Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere
Commercial
Industry
Air
Gas

Leica Camera AG Wetzlar

Designsproget i Leica-firmaets hovedkontor i Wetzlar er enestående og fængslende. Det minder om linser, objektiver og afstandsmålere. Viessmann supplerer komplekset med et sofistikeret, innovativt energisystem.

Leica Camera Wetzlar virksomhedsbygning. Foto: © Holger Thurm, Sandra Looke

Designopgave

Leica-mærket har et fremragende ry blandt fotoentusiaster. Produkter fra dette veletablerede firma er kendt for deres kvalitet, præcision og perfektion ned til mindste detalje. Den traditionsrige virksomhed blev grundlagt for mere end 100 år siden i Wetzlar og flyttede i midten af 1980'erne sin produktion til nabobyen Solms. Efter en økonomisk lavkonjunktur i begyndelsen af det nye årtusind vendte virksomheden sin skæbne og vendte tilbage til sine rødder i Wetzlar, "Optikkens by", med et nyt hovedkontor og nye produktionsfaciliteter. I 2007 blev internationalt anerkendte arkitektfirmaer inviteret til at deltage i en idékonkurrence. Vinderen blev arkitektfirmaet Gruber + Kleine-Kraneburg Architekten fra Frankfurt. Opgaven bestod i at udforme et campus bestående af flere virksomhedsbygninger. Centralt i dette ensemble skulle Leica Camera AG's nyindrettede hovedkvarter med tilhørende produktions-, udviklings-, monterings- og laboratoriefaciliteter placeres. Det innovative kompleks skulle afspejle Leica-mærkets nye selvtillid og dets traditionelle virksomhedsværdier og give besøgende og kunder fra hele verden et indblik i virksomheden.

Ved første øjekast minder den nye bygnings formsprog om linser, objektiver og afstandsmålere. Det er ikke tilfældigt: arkitekterne har bevidst valgt former, der minder om mærkets legendariske linser. Fra design til gennemførelse var det også vigtigt for bygherren, at arkitekturen i det nye hovedkontor afspejlede den traditionelle virksomheds værdier, nemlig kvalitet, perfektion og præcision. Den konvekse-konkave buede bygningsstruktur er i alle henseender lige så præcist udtænkt, planlagt og i sidste ende udført ned til mindste detalje som et af virksomhedens håndlavede mesterværkerstykker.

Innovativt energisystem fra Viessmann til effektiv levering af varme, elektricitet og køling

Mens produktionen af præcisionsmekaniske og optiske komponenter lægger vægt på den højeste præcision, er den moderne produktions- og administrationsbygning grundigt optimeret med henblik på effektivitet: Hele komplekset forsynes med varme, elektricitet og køling af et energianlæg fra Viessmann, der er helt på højde med den nyeste teknologi.

Vitobloc 200 kraftvarme- og kraftvarmeenheder © Foto: Holger Thurm, Sandra Looke

Der blev installeret to Vitobloc 200 kraftvarmeværker med en effekt på 238 kWel/363 kWth og 140 kWel/207 kWth til produktion af elektricitet til brug i produktions- og administrationsafdelingerne. Den varmeenergi, der produceres ved processen, dækker varmebehovet i bygningerne samt driften af et absorptionskøleanlæg. Ved at anvende sidstnævnte kan varmen også anvendes til at generere køleenergi. Prioriteterne i denne proces er at levere det koldt vand, der er nødvendigt for produktionen, og at udnytte den spildvarme, der produceres af kraftvarmeenhederne. Spildvarme, der ikke kan udnyttes i øjeblikket, lagres i en buffertcylinder til opvarmningsvand og anvendes senere, hvis der er behov for det.

I tilfælde af strømsvigt overtager kraftvarmeenhederne midlertidigt hele strømforsyningen og sikrer dermed den fortsatte produktion. En Vitocrossal 200-gaskondenserende kedel med en effekt på 503 kW kobles til, hvis kraftvarmeenhederne ikke kan producere tilstrækkelig varme.

Alle systemkomponenter er perfekt afstemt på hinanden, hvilket sikrer en særlig effektiv og økonomisk drift. Som led heri er kraftvarmeenhederne konstrueret til at køre så længe som muligt. Den varme, der genereres i processen, anvendes kontinuerligt til opvarmning af bygningen. Den integrerede kondenseringsteknologi sikrer en høj samlet effektivitet på op til 95 %, og i forhold til separat el- og varmeproduktion opnår kraftvarmeenhederne primærenergibesparelser på op til 30 %. 

Til køling af produktionsfaciliteterne blev der installeret en stor Viessmann jordvarmepumpe med en kølekapacitet på 348 kW. Den henter den nødvendige energi fra en række af 80 geotermiske sonder, der er sænket 120 meter ned i jorden under parkeringspladsen. To luftkølede køleanlæg dækker spidsbelastninger i perioder med stort kølebehov. Når efterspørgslen er stor, kan varmepumpen også bruges som køleanlæg til at supplere absorptionskøleanlægget. Det koldt vand, der genereres på denne måde, lagres yderligere i en åben sprinklertank til afkøling af produktionsfaciliteterne. 

Varme- og køleenergien fordeles over et stort område via lofter, vægge og gulve. Den inaktive lagringsmasse i den armerede beton anvendes til aktivering af betonkomponenterne. Viessmann fremstiller store varmepumper med en samlet ydelse på op til 2000 kW, som er specielt tilpasset kravene til kommercielle og industrielle aktiviteter.

Intelligent systemstyring for særlig effektiv drift

Den intelligente Viessmann MMM 300-systemstyring sikrer, at den mest effektive kombination af varmegeneratorer og køleanlæg altid anvendes. Den perfekte kombination af alle komponenter gør systemet særligt effektivt og dermed økonomisk i drift. Energiforbruget overgår kravene i EnEV 2009 med mere end 54 procent. Derfor blev Leica-virksomhedens hovedkontor tildelt EU's Green Building Certificate.

Relaterede referencer

Commercial
Residential
Air
Electricity

Lotte World Tower Seoul, Sydkorea

Lotte World Tower ligger i centrum af byen og rummer lejligheder og kontorer samt butikker og restauranter. Den klimavenlige energiforsyning kommer fra 12 store Viessmann-varmepumper.

Læs mere
Commercial

Sky Soho i Shanghai

Kontor- og erhvervsbygningen i Shanghai er et imponerende, gennemtænkt koncept, hvor der tages lige meget hensyn til bygningshulen og anlægsteknikken. Seks Vitomax 200-HW forsyner Sky Soho med varmt vand.

Læs mere
Commercial
Solar

Circle K Herlev Hovedgade

Udover at være én af Circle K’s nyeste butikker med kun lidt over 6 måneder på bagen, så er butikken også det nyeste og første skud på stammen af Circle K-butikker til at udnytte jordens naturlige ressourcer. For på taget af butikken er monteret hele 72 solcellepaneler fra Viessmann A/S.

Læs mere
Commercial
Industry

Logistikcenter for Mammut Sports Group, Memmingen

Det europæiske logistikcenter i Memmingen anvender vedvarende energi til opvarmning og køling. Energicentret består af tre Viessmann jordvarmepumper, som udnytter den naturlige varme fra grundvandet.

Læs mere
District heating
Air
Electricity
Gas

Rosenstein-kvarteret i Stuttgart

Rosenstein-kvarteret i Stuttgart har et imponerende, fremtidsorienteret varme-, køle- og elkoncept med fokus på sektortilknytning. Den anvendte teknologi omfatter en stor varmepumpe, et kraftvarmeværk og et solcelleanlæg.

Læs mere
Commercial
Residential
Gas
Solar

Palm Island "The Palm Jumeirah" i Dubai

På Palm Jumeirah forsyner Vitosol 200-F solfangere 14 lejlighedsbygninger med varmt vand, mens tre Vitocrossal 300 kedler opvarmer swimmingpoolen og hammam på luksushotellet "Ottoman Palace".

Læs mere