Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

Eftermontering af solvarme - reducer energiforbruget

Anmod om rådgivning nu

Energipriserne stiger, og flere og flere husholdninger søger måder at blive uafhængige af olie eller gas på. Det er muligt med et solvarmeanlæg fra Viessmann, som udnytter gratis solenergi til opvarmning og/eller varmt brugsvand. I følgende vejledning forklares det, hvordan det fungerer, og hvordan du eftermonterer solvarmeanlæg.

Omdannelse af solstråling til varme med høj effektivitet 

Termiske solvarmeanlæg klarer sig næsten helt uden forbrugsudgifter. Det er muligt med solfangere, der fanger lyset fra solen. De opvarmes og overfører varmeenergi til solvæsken. Denne væske, der drives af en pumpe, strømmer til en lagertank i huset, som er fyldt med drikke- eller opvarmningsvand. Når væsken er her, afgiver den varme. Det opvarmer lagertanken og strømmer derefter tilbage til solfangerne ved en lavere temperatur.

Eftermontering af et solvarmeanlæg og kombination med andre opvarmningssystemer

Hvis du gerne vil bruge princippet selv, kan du eftermontere solvarmeanlæg. Teknologien understøtter så ofte konventionelle systemer som gas- eller olievarmeanlæg, der således har et lavere energiforbrug. Ud over fossile varmeproducenter kan biomassevarmeanlæg og varmepumper også kombineres med solvarmeenergi for at spare på varmeudgifterne.

Vælg mellem fladekollektorer eller vakuumrørkollektorer

Når det drejer sig om systemets effektivitet, spiller solfangerne en vigtig rolle. I praksis anvendes der to hovedtyper:  

  • Fladekollektorer som Vitosol 200-FM har et robust design. De scorer med et meget godt pris-ydelsesforhold og anvendes i mange projekter.  
  • Vakuumrørkollektorer som Vitosol 300-TM er mere effektive. De får mere varme fra det samme område og bruges, når forholdene ikke er ideelle, eller når pladsen er begrænset.

Den tilsigtede anvendelse er afgørende for teknologiens udformning

I princippet kan du eftermontere solvarmeanlæg til varmt vand eller som backup til centralvarme. I det første tilfælde leverer systemet gratis solvarme til en drikkevandsbeholder. Det dækker ca. 60 procent af det årlige varmtvandskrav og sparer ca. fem procent i varmeudgifter. Hvis systemet bruges til at støtte varmesystemet, opvarmer det opvarmningsvandet i buffertlagertanken, som derefter transporterer varmen til alle husets rum. I gennemsnit dækker dette ca. 20 % af energiforbruget til opvarmning og varmt vand.

Den rigtige størrelse Viessmann solvarmeanlæg til eftermontering

Solvarmeanlæg til varmt vand som f.eks. solvarmepakken Vitosol 141-FM til varmt brugsvand er forholdsvis små. De klarer sig med et solfangerareal på 1,0 til 1,5 kvadratmeter pr. person og kræver en varmtvandsbeholder med en kapacitet på 60 til 80 liter pr. person.

Hvis du ønsker at eftermontere solvarmeanlæg som backup til centralvarme, er der brug for mere plads. Til dette formål har du brug for et solfangerareal på ca. 1 kvadratmeter pr. 10 kvadratmeter boligareal. Derudover skal du have en buffertank med en kapacitet på mindst 60 liter pr. kvadratmeter solfangerareal eller 750 liter.

Tekniske krav til et solvarmeanlæg

Solvarmeanlæg kan ikke eftermonteres i alle huse. Rørene skal have tilstrækkelig plads, tagfladerne skal bære solfangerne, og der skal være en lagertank i bygningen. Andre krav vedrører orientering og placering:

  • Tagfladernes hældning og orientering bestemmer, hvor meget sol der rammer solfangerne. En orientering på ca. 35 grader mod syd er gunstig.
  • Hvis det er muligt, bør solfangerne på taget ikke være i skygge. Dette reducerer udbyttet. Typiske kilder til skygge er andre bygninger, træer eller bjerge i nærheden. Bemærk, at solen står lavere på himlen om vinteren.

Opfylder du kravene? Så kan du eftermontere Viessmann solvarmeanlæg og begynde at spare på varmeudgifterne.