet i varmerøret tilbage til det solbeskinnede område, og processen starter forfra og fortsætter, så længe solen skinner.

Denne proces afbrydes, når temperaturgrænsen på 150 grader Celsius overskrides. Dette sker, når mediet ikke længere kondenserer eller bliver flydende i de køligere områder af røret. Dette princip er med til at beskytte systemet mod for høje stagnationstemperaturer og forhindrer dermed overophedning. Dette gør Vitosol 300-TM velegnede til bygninger, der er ubeboede i dele af året, f.eks. sommerhuse. Kredsløbet genstarter først, når der opnås lave kollektortemperaturer.

Fordele ved rørkollektorer

Vitosol 300-TM er  kendetegnet ved følgende:

Beskyttelse mod overophedning eller for høje stagnationstemperaturer takket være ThermProtect via selvregulerende varmerør
Høj effektivitet gennem absorber med høj selektiv belægning
Særdeles effektiv varmeisolering på grund af vakuum, stort set intet varmetab mellem glasrøret og absorptionsapparatet
Ekstraordinært lang levetid takket være korrosionsbestandige materialer
Permanent højt energiudbytte takket være absorptionens integration i vakuumrøret og dermed beskyttelse mod snavs og vejrpåvirkninger
Høj driftssikkerhed på grund af tør tilslutning af varmerøret til varmeveksleren og på grund af det lave væskeindhold
Enkel installation takket være det modulære design

Vitosol 300-TM højtydende opsamler er en af de mest effektive modeller på markedet og anbefales især til brug i trange rum. Absorbervinklen kan justeres med +/- 25 grader for at give et usædvanligt højt udbytte, selv når solen står i mindre gunstige positioner.

Solfangeren kan installeres og anvendes i enhver position og er beregnet til brug på fritliggende huse og lejlighedsbygninger.  

Produktsortiment - rørkollektorer

Effektiv udnyttelse af solens varme - Viessmann-rørkollektorer kan omdanne selv lave solindstrålingstal til brugbar varme. Absorbenter med en meget selektiv belægning sikrer høj effektivitet. Samtidig giver vakuumet i rørene en meget effektiv varmeisolering. Det betyder, at der næsten ikke er nogen tab mellem glasrørene og absorbatoren, hvilket gør det muligt for solfangeren at omdanne selv lav solindstråling til brugbar varme. Rørkollektorerne udnytter den tilgængelige solindstråling yderst effektivt, især om foråret og efteråret og om vinteren, når udendørstemperaturerne er lave.