Anmod om rådgivning nu
Private Fagfolk

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

Anmod om rådgivning nu

Hvordan virker en varmepumpe? En luft til vand varmepumpe er en effektiv og naturlig måde at opvarme dit hjem på uden brug af fossile brændstoffer. Hvis du ønsker at skære ned på dine varmeregninger og samtidig gøre dit for at beskytte klimaet, så læs videre og find ud af hvordan du kan opnå begge dele med en luft til vand varmepumpe.  

En luft til vand varmepumpe fungerer ved at transportere varme fra udeluften indenfor.

En luft til vand varmepumpe kan bestå af en eller to enheder, afhængigt af typen. I begge tilfælde trækker en indbygget ventilator luften ind over en varmeveksler. I varmeveksleren (fordamperen) cirkulerer et kølemiddel, som ændrer tilstand selv ved meget lave temperaturer. Ved kontakt med den omgivende luft opvarmes kølemidlet og gradvist omdannes det til damp. For at øge temperaturen til den ønskede temperatur anvendes en kompressor. Denne komprimerer dampen, og øger dermed både trykket og temperaturen af kølemiddel-dampen. Herefter overfører en anden varmeveksler (kondensatoren) energien fra den opvarmede damp til varmekredsen (gulvvarme, radiator, buffer eller varmtvandsbeholder). Det kølemiddel, der stadig er under tryk, afkøler og kondenserer igen. Før det kan strømme tilbage til kredsløbet, bliver kølemidlet udvidet i en ekspansionsventil. Når den har opnået sin oprindelige tilstand, kan kølecyklussen starte igen.

Varmepumpen kører på el, men producerer ca. tre gange så meget energi i forhold til hvad den bruger. Hvis du vil gøre dit hjem endnu mere effektiv, kan du bruge solceller til at skabe den el, som varmepumpen bruger til drift. Det vil reducere din elregninger og klimaaftryk yderligere.  

En luft til vand varmepumpe kan generere varme selv når udetemperaturen er nede på   -20 grader, så boliger i Danmark kan bruge dette varmesystem hele året. Varmepumper har typisk en længere levetid end et fyr og har først behov for at blive udskiftet efter ca. 20 år, hvis service overholdes som anbefalet.

Luft til vand varmepumper udnytter gratis energi fra den omgivende luft til opvarmning. De er ideelle til moderniseringsprojekter og giver mulighed for fleksibel placering.

De mest stillede spørgsmål om luft til vand varmepumpe

Prisen på en luft til vand varmepumpe afhænger af flere faktorer, bl.a. størrelsen på dit hus. Når du indhenter tilbud fra installatører er det vigtigt at tjekke, at installatøren er VE-godkendt. Fra den 1. april 2021 blev det et krav for at installere varmepumper, hvis du søger om tilskud fra Bygningspuljen.

En  luft til vand varmepumpe koster typisk mellem 90.000-110.000 kr., men så snart den er installeret vil du kunne se et dyk i dine varmeregninger og behovet for at udskifte den ligger langt ude i fremtiden.

En anden omkostning, som du måske skal regne med er efterisolering af dit hus. Luft til vand varmepumper er langt mere effektive, hvis dit hjem kan holde på den varme som pumpen producerer.

For at gøre det så konkret som muligt, har vi lavet en udregning på hvad det vil koste samme husstand at have en varmepumpe og et oliefyr. Den årlige besparelse i denne beregning er 13.600 kr. Du kan se udregningen her:  Finansiering af varmepumpe. På denne side kan du også læse om forskellige måder, du kan finansiere din varmepumpe på, bl.a. med Bygningspuljens tilskudsordning eller Håndværkerfradrag.

Luft til vand varmepumper kan være rigtig effektive, hvis dit hus passer til denne type teknologi.

Isolering af hjemmet kan gøre en kæmpe forskel i forhold til, hvor effektiv din varmepumpe er. Et velisoleret hus kræver ca. 1 kW varme for hver 25m2, hvorimod et dårligt isoleret hus kun kan opvarme 10m2 per kW varme. Det betyder at et hus, som er dårligt isoleret, kræver op til 2½ gang mere energi, for at opvarme huset.

For at få mest ud af din luft til vand varmepumpe, skal dit hjem være godt isoleret, have store radiatorer og/eller gulvvarme, og vinduerne   bør være minimum 2-lags. På den måde sikrer du, at mest muligt varme forbliver i hjemmet.

Varmepumper er mere alsidige end fx. oliefyr, da de kan køre på både vindenergi og solenergi, for at spare endnu flere penge. De kan opvarme varmt vand, til brug med det samme eller senere, og kræver meget lidt vedligeholdelse for at yde deres bedste. De er et fremragende valg for personer, som ønsker at reducere deres hjems klimaaftryk eller som ønsker at modernisere deres hjem.    

Varmepumper kommer oftest i størrelser fra 6kW til 15kW. Den størrelse du har brug for afhænger af forskellige faktorer, bl.a.:

  • Udendørs designtemperatur
  • Ønsket rumtemperatur
  • Fremløbstemperatur

Udendørs designtemperatur er et gennemsnit af temperaturen udenfor, den afhænger derfor af hvor du bor. Det baseres ofte på den koldeste temperatur på året, i dit område. Nu er forskellen ikke så stor i Danmark, hvorimod hvis du sammenlignede med et hus i Sverige ville den gennemsnitlige udendørs temperatur være lavere.

Den ønskede rumtemperatur er den temperatur som du, som husejer, ønsker. 21 grader er et populært valg i hjem, men hvis du vil have et køligere hjem kan du bruge en mindre pumpe.

Fremløbstemperaturen afhænger af størrelsen på dine radiatorer og niveauet af isolering i dit hjem. Hvis dine radiatorer er for små, så bliver fremløbstemperaturen nødt til at være højere.

Din installatør kan fortælle dig hvilken størrelse luft til vand varmepumpe du har brug for.   Det kan blive meget dyrt, hvis varmepumpen er for lille, men også hvis den er for stor. Derfor er det vigtigt at få kvalificeret faglig rådgivning i valget af varmepumpe.

Afhængigt af anlægget og kvaliteten af installationen, vil lydniveauet fra din luft til vand vand varmepumpe ligge på ca. 35 til 55 dB. En computer er omkring 40 dB og en opvaskemaskine er omkring 50 dB, så varmepumper er ret støjsvage. Den støj som du kan høre fra din varmepumpe kan enten være fra ventilatoren eller kompressoren. Nogle varmepumper har Advanced Acoustic Design, som hjælper med at minimere støjen.  

I Danmark har vi regler for hvor meget varmepumper må støje. Fx. må støj mod skel i tætbebyggede områder, såsom parcelhuse og rækkehuse, være 45 dB i dagtimerne og 35 dB i aften- og nattetimerne.

Der er mange ting, du skal overveje, når du vælger en luft til vand vand varmepumpe. Der skal overvejes, inklusiv hvem der skal installere den, om den vil være mere priseffektiv end dit nuværende varmeanlæg, hvor meget den støjer og om der er behov for at lave andre hus forbedringer, for at få mest ud af din varmepumpe.

Forhåbentlig har du fundet svar på de fleste spørgsmål her og endda fået lidt ekstra viden oveni.

[1] Vitocal luft til vand varmepumpe [2] Varmtvandsbeholder [3] Bufferbeholder til opvarmningsvand
[1] Vitocal split luft til vand varmepumpe [2] varmtvandsbeholder [3] bufferbeholder til opvarmning af vand [4] udendørs enhed

Hvorfor kan jeg stole på min Vitocal luft til vand varmepumpe?

Vitocal 250-A & 252-A luft til vand varmepumper