Anmod om rådgivning nu
Private Viessmann-Partnere

En energilagerenhed som supplement til et solcelleanlæg

Anmod om rådgivning nu
Billedet viser Viessmann Vitocharge installeret i et bryggers.
Viessmann Vitocharge installeret i et bryggers.

Viessmann solcelleanlæg kan producere nok elektricitet til at forsyne en familie på fire personer i et helt år. Det største problem med solcelleanlæg er imidlertid, at de har en tendens til at levere elektrisk energi, når de fleste husstande ikke er hjemme - f.eks. om eftermiddagen. Hvis ingen tilsluttede forbrugere er aktive, eller hvis de tilsluttede enheder ikke kan forbruge elektriciteten fuldt ud, ledes elektriciteten ind i det offentlige net.

I de seneste år er indfødningstarifferne imidlertid faldet støt. Samtidig er den gennemsnitlige elpris steget. Så der er meget, der taler for at øge selvforbruget. Et strømlagersystem kan hjælpe. Derfor har Viessmann lanceret Vitocharge VX3 solcellelagringssystemet. Dette batterilagringssystem lagrer den elektricitet, der produceres i løbet af dagen, og gør den tilgængelig, når der er brug for den.

Hvordan fungerer energilagringssystemer?

Hus med et solcelleanlæg
Et hus med en komplet Viessmann-pakke med klimaløsninger: varmepumpe, ventilationssystem, solceller, batteri, oplader til elbiler og vandkedel.

Lagring af solenergi giver den store fordel at kunne bruge selvproduceret elektricitet, når der er behov for det. Det vil sige, selv når solen ikke skinner.

Elektricitet kan lagres på to måder - direkte og indirekte. Til husholdningsbrug er det dog kun indirekte lagringssystemer, der er en mulighed. Direkte lagring af elektricitet sker ved hjælp af komponenter som f.eks. spoler og kondensatorer, og den varer kun i sekunder. Dette gør disse typer uegnede til fritliggende huse eller tofamiliehuse. De anvendes normalt i industrien, primært til stabilisering af nettet. Så når det drejer sig om solceller med lagring, omfatter systemet normalt en elektrokemisk lagerenhed som f.eks. et batteri.

Kort om opbevaringsprocessen

Funktionsprincippet er ganske enkelt. PV-batterioplagringssystemet lagrer den elektriske energi, svarende til et genopladeligt batteri, indtil der opstår en efterspørgsel i husstanden. Herefter videregives denne energi til de tilsluttede forbrugere (lys, køleskab, tv-anlæg osv.). I detaljer betyder det, at når solens stråler rammer solcellemodulerne, bliver de omdannet til jævnstrøm. Men dette kan ikke bruges i hjemmet. For at afhjælpe dette installeres der en inverter i kredsløbet, som omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm. Strømelageren kommer i spil, hvis der ikke er nogen forbrugere til denne strøm i hjemmet. Lithium-ion-batterier fra Viessmann omdanner elektrisk energi til kemisk energi. Hvis der så sker en afladning, vendes denne proces om.

Vigtigt: Under afladningsprocessen bliver solenergilageren aldrig helt afladet. Der er forskel på "nominel" og "brugbar" kapacitet. Forskellen er afladningsdybden. Vitocharge VX3 er udviklet efter en særlig driftsstrategi, som svarer til den, der gælder for et elbiler. Batteriets aldring kompenseres i løbet af levetiden med en øget frigivelse af afladningsdybden. I forbindelse med et elektrisk køretøj betyder dette, at køretøjets rækkevidde holdes konstant så længe som muligt i løbet af dets levetid. Først når afladningsdybden har nået 100 %, bliver den anvendelige kapacitet mindre. Hvis strømlagerenheden er opladet, og der ikke er nogen tilsluttede eller aktive forbrugere, ledes strømmen ind i det offentlige net. Godtgørelsen er reguleret i loven om vedvarende energikilder (EEG) [Tyskland].

Hvad er de særlige kendetegn ved Viessmann solcelleanlæggene?

PV-lagerenheder lukker hullet mellem udbud og efterspørgsel. Dette bidrager til at øge selvforbruget og reducerer energiomkostningerne. Den elektricitet, der produceres, kan anvendes langt mere effektivt. Viessmann-energilagringssystemer sikrer også større uafhængighed af elforsyningsvirksomhederne og aflaster nettet.

Med vores Vitocharge-produktprogram tilbyder vi lithium-ion-batterilagre med høj effektivitet og lang levetid. Vores modeller har en levetid på op til 20 år eller en garanteret energidøgnkapacitet på 9,6 MWh pr. 4 kWh batteri. I gennemsnit kan du forvente ca. 250 fulde cyklusser om året. Vitocharge VX3-batterier kan sættes i serie. Det giver mulighed for fleksible lagringsstørrelser og perfekt tilpasning til dit individuelle elbehov. Desuden er begge versioner velegnede til både parallel- og netudskiftningstilstand. Det betyder, at Viessmann-strømlagerenheder kan fungere parallelt med strømforsyningen via det offentlige net samt forsyne de vigtigste forbrugere i tilfælde af strømsvigt.

Ny generation af strømlagerenheder: mere kompakte, støjsvage og kraftfulde

Den nye generation af Vitocharge VX3-batterier giver boligejerne mulighed for nemt at lagre elektricitet og dermed udnytte den mere effektivt. De gennemprøvede og pålidelige lithium-jernphosphatbatterier er designet til en lang levetid. Derfor tilbyder Viessmann en 10-årig kontantværdiudskiftningsgaranti på battericellerne. Desuden kan systemet nemt udvides i løbet af det første driftsår, hvis strømbehovet ændrer sig. Dette sætter den modulære Vitocharge VX3-energilagerenhed i centrum for Viessmanns gennemtænkte energiløsninger til varme, strøm og mobilitet. Fra varmeproduktion over solcelleanlægget til ladestationen til elbilen kommer alt fra én og samme kilde. Det får du kun hos Viessmann.

Klik på play-knappen for at se videoen på tysk med engelske undertekster. Bemærk venligst, at der overføres data til YouTube, når du ser videoen. Du kan finde nærmere oplysninger om dette i vores privatlivspolitik.

Er en strømlagerenhed værd at bruge?

Med et strømlager fra Viessmann får du et produkt, der har mange anvendelsesmuligheder. Vitocharge VX3 kan bruges som en hybrid PV-strømelagerenhed, som en AC-koblet strømelagerenhed eller som en ren PV-inverter. Det gør den velegnet til brug i både nye og eksisterende anlæg.

Strømlagerenheder til nye PV-systemer

Med den faldende indfødningstarif giver det mere og mere mening at installere systemer til selvforbrug. Det er dog vigtigt, at nyt system er tilpasset huset og elbehovet, så det også er økonomisk rentabelt. For at sikre, at den miljømæssigt ansvarlige, selvproducerede elektricitet altid finder en forbruger, kan det betale sig at have en ensartet energiløsning på plads. Nogle eksempler er:

Energien fra solcelleanlægget lagres i strømlagerenheden og forbruges direkte af elektriske forbrugere, f.eks. varmepumpen. I tilfælde af overskud af energi lagres energien midlertidigt i batteriet i energilagerenheden og frigives igen, når der er behov for det. Huset og varmepumpen forsynes således i vid udstrækning med strøm, der er produceret bæredygtigt og effektivt på taget.

Systemoperatører modtager en fast betaling i 20 år for den elektricitet, som de eksporterer til nettet. Når tilskuddet i henhold til loven om vedvarende energikilder til dit eksisterende solcelleanlæg udløber, er de offentlige netoperatører ikke længere forpligtet til at modtage den strøm, du producerer. Desuden er "direkte markedsføring", hvor egenproduceret strøm sælges på elbørsen, ikke nødvendigvis mulig. I denne situation er det værd at øge selvforbruget med Viessmann-produkter. Viessmann-komponenternes store fleksibilitet gør det muligt at kombinere et eksisterende solcelleanlæg med en strømlagerenhed som en systemløsning i dette tilfælde. Om nødvendigt kan systemet nemt udvides med yderligere batterimoduler. 

Ud over de sædvanlige husholdningsapparater, der kræver strøm, kan vi også øge selvforbruget f.eks. med en elektrisk drevet Vitocal 262-A varmtvandsvarmepumpe. Det er den perfekte tilføjelse til behagelig varmtvandskomfort. Brugen af selvproduceret el resulterer kun i lavere driftsomkostninger. Det elektrisk drevne mekaniske ventilationsanlæg Vitovent 300-W øger også vores følelse af velvære og komfort i hjemmet og bidrager i høj grad til at bevare bygningsmassen med frisk, ren luft og et optimalt luftfugtighedsniveau. 

Hvor stor skal strømlagerenheden være?

Uanset om det drejer sig om et nyt system eller et eksisterende system, afhænger det hele af den rigtige størrelse på strømlagerenheden. Strømelageren skal have tilstrækkelig kapacitet til at forsyne en husstand med solenergi fra om aftenen til næste morgen. Størrelsen eller lagringskapaciteten af en strømlagerenhed afhænger både af det årlige elforbrug og det eksisterende eller planlagte solcelleanlægs nominelle effekt. Følgende regel kan bruges som en rettesnor: 1 kWp solcelleanlæg = 1 kWh batteri = 1000 kWh husstandens elforbrug.

Eksempel 1 med varmepumpe

Husstand + varmepumpe: 8000 kWh

PV = 8 kWp

________________________

El-lagerenhed = 8 kWh

 

Eksempel 2 med varmepumpe og elbil

Husstand + varmepumpe + elbil = 12 000 kWh

PV = 12 kWp

___________________________________

Strømelagringsenhed = 12 kWh 

For store eller for små lagerenheder er uøkonomiske

Hvis energilagerenheden er for stor, lagrer den for meget elektrisk energi, uden at den faktisk bliver brugt. Ud over de unødvendigt høje ekstra anskaffelsesomkostninger vil du også lide tab på grund af den manglende betaling for den elektricitet, der bliver leveret til nettet. Hvis strømlagerenheden derimod er for lille, skal systemejerne købe mere elektricitet, hvis den er for lille. Dette er betydeligt dyrere end egenproduceret strøm fra taget. Derfor er det vigtigt, at du søger rådgivning hos en af vores handelspartnere. 

Solpaneler på taget
Solpaneler på taget

Lagring og effektiv forvaltning af solenergi

Digital netværksdannelse og styring af alle systemkomponenter gør det lettere at lagre vedvarende energi og harmonisere produktion og forbrug. I denne henseende er Viessmann GridBox et optimalt supplement til systemløsninger bestående af et solcelleanlæg og energilagring. Det skyldes, at applikationen tydeligt visualiserer energistrømme i huset og dermed skaber fuld gennemsigtighed. Grundlaget for dette er energidashboardet. Det illustrerer bl.a. solcelleanlæggets ydelse, energilagerets opladningsstatus og det aktuelle strømforbrug i huset. Daglige tendenser, ugentlige rapporter og oplysninger om CO2-balancen gør det lettere for brugerne at bevare overblikket til enhver tid. Tilgængelige optimeringsfunktioner for solcelleanlægget, solenergilageret, varmtvandsopvarmningssystemer og elbiler gør systemet endnu mere effektivt. 

Produktsortiment af strømlagerenheder

Viessmann strømlagerenheder øger dit selvforbrug af den energi, du producerer, og forbedrer effektiviteten af solcelleanlægget. Systemet oplader strømlagerenheden, når dit hjem ikke har brug for elektricitet. Denne strøm bruges efter behov, f.eks. til at drive elektriske apparater. Hvis strømlagerenheden er fuldt opladet, og der ikke er tilsluttet nogen forbrugere, vil overskydende strøm blive eksporteret til nettet og aflønnet i overensstemmelse hermed.