Flade solfangere som Vitosol 100-FM eller Vitosol 200-FM består af en termisk isoleret aluminiumsramme, der er dækket af et meget gennemsigtigt specialglas, som er rettet mod solen. På denne måde kan en stor del af strålevarmen trænge ind i solfangernes indre, hvor den rammer absorberen. Komponenten opvarmes og overfører varmeenergi til solmediet, som strømmer gennem snoede rør inde i solfangeren.
Solvarmeanlæg: funktionen kort forklaret
Anmod om rådgivning nuHver dag udsender solen gratis energi, som husejere kan få gavn af med et solcelleanlæg. Solvarmeanlæg er meget ligetil: solfangere opfanger strålevarmen og omdanner den til varmeenergi, inden en lagerenhed absorberer varmen. Afhængigt af systemets størrelse kan varmen derefter bruges til opvarmning af varmt brugsvand eller som reservevarme til centralvarme.
Solfangere til solvarme
Rørkollektorer som Vitosol 300-TM består af individuelle rør, der er forbundet med hinanden via en samler. Rørene indeholder absorbatoren og et varmeoverføringsmedium. Sidstnævnte fordamper under opvarmningen, kondenserer på solfangeren og overfører solenergien til solvæsken (solmediet). Et vakuum i solfangerrørene reducerer varmetabet og sikrer, at det solvarmeanlæg fungerer effektivt.
Viessmann solfangere er udstyret med den patenterede ThermProtect temperaturafhængige nedlukning. For flade solfangere består dette af en særlig absorberende belægning, som ændrer sine egenskaber i takt med temperaturændringer. Hvis solfangertemperaturen stiger over nedlukningspunktet, medfører en ændring i krystalstrukturen, at mere varme bliver afstrålet. Kollektortemperaturen falder derefter, og solfangerne er ikke længere i fare for overophedning. I vakuumrørskollektorer som Vitosol 300-TM fungerer den temperaturafhængige nedlukning via et selvregulerende varmerør. Dette forhindrer kondensering af mediet i varmerørene, når deres temperatur stiger over 150 grader Celsius. Den temperaturafhængige ThermProtect-afbrydelsesfunktion fungerer uden yderligere komponenter. Den forenkler konstruktionen af solvarmeanlæg og sikrer en sikker drift med alle nye solfangere fra Viessmann.
Et termisk lager opbevarer solenergien i huset
Hvis tilførslen af solenergi er større end varmebehovet i huset, absorberer en solcylinder energien fra solsystemet, før den senere frigives til forbrugerne. Dette er med til at sikre, at så meget solvarme som muligt kan udnyttes i hjemmet. Hvilken type energilager der anvendes, afhænger af solvarmeanlæggets funktion. Hvis systemet bruges til opvarmning af varmt brugsvand, installerer vores handelspartnere en varmtvandsbeholder. Hvis solvarmeanlægget bruges som backup til centralvarme, vil de i stedet montere en bufferspand.
Varmtvandsbeholder til varmt brugsvand til solvarme
Varmtvandsbeholdere som Vitocell 100-B/-W fyldes med varmt brugsvand. De er udstyret med to spiralvarmevekslere, der sidder i beholderen ligesom dykkervarmere. Mens den nederste varmeveksler leder det varme solmedium gennem cylinderen, er den øverste varmeveksler forbundet til en kedel, f.eks. en Vitodens 200-W gaskondenserende kedel. Hvis produktionen fra solcelleanlægget ikke er tilstrækkelig til at bringe det varme brugsvand op på de ønskede temperaturer, aktiverer en styreenhed den anden varmegenerator. Dette sikrer, at der altid løber varmt varmt varmt brugsvand ud af rørene, selv på overskyede dage eller når efterspørgslen er særlig stor. Denne proces er særlig effektiv, når alle systemkomponenter er perfekt afstemt på hinanden, som det er tilfældet med Vitosol 141-FM solvarmepakken til varmt brugsvand fra Viessmann.
Buffercylinder til opvarmningsvand til solvarmeanlæg til backup af centralvarme
Hvis solvarmeanlægget er designet til at fungere som backup til centralvarme, skal der installeres en buffertcylinder til opvarmningsvand. Denne fyldes med opvarmningsvand, som opvarmes med solvarme via en varmeveksler. Hvis denne varme ikke er tilstrækkelig til at opnå de ønskede temperaturer, vil et Viessmann-gasvarmesystem eller en varmepumpe levere den nødvendige ekstra energi.
Solvarme: funktionaliteten er afhængig af et solkredsløb
Solkredsløbet sikrer, at varmen fra solfangerne når frem til boligen. Den forbinder systemkomponenterne og er fyldt med et solmedium (en blanding af vand og frostvæske). Mediet opvarmes i solfangerne og pumpes til lagerenheden af en pumpe. Her afgiver mediet varmeenergi, opvarmer lagerenheden og køler sig selv ned i processen. Derefter strømmer det tilbage til solfangerne på taget, og cyklussen kan fortsætte. For at sikre, at solvarmeanlægget kan udnytte sit fulde potentiale, er det nødvendigt med en række sikkerhedsforanstaltninger.