Udluft opvarmningen - vi guider dig igennem

Når det bliver koldere udenfor, er det igen tid til at tænde radiatorerne. I den forbindelse oplever mange, at deres radiatorer larmer lidt. Mange kan også hører bobler inde i systemet. Disse er forårsaget af luft i radiatoren. En klar indikation på, at der er luft i systemet er, hvis radiatoren ikke bliver rigtig varm, dvs. radiatorerne forbliver helt eller delvis kolde. Løsningen på dette kan være udluftning af radiatorerne. Herunder kan du læse om, hvor let det er, og hvordan du selv kan udlufte systemet.

Hvad betyder det at udlufte en radiator?

Udluftning af en radiator betyder at du lader luft, som er fanget i varmesystemet, komme ud. Det er et almindeligt problem i uventilerede varmesystemer. Den fangede luft forhindrer vand i at opvarme hele din radiator og skaber kolde områder. 

Hvis du rører ved den øverste del af din radiator, føles den så køligere end den nederste del? Hvis den gør det betyder det, at dit varmesystem ikke fungerer optimalt. Du betaler stadig for varmen, men får ikke gavn af den pga. luften i radiatoren. 

Heldigvis kan du selv let udlufte dine radiatorer og gøre dit hjem varmt og hyggeligt igen. 

Hvorfor skal du udlufte dit varmesystem?

Opvarmningssystemet er et varmekredsløb, der fordeler varmen ved hjælp af varmt vand. Udgangspunktet for dette er normalt et gasfyr, oliefyr eller varmepumpe. I den opvarmes vand, som føres rundt i din bolig ved hjælp af et system med rør, ledninger eller strømmer gennem radiatorerne. Disse afgiver varme til den omgivende luft.

Det opvarmede vand skal være i stand til at fordele sig, for optimal og jævn varme. Hvis der er luft i systemet, er dette ikke muligt. Det kan betyde, at de enkelte radiatorer ikke kan yde jævn varme. En anden irriterende bivirkning er lyden af boblerne i systemet, der kan ødelægge enhver husejers nattesøvn.

Hvis du udlufter dine radiatorer, kan du spare penge. Er en radiator, ikke tilstrækkeligt forsynet med varmt vand, vil den bruge mere energi, for at nå den ønskede temperatur. Dette vil medfører højere varmeomkostninger. 

radiator ventilationsnøgle

Det skal du bruge til at udlufte din radiator

Før du begynder at udlufte dit varmesystem, er der et par ting du skal have klar. Disse kan findes i enhver husstand. Du har brug for følgende:

 • et glas, kop, krus eller en skål
 • en klud eller et viskestykke
 • en radiator ventilationsnøgle

Du kan købe en ventilationsnøgle billigt i dit lokale byggemarked. Nogle afløbsventiler kan også åbnes ved hjælp af en simpel flad skruetrækker. Sørg for at have klud og skål klar, for at fange det opvarmningsvand, der måtte lække.

Vejledning til udluftning af din radiator

Når du har en skål, en klud og en ventilationsnøgle, så er du klar til at begynde udluftningen:

 1. Hvis du er husejer, skal du slukke for cirkulationspumpen, hvis det er muligt.
 2. Vent nu 30-60 minutter, så alle luftbobler kan samles i radiatorerne.
 3. Før du starter den faktiske ventilations proces, skal du først skrue op for radiatorerne, så de står på det højeste niveau.
 4. Placer kluden under radiatoren, så alt vand, der slipper ud fra udluftningsventilen, bliver fanget. Eller pak kluden direkte rundt om ventilen.
 5. Sæt nu nøglen på, og hold skålen under udluftningsventilen. Brug nøglen til langsomt at åbne radiatorventilen, men ikke helt. Normalt er en halv omdrejning eller mindre nok, til at luften kan slippe ud. OBS: Luften, der slipper ud, kan være varm, så hold lidt afstand.
 6. Når lyden af udluftningen bliver mindre og endelig stopper, begynder vandet at lække. Radiatoren er nu udluftet, og du kan lukke udluftningsventilen igen.
 7. Når du har slukket cirkulationspumpen, skal du ikke glemme at tænde den igen. Og kontroller også, om vandtrykket i varmekredsen stadig er tilstrækkelig.

  Bemærk: Du skal muligvis udføre udluftningsprocessen mere end én gang.

171221_viessmann-de_infografik_entlueften

Udluft dit varmesystem.

Så let er det, syv enkle trin!

Kontrol efter udluftning

Selvom udluftningen af dit varmesystem muligvis var en succes, er der stadig nogle aspekter, du skal overveje, herunder vandtrykket. Hvis du udlufter din opvarmning, vil noget vand formentlig gå tabt. Hvis det er en stor mængde, kan vandtrykket i varmesystemet falde. Dette kan aflæses på det såkaldte manometer. Derefter kan det være nødvendigt, at genopfylde opvarmnings vandet. En opfølgende kontrol er også en god idé. Efter udluftningen skal opvarmningen køre i mindst en time. Radiatoren længst væk fra varmekilden skal derefter kontrolleres igen. Hvis der ikke er mere luft i denne, har du med succes udluftet din opvarmning.

Hvornår er det bedst at udlufte radiatorerne?

Vi anbefaler, at du udlufter dine radiatorer i starten af opvarmningssæsonen, altså før du egentlig har brug for det. På den måde er du sikker på, at dit varmesystem kører som det skal og er klar til at holde dit hjem varmt hele vinteren.