Hvorfor er min radiator kold - almindelige problemer og hvordan du fikser dem

Det er dejligt at vågne op på en kølig, frisk morgen i et varmt og hyggeligt hus, men hvis dine radiatorer ikke opvarmes så effektivt som de burde være, kan du vågne op og føle dig lidt kold. Der er en række grunde til, at dette kan ske, fra snavs eller luft i systemet til defekte ventiler. Nedenfor kan du finde tre af de mest almindelige radiator problemer, og hvordan man løser dem.

 

Hvorfor er min radiator kold i bunden?

Når din radiator er kold i bunden, er det højst sandsynligt, fordi der er en blokering af snavs, som begrænser strømmen af ​​varmt vand til hele radiatoren. Over tid kan metallet, som rørene er lavet af, begynde at gå i opløsning, fordi de konstant udsættes for ilt og vand. Denne kombination får metallet til at ruste, og når denne rust bryder sammen, bæres det rundt i dine radiatorer og rør. Hvis du bor i et område med hårdt vand, kan der også opbygges kalk i systemet. Alle disse ting kan tilsammen forårsage en blokering. En lille blokering kan meget hurtigt blive til en stor.

Generelt tyder det på, at hvis en radiator er varm øverst, men kold i bunden, at det varme vand er i stand til at strømme ind i radiatoren, men sidder fast et sted i midten.

Hvis det virker til kun at være én radiator, der forårsager problemet, kan du fjerne den og rense grundigt. Det kan du gøre ved hjælp af en haveslange, for at fjerne så meget snavs som muligt, og derefter sætte radiatoren op igen. Hvis du tror, ​​at problemet strækker sig længere end kun én radiator, kan du få hele systemet skyllet igennem. En skylning bruger tryk til at skubbe vand og andre rengøringsmidler gennem systemet, fjerne alt snavs og skylle det ned i et udvendigt afløb. Denne proces er værd at gøre indimellem for at sikre, at systemet kører så effektivt som muligt.

 

Hvorfor er en enkelt radiator kold selvom varmen er tændt?

En kold radiator indikerer normalt, at der enten er luft i systemet, eller at der er en ventil, som sidder fast inde i radiatoren.

En termostatisk radiatorventil (TRV) styrer strømmen af ​​varmt vand til radiatoren. Fra tid til anden kan den sætte sig fast, hvilket betyder, at der ikke kan åbnes så det varme vand kan komme ind i radiatoren, når opvarmningen er tændt. Dette sker oftest i gamle radiatorer.

For at kontrollere, om ventilen har sat sig fast, kan du fjerne det drejelige hoved på TRV’en for at komme til en hævet stift under den. Du bør være i stand til at trykke stiften ned med fingeren. Når du løsner trykket, skal stiften hæve sig igen. Hvis stiften allerede er lettet eller ikke er nem at rykke, så er det højst sandsynligt her grunden til dit problem er.

Du kan prøve at frigøre stiften selv ved hjælp af en tang og fedt, indtil du let kan flytte den ind og ud. Du bør dog ikke anvende overdreven kraft, da dette kan beskadige stiften. Hvis du ikke er sikker på at gøre dette eller ikke er i stand til at få stiften i bevægelse, anbefales det, at du søger hjælp fra en professionel.

Hvis du har tjekket TRV'en, og det ser ud til at være fint, kan der være noget luft i systemet, der får radiatoren til at forblive kold. Luft i systemet har tendens til at samles på højere punkter og forhindrer den korrekte fordeling af opvarmningsvand. Heldigvis er dette problem normalt ret simpelt og ligetil at løse med følgende trin:

  1. Åbn alle radiatortermostater helt, og kør opvarmningen ved fuld temperatur i 10 til 15 minutter med alle radiatorer tændt
  2. Sluk cirkulationspumpen, og vent indtil radiatorerne er kølige (ca. en halv time til en time)
  3. Udluft radiatoren nærmest varmekilden ved hjælp af en udluftningsnøgle eller skruetrækker, indtil der kommer vand ud
  4. Gentag dette på alle radiatorer
  5. Tænd for varmekilden, og kontroller vandtrykket.

Hvis du er i tvivl om udluftning af systemet eller støder på problemer undervejs, så anbefales det at kontakte en professionel.

 

Hvorfor er mine radiatorer i stueetagen kolde?

Kolde radiatorer i stueetagen kan være et tegn på et afbalanceringsproblem. Varmt vand har tendens til at stige opad i et system, så du ved, at du har et afbalanceringsproblem, hvis dine radiatorer i underetagen er kolde og dem ovenpå er varme.

Hvis dette er dit problem, skal du på radiatorerne ovenpå lukke låseskærmen (den mindre ventil i den modsatte ende af termostaten) og derefter åbne den en kvart omgang. Dette bør ikke medføre nogen reduktion i effektiviteten af ​​radiatorerne ovenpå, men vil få mere varme til at strømme til dem nedenunder.

Hvis dette ikke gør nok af en forskel, skal du muligvis afbalancere hele systemet.

 

Andre ting du kan tjekke

Hvis du har forsøgt at følge de ovenstående tips, men stadig oplever kolde radiatorer, er der nogle andre ting, du kan kontrollere.

Tjek din kedel eller varmepumpe

Hvis dine radiatorer er kolde, når de bør være varme, skal du kontrollere, at din kedel eller varmepumpe fungerer korrekt.

Hvis du har en kedel, skal du kontrollere, at den er indstillet rigtigt og fungerer korrekt. Ved en kombikedel skal du kontrollere, at den er indstillet til både varmt vand og varme, ikke er i sommertilstand, og at der ikke vises nogen fejlkode. 

Hvis du har en varmepumpe, skal du kontrollere, at den fungerer som den skal, og at udedelen ikke er tilstoppet med blade og andet snavs. Du skal også sørge for, at den ikke kommer med underlige eller usædvanlige lyde.

Tjek vandtrykket

Hvis din kedel eller varmepumpe ser ud til at fungere korrekt, er det næste, du skal kontrollere, dit vandtryk. Dette vises på et lille display kendt som et manometer, som regel placeret direkte, hvor vandforsyningen er forbundet til din kedel.