Varmepumpe og strømforbrug

Med bekymringen for den øgede globale opvarmning, er der kommet et stigende pres på energiforbrugere om at reducere mængden af CO2, som ledes ud i atmosfæren hvert år. Selvom dette ansvar til dels ligger hos husejerne, så er det i sidste ende op til leverandørerne at producere mere miljøvenlige produkter, som kan bruges i hjem og virksomheder. 

Flere og flere begynder at kigge efter alternative varmekilder til deres hjem, det er her at varmepumper kommer ind i billedet. Deres popularitet er stigende i Danmark og det ser umiddelbart ud til, at de kommer til at overhale både gas- og oliefyr i fremtiden.

Varmepumper genererer ikke CO2, men de bruger dog el for at køre. I øjeblikket genererer elproduktionen rigtig mange drivhusgasser pga. afbrænding af fossile brændstoffer. Derfor skal elektriciteten, som din varmepumpe bruger være baseret på solenergi eller vindenergi, for at køre fuldstændig på vedvarende energi. Det vil gøre din varmepumpe 100% CO2 neutral. I følge European Heat Pump Association bidrager varmepumper til en årlig reduktion på 916 millioner tons CO2 udledninger i EU.

Sammenlignet med dit gasfyr, som har en effektivitet på ca. 90%, kan en varmepumpe være over 300% effektiv, ved at producere 3 kW varme fra 1 kW el.

Nu hvor vi har fastlagt nogle af de primære fordele ved varmepumper og hvordan de kan påvirke dit klimaaftryk, så lad os kigge på den effekt en varmepumpe vil have på din elregning.

 

Hvor meget el bruger en varmepumpe?

Effektiviteten af en varmepumpe måles via COP. Denne enhed måles ud fra mængden af energi, der kommer ind (i dette tilfælde el) og mængden af energi, der kommer ud. En varmepumpe, der har en COP på 3 kan skabe 3 kW varme fra hver 1 kW el.

Et gennemsnitligt hjem kræver omkring 12.000 kWh varme om året. Derfor vil en varmepumpe med en COP på 3 skulle bruge 4.000 kW el om året. Denne udregning vil afhænge af størrelsen på dit hjem, hvor godt isoleret det er og hvor meget varmt vand du bruger. Det vil også afhænge af din varmepumpes effektivitet. En varmepumpe med en COP på 4 vil bruge mindre el til at producere samme mængde varme.

 

Hvordan reducerer man elregningen med en varmepumpe?

Selvom dine energiomkostninger vil dale, hvis du skifter til en varmepumpe, vil du se en stigning i din elregning. Der er heldigvis nogle måder hvorpå, du kan minimere din varmepumpes energiforbrug og reducere din elregning.

For det første, undgå at ændre de faste temperaturer. Hyppige temperaturskift afhængigt af hvor koldt eller varmt du har det, vil resultere i at din varmepumpe bruger mere energi. Den bruger mindre energi, når den opretholder den samme temperatur. Sæt termostaten til en bestemt temperatur og lad være med at ændre den. Det er værd at nævne, at hvis du blot skruer din termostat en grad ned, så vil du kunne resultere i en reduktion på 2,5% på din elregning. Du kan fx. ændre temperaturen fra 21 grader til 20 grader.

For det andet, tjek varmtvandstemperaturen. Hvis denne er for højt sat vil din varmepumpe bruge mere energi på at opvarme vandet til den korrekte temperatur. Du kan reducere vandtemperaturen til 40 grader eller lavere. Det vil være nok til at varme dit hjem effektivt. Hvis din varmepumpe ikke vedligeholdes kan det resultere i en stigning på op til 25% på din elregning. Blokeret og beskidte filtrer reducerer mængden af luft, som kan passere igennem systemet og kan risikere at skade ydelsen. Det er også en god idé at tjekke ventilatoren regelmæssigt for at sikre, at der ikke er snavs, såsom blade, der sidder fast i den. Din varmepumpe bør serviceres årligt.

For det tredje, varmepumper kan kombineres med solceller. Ved at bruge el, som er produceret på stedet, kan du reducere din elregning og samtidig mindske dit klimaaftryk. Du vil umiddelbart kunne reducere driftsomkostningerne på din varmepumpe med op til 40% ved brug af solceller. Selvom det kræver en investering at få installeret solceller, så vil du højst sandsynligt have tjent dem hjem igen i løbet af få år.

Hvis du vil reducere dit energiforbrug er der andre ting, du kan gøre, som ikke nødvendigvis involverer din varmepumpe.

Du kan fx. skifte din elpærer til energibesparende varianter. De holder længere og gør at du kan spare penge hvert år. Derudover kan du også sørge for at din opvasker og vaskemaskine er fyldte før du sætter dem i gang - det er bedre at vaske en fuld omgang end flere små omgange.