Sådan fungerer en jordvarmepumpe

I takt med at folk går mere og mere op i effektive og miljøvenlige måder at opvarme deres hjem på, er jordvarmesystemer blevet tilsvarende populære. I daglig tale kaldes de jordvarmepumper og de hjælper dig med at holde en komfortabel temperatur i dit hus året rundt, ved at drage nytte af den vedvarende energi, som findes i jorden.

En jordvarmepumpe bruger, som navnet indikerer, jorden som den primære energikilde. De videregiver varme til radiatorer eller gulvvarmen i dit hjem, og opvarmer samtidig dit varme vand. Mange af disse systemer kan også bruges den anden vej, hvor de i varmt vejr kan køle hjemmet.

Jordvarmepumper drager nytte af, at jorden lige under jordoverfladen forbliver en rimelig konstant temperatur hele året rundt. Det betyder, at ved at konstruere systemer, som transporterer energien fra jorden til hjemmet, er det muligt at holde en komfortabel temperatur indendørs uanset årstid.

For at indsamle energien fra jorden bruges der enten jordslanger eller boringer. De graves ned i haven, hvorfra de indsamler varme fra jorden og sender det videre gennem en varmeveksler og varmepumpe, og derfra videre ind hjemmet.

Der er mange fordele forbundet med jordvarmepumper. De har potentiale til at mindske dit hus’ CO2-udledninger markant og dermed hjælpe dig med at gøre noget godt for planeten. De kan også reducere din varmeregning, især hvis du skifter fra et gammelt oliefyr. Derudover er de nemme at have kørende, da de ikke kræver nogen form for brændstof og kun et minimum af vedligeholdelse.

Hvilken størrelse jordvarmepumpe skal jeg vælge?

Uanset hvilken type jordvarmepumpe man vælger at få installeret, er det vigtigt at størrelsen på systemet er den rigtige. Den rigtige størrelse på varmepumpen og jordinstallationen vil afhænge af størrelsen på dit hus og dine specifikke varmebehov. For at udregne dette, er det vigtigt at vide, hvor stort varmetabet er i dit hus. Varmetabet påvirkes af en række faktorer, bl.a. hvor godt isoleret det er. Det kan en kvalificeret installatør vurdere for dig.

Størrelsen på din jordinstallation vil blive udregnet, så det opvejer for varmetabet på dit hus, og samtidig sikre dig en komfortabel varme i huset, selv på en kold vinterdag.

Jo større jordinstallationen er, des mere varme kan den udvinde fra jorden, men det kræver også mere grund. Hvis grunden ikke er så stor, så kan jordvarmen installeres med vertikale boringer, ift. jordslangerne som nedgraves horisontalt.

Hvor meget koster en jordvarmepumpe?

Hvor meget din jordvarmepumpe vil koste afhænger af forskellige faktorer, bl.a. hvor stort dit hus er og om det er velisoleret. Et jordvarmeanlæg koster typisk mellem 110.000 kr. og 160.000 kr.

En jordvarmepumpe er normalt dyrere at installere på grund af det ekstra arbejde, det kræver. Jorden skal graves eller bores, så rørene eller hullerne kan indsættes. Det er vigtigt at sikre, at du har den rigtige mængde plads til at lægge rørene - jo større huset er, jo mere rørarbejde skal der lægges. Når rørene først er lagt, kan de blive der i lang tid, uden at der er brug for adgang til dem.

De vertikale boringer er forholdsvis dyre, så i mange tilfælde vil en luft/vand-varmepumpe være et godt alternativ.I overvejelserne omkring investeringen i en jordvarmepumpe, er det vigtigt også at medregne de besparelser, som varmepumpen på sigt vil give takket være reduceret varmeregninger.

For at opnå de største besparelser med en jordvarmepumpe, er det essentielt at du har et effektivt varmefordelingssystem i dit hjem. Gulvvarme fungerer rigtig godt sammen med varmepumper, men hvis det ikke er muligt, så er det vigtigt at have installeret store radiatorer. Din installatør kan rådgive dig om den bedste løsning til dig.

Derudover er det også vigtigt, at du lære at bruge systemet korrekt, når det er installeret. På den måde er du i stand til at sikre en effektiv drift.


For at afspille videoen, tryk på play. Bemærk, at data overføres til YouTube ved at åbne videoen. For yderligere oplysninger henviser vi til vores privatlivspolitik.

Introbillede
Figur som viser hvordan en jordvarmepumpe fungerer

Figur af jordvarmepumpe